Haberler

Köy Köy Dolaştı, Anadolu Müzik Kültürüne Hayat Verdi

Sabancı Vakfı'nın Fark Yaratanlar programı, altıncı sezonunda da toplumsal sorunlara çözüm üreten "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlatmaya devam ediyor.

Yapılan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan Fark Yaratanlar programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Altıncı sezonun on beşinci ve sonuncu Fark Yaratanı, kaybolmak üzere olan ezgilere hayat veren müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu oldu.

Antalya Elmalı Bayralar Köyü Durmuş Yener Ortaokulu'nda 2012 yılından bu yana müzik öğretmenliği yapan Emre Dayıoğlu'nu öğretmenliğe götüren müzik ilgisi, ilkokul yıllarında saz çalarak başladı ve ortaokul yıllarında Anadolu'daki yerel müzikler ve çalgılarla devam etti. Dayıoğlu'nun hobi olarak baktığı 'üç telli bağlamayı' yayma ve yöresel müzik kültürünü canlı tutabilme düşüncesi beklediğinden farklı bir noktaya geldi.

Emre Dayıoğlu, öğrencilerine unutulmaya yüz tutmuş farklı enstrümanları çalmayı öğretirken, köy kültürünün Batı kültürüyle tanışması için de uğraştı. Antalya Devlet Opera ve Balesi, Antalya Senfoni Orkestrası ve birçok klasik müzik sanatçısının köyde konser vermesini sağladı. Köye getirdiği senfoni orkestrasını yönetmesi için köy ahalisinden Münevver Teyze'yi teşvik etti. Okulda bulunan piyanoda çalışmalar yapan Münevver Teyze'nin, konser için bölgeye gelen Fazıl Say ile birlikte konser öncesi piyano çalmasına vesile oldu. Emre Dayıoğlu ayrıca "Bir Piyano Dört Solist" adlı etkinlikle Antalya'nın Elmalı ilçesinin köylerindeki daha önce hiç piyano ile tanışmamış 600 çocuğu piyano ile tanıştırdı.

3 yılda 150 köy dolaşıp unutulmuş türküleri hayata döndürdü

Emre Dayıoğlu, köy köy dolaşarak Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye'yi kapsayan Teke yöresinde hiç tanınmayan mahalli sanatçıları ve unutulmuş türküleri videoya kaydederek canlı tutmaya çalışıyor. 3 yılda 150 köye giden Emre Dayıoğlu, bu sayede Kültürel Antropoloji ve Folklor Çalışmaları alanında araştırma yapan gençlere ve akademisyenlere doğrudan kaynak sağlıyor. Bugüne kadar 500 farklı eseri kayıt altına alan Dayıoğlu, eserlerin sosyal medya aracılığıyla insanlara ulaşması ve unutulmaması için çalışmaya devam ediyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Antalya Elmalı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title