Haberler

Kozanın Kumaşa Dönüşümünü Meslek Edindiler

Hatay'da, Samandağ Belediyesi tarafından başlatılan Koza Evi İpek Böcekçiliği Projesi kapsamında, 25 kadın kozanın kumaşa dönüşümü sürecindeki her detayı öğrenerek meslek sahibi oldu.

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'da, Samandağ Belediyesi tarafından başlatılan Koza Evi İpek Böcekçiliği Projesi kapsamında, 25 kadın kozanın kumaşa dönüşümü sürecindeki her detayı öğrenerek meslek sahibi oldu.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede önemli bir geçim kaynağı olan ancak zaman içerisinde yok olmaya yüz tutmuş ipekçiliği yeniden canlandırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için geçen yıl nisanda proje başlattıklarını söyledi.

İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle yürüttükleri proje kapsamında Mağaracık Mahallesi'nde atıl durumdaki bir binayı değerlendirdiklerini ifade eden Nehir, burada inşaat çalışması yaparak Koza Evi oluşturduklarını, ayrıca 2 dönüm araziye de dut fidanı diktiklerini kaydetti.

Proje kapsamında 6 tezgahta kadınların mesleğin inceliklerini öğrendiğini vurgulayan Nehir, şöyle konuştu:

"Kadınlarımız burada tohumdan koza elde edilmesini ve bunun ipeğe dönüşmesinden dokunmasına kadar her detayı gördü. Burada 25 ev kadını hem mesleğin inceliklerini öğrendi hem de aile bütçesine katkı sağladı. Proje bitse de Koza Evi'nin aktif olması için çalışmayı devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bir zamanlar önemli bir geçim kaynağı olan ipekçiliği yeniden bölgemizde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz."

Nehir, ilçedeki ipekçiliği daha geniş kitlelere duyurmak ve pazar imkanı oluşturmak adına 12-14 Mart'ta İpek Baharı Festivali düzenleyeceklerini belirtti.

"Samandağ'ın en eski zanaatlarından biri"

Samandağ Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Kurucusu Hülya Nehir de ipek böceği yetiştiriciliğinin Samandağ'ın en eski zanaatlarından biri olduğunu anımsatarak, projenin meyvelerini verdiğini ve 25 kadının inceliklerini öğrendiği meslekten gelir elde etmeye başladığını kaydetti.

Koza Evi'nin bundan sonra süreklilik göstereceğini ifade eden Nehir, burada kadınların ipeklerini dokumasına fırsat sağlayacaklarını, pazarlamasına da destek olacaklarını söyledi.

Projeyle birlikte yaptıkları araştırmayla eski zamanlarda ipekçilikle ilgili ilçede büyük festivallerin de düzenlendiğini öğrendiklerini vurgulayan Nehir, bu kültürü yaşatmak için Samandağ Belediyesinin yapacağı İpek Baharı Festivali'nin çok önemli olduğunu belirtti.

"Bu proje sayesinde o bayramı yaşatmış olacağız"

Eskiden bu festival kapsamında ineği olan kişilerin olmayanlara süt verdiğini, şeker pahalı olduğu için tuzla sütlaç yapıldığını da tespit ettiklerini söyleyen Nehir, şunları anlattı:

"Zaman içerisinde bu meslek unutulunca festivalin de içi boşalmış. Burada halen 14 Mart tarihinde ineği olanlar olmayanlara süt verir ve evlerde o gün sütlaç pişer ama biz bunun ne için yapıldığını maalesef yeni öğrendik. Meğer bu dayanışma ve paylaşmanın bir anlamıymış. Ayrıca o tarihte dut ağaçlarının iyi verim vermesi, ipek sezonunun iyi geçmesi için dualar edilirmiş. Aslında kültürel bir bayram varmış. Şimdi bu proje sayesinde hem o bayramı da yaşatmış olacağız." diye konuştu.

Kursiyerlerden Tülin Nefşioğulları da ev hanımı olduğunu, daha önce ipek dokumayı bilmediğini, proje sayesinde bir meslek edindiğini ifade etti.

Kursta öğrendiklerini devam ettireceğini ve ipek dokumayı sürdüreceğini belirten Nefşioğulları, projenin kendilerine yeni bir kapı açtığını söyledi.

Kadınlardan Gülay Arslan da proje sayesinde ipekçilikle ilgili her aşamayı öğrendiklerini, bundan sonra bu işle ilgili çalışmalar yapacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mithat Nehir Samandağ Koza Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title