Haberler

Köylü, Devletin Çiftliğinde Yetişen Koçları Bakımsız Buldu

EDİRNE Ticaret Borsası'na bağlı Canlı Hayvan Borsası'nda 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' kapsamında daha önce kura ile belirlenmiş olan 95 yetiştiriciye merinos ırkı koç dağıtımı yapıldı.

EDİRNE Ticaret Borsası'na bağlı Canlı Hayvan Borsası'nda 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' kapsamında daha önce kura ile belirlenmiş olan 95 yetiştiriciye merinos ırkı koç dağıtımı yapıldı. Törene katılan yetiştiriciler, koçların yetersiz bir şekilde beslendiklerini ve bakımsız olduklarını belirterek, memnun kalmadıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi kapsamında bakanlığın kendi çiftliklerinde yetiştirilen koçlar, Edirne'ye getirilerek, daha önce kura yöntemiyle belirlenen yetiştiricilere dağıtıldı. 95 bin lirasının bakanlık tarafından karşılandığı ve toplam proje bedeli 122 bin 550 lira olan projeden 100 merinos ırkı koyunu bulunan yetiştirici programa başvurabildi.

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, kentte bulunan merinos ırkı koç sayısının artırılması ve kaliteli ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Sarı, "İlimize 3 bin 585 işletmede 331 bin 173 adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığımızın 261 bin 73'ü koyun olup, koyun varlığımız henüz istenen seviyede olmadığından, böyle bir projeye ihtiyaç duyulmuştur. İlimiz koyun varlığının yaklaşık 99 bini Kıvırcık melezi, 110 bini Sakız ve Tahirova melezi, 52 bini yani mevcut koyun varlığının yüzde yirmisi Merinos ırkı ve melezinden oluşmaktadır. Merinos sayısını ve kalitesini artırmak amacıyla 2015 yılında ilimizde uygulamaya başlanan, 'Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi' kapsamında, il genelinde 44 yetiştirici bulunmakta olup, toplam 6 bin 291 koyun ve koç için proje devam etmektedir. Bu koçların dağıtımının 3 ay önce kurasını yaptık. Hayvanların önceden kan numunelerini alarak, karantina süresini de getirerek, hayvanlarımızı ilimize getirdik. İlimizde yüzde 30 civarında merinos ırkı koyun vardı. Biz bunların et ve süt verimlerini artırarak tüketicilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Bakanlığımız bu koçların bin lira civarını desteklemektedir. 400 lira civarında da çiftçi katkısıyla koçlarımızı getirdik. Çiftçilerimizden yoğun bir talep var. Bunu ilk defa bu yıl uyguladık. İnşallah bunu önümüzdeki yıllar içinde ikiye katlayarak, bölgemizdeki çiftçilerimize en kaliteli koçları temin ederiz. Trakya bölgesinde koç bulmakta sıkıntı çektiğimiz için devletin kendi çiftçliklerinde yetiştirildiler. Koçlarımız Edirne'nin tamamında dağıtımını yapacağız. 100 tane koyunu olan ve merinos ırkı bulunan çiftçilerimiz bu projeye başvurabiliyor. Üreticilerimiz de devlet katkısı olmadan da kendi imkanlarıyla koç almayı istiyorlar. Bizler de bunu hedefliyoruz" dedi.

ÜRETİCİ: KOÇLAR BAKIMSIZ

Edirne'nin Lalapaşa İlçesi'ne bağlı Sinanköy'de yetiştiricilik yapan İsmail Dirik, elinde bulunan sürüsünü merinos ırkına çevirmek için koç almak istediğini söyledi. Dirik, "Müdürün söylediği kadar güzel bir ırk olduğunu fakat tiplerinin güzel olmadığını gördük. Ben üretici olarak alacağım. Kendi sürümü merinos ırkına çevirmek için alacağım. Üretici arkadaşlar da memnun değil. Bakımsız olduklarını gördük" dedi.

Lalapaşa'da küçükbaş hayvancılık besiciliği yapan Selahattin Döşlü ise, "Koç mu aldık ne aldık belli değil. Koçlar hoşumuza gitmedi, güzel değil. Bizim aradığımız cinsler değil bunlar. Yaşı yerinde ama kendi bakımsız. Bunu sürüye salsan iş yapmaz. 1 yıl beklememiz gerekecek. Sakat iş" dedi.

- Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karacabey Merinos Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title