Haberler

Köylülerin "Ters Lale" Nöbeti

Güncelleme:

Van'ın Gevaş ilçesinde köylüler, hüznün sembolü olarak bilinen ve ilkbaharda açtığında eşsiz görsel şölen sunan ters lalelerin çalınmaması için gece gündüz nöbette.

Van'ın Gevaş ilçesinde köylüler, hüznün sembolü olarak bilinen ve ilkbaharda açtığında eşsiz görsel şölen sunan ters lalelerin çalınmaması için nöbet tutuyor.

Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği sırada boynunu büktüğü inancıyla Hristiyan dünyasınca kutsal sayılan ters laleler, yöre halkı tarafından da koruma altına alındı.

FOTOĞRAFÇILARIN DA İLGİ ODAĞI

Gevaş'a 40 kilometre uzaktaki Aydınocak Mahallesi'nde bulunan mezarlıkta yetişen ters laleler, rengarenk görüntüsüyle yöre halkının yanı sıra fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

YURT DIŞINA KAÇIRILMASIN DİYE GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTUYORLAR

Aydınocak halkı, ender yetişen bir tür olduğundan yurt dışına kaçırılan bitkilerin başında gelen ters laleleri korumak için harekete geçti.

Doğasever köylüler, halk arasında "ağlayan gelin" denilen ters lale soğanlarının sökülerek ticari malzeme haline getirilmesini engellemek amacıyla, lalenin yetiştiği alanda gece gündüz nöbet tutuyor.


"İLGİLİ KURUMLARDAN DESTEK BEKLİYORUZ"

Aydınocak Mahallesi Muhtarı Bahri Altıntaş, ters laleleri korumak için her gün bir kişinin nöbet tuttuğunu belirtti.

Zaman zaman bazı kişilerin ters lale soğanlarını çıkarmaya çalıştığını anlatan Altıntaş, "Onlara engel oluyoruz. Ancak tam anlamıyla koruma sağlayabilmek için mezarlığın bulunduğu alanın ışıklandırılması gerekiyor. Bu konuda yetkililerden destek istiyoruz" dedi.

Aydınocak İlkokulu Müdürü İsa Dumlu ise köydeki mezarlıkta yetişen ters laleleri kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıklarını söyledi.

Ters lalelerin, köyün en önemli değeri olduğunu dile getiren Dumlu, şunları kaydetti:

"Köylülerimiz, muhtarımızın da destekleriyle her gün nöbet tutuyor. Biz de bu konuda özellikle öğrencilerimiz ve yakın çevremizi uyararak, lalelerin korunmasının önemini anlatıyoruz. Öğrencilerimizde çevre bilincini oluşturursak, ters lalelerin geleceğini güvence altına almış oluruz. Korumanın etkili yapılabilmesi için mezarlığın çevresinin ışıklandırılması gerekiyor. İlgili kurumlardan bu konuda destek bekliyoruz."


Kaynak: AA / Yerel

Altıntaş Dumlu Gevaş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (53)

jön türk Mobil-ANDROID:

kadir çok mu aciyor bilader? istanbuldaki hırsızların %90 i sizinkiler ona ne diyeceksin ??

74
8
yanıtYanıtla
hahahaMobil-ANDROID:

vanda çok şey yetiştiriyorsunuz sanki de bi o kaldi...doğru düzgün pazar bile kurulmuyor...otlu peynir lavaş corek ...başka biseyden anlamiyorsunuz....

4
50
yanıtYanıtla
batmanemobilWeb@haberler.com:

Sadece kurdistan cografyasinnda yetisir essiz ters laleler

38
13
yanıtYanıtla
Kadir Mobil-IOS:

Türkler Hunlardan beri hırsızlık yapmaya devam ediyorlar orda da çinlilerin Malını çalıyorlardı şimdi. Nöbet tutmasak bizim ters laleleri de çalarlar Hırsız millet

17
34
yanıtYanıtla
serkan:

Helal olsun. İşte değerlerine sahip çıkmak bu olsa gerek. Doğudaki kardeşlerimizden hep bu şekilde güzel haberler bekliyoruz. Tebrikler.

42
4
yanıtYanıtla
ÖzMobil-IOS:

Ters lalelerden uyuşturucu üretiliyor da o yüzden..nöbeti tutup pkkye pazarlayacaklar vatan hainleri

4
33
yanıtYanıtla
AKSARAYmobilWeb@haberler.com:

Bu laleler Aksaray da da yetişiyor, Samsun da da Ankara da da. Denedik süper oldu.

10
25
yanıtYanıtla
cayci hüseyin:

arkadaslar doguda lale bitt hepiniz politikaya girdiniz. . neden akli basinda yorum yapmiyorsunuz. . neden lalelerin patentini türkiye almasin dünyada esi benzeri olmayan bir sey. . akli basinda yorum yapinda okuyalim. . her kürt pkkli degildir. .

16
12
yanıtYanıtla
JANA DILAmobilWeb@haberler.com:

WAN OVASI ŞÊR U EGİT YUVASI...

13
13
yanıtYanıtla
ali veli:

salaklar. fakirin birseyi yoktur. birseyi de olursa birseyi olmadigi icin onun icin cok degerlidir. garipler.

2
22
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title