Haberler

    Memlekette Seferberlik Başlıyor, Döl Kontrolü Yapılacak

    Güncelleme:

    TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapmak için proje başlattıklarını belirterek, yöntemle et veriminin artacağını söyledi.

    Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye topraklarının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olduğunu, kırmızı et açığının büyükbaşla kapatılamayacağını belirterek, büyükbaşta süt üretiminin, küçükbaşta da et üretiminin birinci planda olması gerektiğini söyledi.

    Çelik, şu anda Türkiye'nin yıllık kırmızı et üretiminin 1,1 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 12'sinin küçükbaş hayvan etinden elde edildiğini bildirdi.

    "AÇIĞI KAPATMAK İÇİN İTHALATA BAŞLANDI"

    Türkiye'de kırmızı et tüketiminin de 1,3 milyon tonu geçtiğine dikkati çeken Çelik, kırmızı ette yaklaşık yüzde 20 açık olduğuna, bu açığı karşılamak için de ithalata başvurulduğuna işaret etti.


    Çelik, söz konusu açığı karşılamada küçükbaş hayvanın önemini vurgulayarak, "Ülkemizin kırmızı et açığını karşılamada biz adayız. Bu açığı biz kapatacağız, bu misyonla yola çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

    Bunun için teknik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Çelik, bunlardan birinin küçükbaş hayvanlarda ıslah yöntemlerini geliştirmek olduğunu, bunun için yetiştiriciler olarak sürülere sertifikalı koç ve teke kattıklarını anlattı.

    "DÖL KONTROLÜ YAPILACAK"

    Çelik, küçükbaş hayvanda döl kontrolü ile ıslah çalışmaları yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

    "Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapacağız. Proje ile ırkların saf olarak yetiştirilmesi sağlanacak, hayvandan elde edilecek ürün miktarında artış olacak ve yetiştiricilerin karı artacak. Bakanlıktan bunun için küpeleme ve soy kütüğü tutma yetkisi istiyoruz. Islaha adım atarken hayvanı tanımlamak çok önemli. Biz birlikler olarak Damızlık Hayvan Kayıt Bilgi Sistemi programını hazırladık. Program şu anda test aşamasında, bu sistem ile soy kütüğü kayıtlarını tutacağız. Biz bu misyonla geliyoruz. Ülkemizdeki koyun keçi popülasyonunu ıslah edeceğiz, verimsiz veya düşük verimli hayvanları sürülerden elimine edeceğiz, dolayısıyla yüksek verimli hayvanlarla yetiştiricilerimiz çalışacağı için gelir seviyeleri yükselecek, köyden kente göçü engelleyeceğiz."

    "İLK YIL 150 BİN ANACIN GEBE KALMASI SAĞLANACAK"

    Ulusal Koyun Keçi? Islah Programı Soykütüğü Si'stemi? hakkında bilgiler veren Çelik, koyun ırklarından Akkaraman, Şavak Akkaraman, Kangal Akkaraman, Morkaraman, Karayaka, İvesi, Karacabey Merinosu, Anadolu Merinosu, Kıvırcık, Sakız, Ramlıç, Pırlak, Karya ve Pırıt Koyunu ile keçi ırklarından Ankara Keçisi, Kıl Keçisi, Kilis Keçisi, Honamlı Keçisi ve Türk Saanen yetiştiriciliği yapan kişilerin sürülerinde soy kütüğü sistemi kurularak saf yetiştirme ve seleksiyon yöntemi ile ıslah çalışmasının yapılacağını söyledi.

    Çelik, ilk yıl 300 bin koyun ve keçi belirleneceğini ve koç katımıyla 150 bin anacın gebe kalmasının sağlanacağını bildirdi.

    Elde edilmesi muhtemel yaklaşık 75 bin erkek kuzunun sütten kesimine müteakip soyağacı ve bireysel verilere göre koç teke test istasyonunda teste tabi tutulacağını, dereceye giren ilk 400 kuzu ve oğlağın özel istasyonlarda muhafaza edileceğini vurgulayan Çelik, bunların ikinci yıl çiftleştirme aşamasında kullanılacağını kaydetti.

    DAMIZLIKLAR TESTE ALINDI

    Çelik, diğer damızlık değeri tespit edilmiş 7 bin 100 koç ve tekenin ise ara elit sürülerde kaliteli üretimde, 67 bin 500 koç ve tekenin ise yetiştirici taban sürülerinde kullanılacağını belirterek, 400 koç ve tekenin testlerini yapmak üzere 5 koç teke test istasyonu kurulacağının altını çizdi.

    Koç teke test istasyonlarının tesisi için teknik ve mali destek sağlanması yönünde de bakanlıktan destek beklediklerini ifade eden Çelik, ıslah programı kapsamında soy kütüğü ve veri kaydı tutan birliklere ayni ve nakdi destek verilmesi konusunda da taleplerini dile getirdi.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Ali Erbaş Arapça biliyor mu, Fransızca biliyor mu? Azem ne demek? Azem anlamı ne?
    500

    Yorumlar (2)

    akakape:

    tohumlarda olduğu gibi hayvan türlerinide yok edecekler

    16
    0
    yanıtYanıtla
    cesur:

    yani diyorlar ki yerli malı erli tür koyun keçi binimum hayvan neslinin kökünü kurutup kazıyacağız. . .

    11
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title