Haberler

Köyünün Türkülerini TRT Repertuvarına Kazandırdı

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Mecidiye köyünde yaşayan adliye yazı işleri müdürlüğü emeklisi Yaşar Şen, yöresinden derlediği 3 türküyü TRT repertuvarına kazandırmayı başardı.

ERCAN ÖZÇETİN - Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Mecidiye köyünde yaşayan adliye yazı işleri müdürlüğü emeklisi Yaşar Şen, yöresinden derlediği 3 türküyü TRT repertuvarına kazandırmayı başardı.

Adliyede yazı işleri müdürlüğünden emekli olan Yaşar Şen (66), gençlik yıllarında doğup büyüdüğü köyde genç kızların düğünlerde kendi aralarında söyledikleri sözleri melodileriyle bir araya getirip 3 türkü derledi. Bu türküler, TRT repertuvarına kazandırılıp tescillendi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin Balkanlardan 1907 yılında mübadeleyle köye gelerek yerleştiğini söyledi.

Köyünü çok sevdiğini, eski dönemlerde yaşananlar ile olanları genele yaymak için uğraş verdiğini aktaran Şen, "Köyümden 3 türkü derledim. Şu anda TRT'de çalınan ve söylenen türkülerdir" dedi.

Şen, köyünün insanlarını çok sevdiğini, samimi bulduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Burasının mevcut potansiyelini değerlendirmek istedim. Bunu biraz da önceden edindiğim bilgiler ışığında yaptım. Halkla kaynaştım. Onların yediğini, içtiğini, giyimini, kuşamını ekrana yansıtmak istedim. Derlediğim türküler tamamen halkın özüne yönelik. 1950'li yıllara dayanan bu sözler ve melodiler tamamıyla köy kızlarımızın kendi içlerinden gelerek söylediği türkülerdir. Edebiyat fakültesini bitirmiş kadar önemli sözleri var kızlarımızın. Başarılı olabilirsek ne ala."

"Hepsi burada derlendi"

İlk derlediği ve nakaratı "Karşımızda Gelibolu, Gelibolu'da yatır dolu/Beni sana verecekler, yar dualarım kabul oldu" şeklinde olan "Versinler versinler" adlı türküyle katıldığı TRT'deki yarışmadan derece kazandığını ifade eden Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci türkümün (Güller açıyor güller) nakaratı 'Güller açıyor güller, kurutulur mu yarim?/Seninle geçen günler, unutulur mu yarim? Gelibolu feneri yanıp sönme hüneri/Kaşlarını çatmışsın güzelim nedir bunun sebebi?' şeklinde. Bunun dışında derlediğim ve TRT arşivine giren 'Aman benim güzel yarim' adlı diğer türküm ise 'Aman benim güzel yarim gelemez oldu/Aştı yüce dağları görünmez oldu' şeklindeki nakaratla devam ediyor. Bunların hepsi burada derlendi, hepsi buranın halkının ağzıdır."

Şen, bu türkünün, köyün gençlerinden olup, 50-60 yıl önce sevdiğini askere gönderen bir kızın ağzından dökülen nağmelerden oluştuğunu dile getirdi.

Muhtar Hüseyin Güney ise köylerinden birisinin 3 türkü derlemesinin ve bunları TRT repertuvarına kazandırmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Gelibolu Mecidiye Lapseki Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

Emekli Bankacı / Seni seviyoruz Yaşar Abi, güzel türkülerini derlemeye devam etmenizi isteriz.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title