Haberler

Köy Okulu Kızları Tabuları 'Futsal' ile Yıktı

SİVAS'ta kent merkezine bağlı Beypınarı Köyü Ortaokulu'nun imkansızlık ve engellerle kurulan kız futbol takımı, okulun bahçesinde asfalt zeminde çalışarak katıldığı Futsal (Salon Futbolu) İl Birinciliğini kazandı.

SİVAS'ta kent merkezine bağlı Beypınarı Köyü Ortaokulu'nun imkansızlık ve engellerle kurulan kız futbol takımı, okulun bahçesinde asfalt zeminde çalışarak katıldığı Futsal (Salon Futbolu) İl Birinciliğini kazandı. Köyde kızların futbol oynamasına sıcak bakılmayacağı yönündeki düşünceleri yıkan öğrenciler hayatlarında ilkleri yaşadı. Bölge gruplarına da katılan Salon Futbolu Takımını kuran beden eğitimi öğretmeni Ersin Sandal, "Bazıları köy dışına dahi çıkmamış isimlerdi. Yeteneklerini keşfedince önce ailelerini ikna ettik. Sağdan soldan toplama malzemeler ile başarıyı yakaladık" dedi.

İl merkezine 17 kilometre mesafedeki 400 nüfuslu Beypınarı Köyü ilk ve Ortaokulu'nda 7 yıl önce göreve başlayan eden eğitimi öğretmeni Ersin Sandal, çocuklara sportif alanda bir çok branş öğretti. İlkokuldan itibaren öğrencileri yakından tanıyıp gelişimlerini gözlemleyen Sandal, diğer branşların aksine özellikle kız çocuklarının futbola daha yetenekli olduğunu keşfetti. Bunun üzerine kızlardan oluşan bir futbol takımı kurmak istedi. Ancak önceki okul müdürü, köy yerinde ailelerin bunu hoş karşılamayacağını belirterek karşı çıktı. Bu nedenle takım kurulamadı. 2 yıl önce köy okuluna müdür olarak atanan Numan Kantar'a konuyu tekrar açan Sandal, destek görünce düşüncesini hayata geçirdi. Başlangıçta bu fikre sıcak bakmayan öğrenci velileri de ikna edildi. ASFALTTA ÇALIŞTILAR

Okuldaki 50 kız öğrenci arasından seçilen 11 öğrenci, beden eğitimi öğretmenleri Ersin Sandal'ın yönetiminde çalışmalarını sürdürdü. Futbol takımı, tüm hazırlıklarını yaz kış demeden, okulun bahçesindeki asfalt zemin üzerinde gerçekleştirdi. Okul daha sonra 2016 yılında il genelinde düzenlenen 'Ortaokullar Futsal İl Birinciliği' müsabakalarına katıldı. 8 takımın yer aldığı ve diğer bütün takımların il merkezindeki okullardan oluşan turnuvada ilk kez asfalttan parke zemine çıkan köy okulu kız takımı, toplama malzeme ve yardımlarla katıldığı turnuvada tüm rakiplerini yenerek il birinciliğini kazandı. Bu yıl Mart ayında Sivas'ı Erzincan'da düzenlenen bölge müsabakalarında temsil eden köy okulu takımı, burada başarılı olamasa da bir çoğu ilk kez kent dışına çıkan öğrenciler, büyük bir tecrübe yaşadı.

