Haberler

Köy Korucusu, Bakanlığa 'Sosyal Güvence' Davası Açtı

Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, sosyal güvence hakkı için İçişleri Bakanlığı'na karşı  Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. 30 yıldır sigortasız ve kaçak işçi gibi çalıştıklarını belirten Karadağ, "Bir memur hangi haklara sahipse, biz de aynısını istiyoruz" dedi.

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta 22 bin korucunun üye olduğu Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ'ın açtığı davanın bugün görülen duruşmasına çok sayıda köy korucusu ile birlikte katıldı. Duruşma sonrasında açıklama yapan Karadağ, 1985 yılından bugüne kadar Geçici Köy Korucusu olarak görev yaptıklarını belirtti. Karadağ, şunları söyledi:

"Ancak bugüne kadar sosyal güvencemiz yok. Sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyoruz. Bu devlete karşı saygısızlık değil. Anamızın ak sütü gibi olan hakkımızı almak için dava açtık. Bugün duruşma yapıldı. Sonucu daha sonra açıklanacak. Biz sigortasız çalıştırılıyoruz. Devletten sigortalarımızı yapmasını istedik. Ben sadece kendi adıma bireysel olarak İçişleri Bakanlığı'na karşı dava açtım. Federasyonumuzun Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari'de 22 bin üyesi var. Ben kazandığım zaman inşallah emsal teşkil eder ve diğer arkadaşlarımız hakkına kavuşur. Biz 30 yıldır sigortasız çalıştırılıyoruz. Bir nevi kaçak işçi gibi çalışıyoruz. Sadece 2010 yılından bu yana yeşil kart sigortamız var. Biz devletin çocuklarıyız. Devlet babadan hakkımızı istiyoruz. İnşallah bizi mağdur etmezler. Bir memur hangi hakka sahipse biz de aynısını istiyoruz. Sigortasız çalıştırılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinde 30 yıldır 100 bine yakın insan sigortasız çalıştırılıyor. Bu sorunun bir an önce giderilmesini istiyoruz."

AVUKAT YILDIZ: BU PİLOT BİR DAVA

Duruşmadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karadağ'ın avukatı Yurdakan Yıldız ise duruşmanın görüldüğünü ve mahkemenin 15 gün içinde kararını açıklayacağını belirterek, şöyle dedi:

"Güneydoğu'da büyük fedakarlıkla görev yapan Geçiçi Köy Korucuları'nın 1985 yılında Köy Kanunu'nda yapılan düzenleme ile 30 yıllık geçmişi olmasına rağmen halen geçici olarak anılması ve kendilerine hiç bir sosyal güvenlik hakkının verilmemesi nedeniyle dava açtık. Biz idareye sosyal güvenlik hakkının verilmesi için başvuru yapmıştık. Türkiye Cumhuriyeti artık büyük bir devlet. Bugün evlerde hizmetçi olarak çalışan bayanlara bile sigorta yaptırmayanlara çok büyük cezalar var.Özel Güvenlik Yasası kapsamında çalışan güvenlik görevlilerini sigortasız çalıştıramazsınız. Ama kamu gücü gibi çalışan, devlete malıyla, canıyla, ailesiyle fedakarca hizmet eden Geçici Köy Korucuları'na sosyal güvenlik hakkı vermeyip, yeşil kart güvencesi ile bu mücadeleyi yaptırıyorsunuz. Bunun büyük Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakışmadığı gerekçesiyle bu davayı açtık. Bu pilot bir davadır. Davanın sonunda mahkeme talebimizi kabul ederse korucular bir takım sosyal güvenlik haklarına kavuşacaklar. Ama reddederse onu da düşündük. Sosyal Sigorta Yasası'nda geçici ve sürekli sigorta kapsamında sayılamayacaklarını söylüyor. Bunun ve Köy Kanunundaki düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle iptalini, Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini talep ettik. Bekleyip sonucuna göre hareket edeceğiz." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır Hakkari Karadağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title