Haberler

Kozaklı'nın Termal Suları Tanıtılacak

Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'nde bulunan zengin içerikli termal suyun, çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyanın en kaliteli suları arasında yer aldığı belirtildi.

Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'nde bulunan zengin içerikli termal suyun, çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyanın en kaliteli suları arasında yer aldığı belirtildi. Kozaklı'da bulunan termal suyun sağlık turizmi açısından büyük değer taşıdığı ancak tanıtım eksikliği nedeniyle termal ve sağlık turizminden hak ettiği değeri alamadığı belirtildi.

Nevşehir Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD)'ın düzenlediği 'Kozaklı Termal ve Sağlık Turizminin Bugünü ve Yarını' konulu toplantıya Kozaklı Kattre Otel İşletmecisi Ahmet Babuz konuşma yaptı. Babuz, Kozaklı'da bulunan termal suların, debi ve sıcaklıklarının yanı sıra çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyadaki termal sulardan daha üstün niteliklere sahip bulunduğunu söyledi. Babuz, sahip oldukları bu değeri yeterince tanıtamadıkları için termal ve sağlık turizminde hak ettikleri yere gelemediklerini de ifade etti.

DÜNYANIN EN KALİTELİ TERMAL SUYU

Kozaklı'da Frigya ve Hititler zamanında yapılmış tedavi merkezlerinin bazı kalıntılarının ortaya çıktığını da kaydeden Babuz, günümüzde termal tedavi konusunda Türkiye ve Kozaklı'daki merkezlerin çok acı bir konumda bulunduğunu, termal turizme gerekli değerin verilmediğini anlattı. Babuz, şöyle devam etti:

"İnsanlar bu tesislerde tedavi amaçlı değil de 'Hadi hamama gidelim, sıcak suya girelim' mantığıyla hareket etmektedir. Bu tamamıyla yanlış bir düşüncedir. Termal sular insanoğluna Allah'ın bir mucizesidir. İnanılmaz bir tedavi süreci sunuyor. Buradaki su dünyanın en kaliteli suyudur. Dünyada bu kalitede su ancak 13 kuyuda çıkıyor. Bunun değerini bilemiyoruz. Geçmişte Sarayköy'de termal suyu tedavi amaçlı olarak kullanılması için çalışma yaptık. Rezervasyon için arayanlara 'Tedavi için mi yoksa suya girme amaçlı mı geliyorsun?' diye sorduk. Suya girme amaçlı ise, rezervasyon kabul etmedik, 'Tedavi için en az 6-7 gün gelinmeli' dedik. Bunun tüm termale yayılması gerekir. Termal bölgeleri hamam kültüründen kurtararak sağlık ve termal turizm konseptine geçilmelidir."

Otel İşletmecisi Ahmet Babuz, termal suların romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, sedef, egzama, akne gibi cilt, damar hastalıkların yanı sıra yüksek tansiyon, diyabet ile gut hastalığı destek tedavisi, kronik idrar yolları ve göz hastalıklarına destek tedavilerinde etkili olduğunu anlattı. Babuz, dünyadaki birçok ülkenin bu alanda büyük gelir sağladıklarını ekledi. - Nevşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevşehir Kozaklı Termal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title