'HOŞ KARŞILANMAZ' DEDİLER

Beden Eğitimi Öğretmeni Ersin Sandal, okula geldiğinde çocukların beden derslerinde boş gezip, ip atladıklarını gördüğünü, bir çok malzemenin eksikliğini fark ettiğini belirtti. Sandal, "Biz burada bir şeyleri değiştirmeliyiz dedik. Bu şampiyon olan çocukların bir kısmı 8'inci sınıfta, ben geldiğimde bunlar ilkokul 1'inci sınıftalardı. Benim hedeflerim vardı. Birlikte sürekli çalışmaya başladık. Eğitim öğretim tamam ama bunun yanında spor olmalı. Okulda futbol konusunda yetenek olduğunu fark ettim. Baktım üzerine ekliyoruz, gelişiyoruz. Dedim 'neden olmasın'. Önceki müdürümüz bize biraz engel oldu. İşte 'köy yerinde bunlar hoş karşılanmaz', 'kızlar futbol oynamaz', 'dedikodu çıkar' falan derken o müdürümüz gitti. Sağolsun Numan hocam geldi. Bize çok şey kattı. Bize 'siz ne yapmak istiyorsanız yapın, ben size destek olacağım' dedi. Beden eğitiminde bize böyle bir katkı sağladı. Sağolsun önce malzeme eksikliğimizi giderdi. Daha sonra sponsorlar yardımıyla futbol topumuz eldivenimiz geldi derken, dedik ki 'biz artık futbol oynamalıyız'. Başladık antrenmanlara, ilk maçımıza gittiğimizde çok şey değişti. Çocuklar şık formalı rakiplerini görünce çekindiler, sadece formaların kazanacağını zannettiler. Sahaya çıktığımızda ilk maçımızı 3-0 kazandık. Her şey bu şekilde başladı. İlk adımımız oydu. Hiç gol yemeden şampiyon olduk. Sadece son maçta penaltılara kaldık. Başlangıçta bazılarının aileleri izin vermedi. Çok çaba harcadık. Müdür beyle birlikte gittik resmen yalvardık" dedi. Sandal, birinci oldukları final maçında tekmelikleri olmadığı için hakemin oynamaya izin vermediğini, bunun üzerine başka bir okulun malzemelerini kullanarak maça çıktıklarını söyledi.

'ERKEKLER ÖN PLANDA'

Köylerde genellikle erkek çocukların ön planda tutulduğunu ifade eden Sandal, "Bu köyde erkekler her zaman daha ön planda. Köy yanında, 2-3 kilometre uzaklıktaki Soğuk Çermik Kaplıcalarını bile görmemiş kız çocukları var. Bunların hayallerinde Sivas'ı görmek varken biz Erzincan'a götürdük. Başka bir şehre gittiler. Hiç minibüse, otobüse binmemiş çocuklar otobüs tutması yaşadılar. Onlar bile bunlar için bir anıydı çünkü ilk defa yaşadıkları şeylerdi. Zorluklarla karşılaştılar. İlk kez lokantaya gittiler. İlk kez gittikleri lokantada masadan hiçbir çatalı dahi yemeğe batırmadan masadan kalktılar. Çünkü utanıyorlar, çekiniyorlar. Bu kız çocukları hiç görmedikleri şeyleri gördüler. Buna futbol sebep oldu. Futbol sadece futbol değil derken de bunu yaşamış olduk. Biz burada 20 tane öğrencinin içinden 12 sporcu çıkarıp şampiyon olduk. Maçlarımıza okul bahçesinde karda kışta hazırlandık. İlk maçımızda çocuklar salona alışkın olmadığı için ayakları kaymasın diye ayakkabılarının altına limon sürdük, saç spreyi sürdük" ifadelerini kullandı.

Okul Müdürü Numan Kantar ise, "Ersin bey bize bir teklifle geldi. Teklifi çok güzeldi. Kız futbol takımı köy şartlarında çok zor bir durumdu. Neden olmasın dedik. Birlikte çalıştık ve Sivas'tan şampiyon çıkardık. Bin öğrencili okullar girdi bu turnuvaya biz 25 öğrenciden şampiyon çıkardık. Erzincan'a gittik ve ilimizi temsil ettik. Bir kaç velimizle bu konuda sıkıntılar yaşadık. Ricamızla bir şekilde hallettik. Bütün köy okullarının önünü açtık diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Kantar, okulun TEOG sıralamasında da il ve Türkiye geneli ortalamasının üstünde olduğunu belirtti.

Futbol takımının kaptanı Gülseren Durmaz ise, "Hocamızın fikriyle futbol oynadık. Kazandık çok sevinçliydik heyecanlıydık. Biz futbol oynamayı seviyoruz. Ailelerimiz de hocalarımıza güvendikleri için güzel karşıladılar. İzin verdiler, futbol oynadık. Unutamayacağımız bir anı oldu" dedi. - Sivas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzincan Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title