Haberler

Köy Halkı, Kutlamaları Geri İstiyor

Edirne’nin Sarayakpınar köyünde yaşayan vatandaşlar, 2009 yılından itibaren kutlanmayan Sırpsındığı Zaferi töreninin bu yıl kutlanılmasını istiyor.

Edirne'nin Sarayakpınar köyünde yaşayan vatandaşlar, 2009 yılından itibaren kutlanmayan Sırpsındığı Zaferi töreninin bu yıl kutlanılmasını istiyor.

Edirne'nin sınır köylerinden biri olan ve ilk Haçlı ordusunun bozguna uğratıldığı Sırpsındığı Savaşının gerçekleştiği Sarayakpınar Köyünde her yıl 21 Ekim tarihinde kutlanılan zaferin en son 2009 yılında 646'ncısının kutlandığı açıklandı. Sırpsındığı bölgesinde düzenlenen törenlerin 7 yıldan beri yapılmadığını belirten köy muhtarı Şafak Gündoğdu, "Tarih kitaplarından edindiğimiz bilgilere göre, Türk tarihinde önemli bir yeri bulunan Sırpsındığı Savaşı, 1363 yılında Osmanlı Padişahlarından 1. Murat döneminde yapılmış ve Hacı İlbey komutasındaki ordu tarafından kazanılmış. Balkanlara doğru ilerleyişi hızla süren Osmanlı ordusunu durdurmak için Papa V. Urban'ın desteğiyle Sırp, Macar ve Bosna krallıklarından oluşturulan 60 bin kişilik bir ordu yola çıkmış, Sarayakpınar köyü yakınlarına kadar gelen ilk Haçlı ordusu, burada gece konaklamışlar. Sayı ve teçhizat bakımından üstün olan Haçlı ordusuna karşı Osmanlı'nın on bin askeri bulunuyormuş ve Hacı İlbey yaptığı keşiflerden sonra ordusunu üç kısma ayırarak sarhoş durumdaki Haçlıları farklı yönlerden kuşatmış. Bir anda neye uğradığını şaşıran Haçlı ordusu büyük bir bozgun yaşamış. Böyle bir zaferi her yıl kutlamalıyız. Tarihimize sahip çıkmalıyız. Köyde yaşayan vatandaşlarımızda 7 yıldır kutlanmayan zafer törenin bu yıl kutlanılmasını istiyoruz. Kutlamaların yapılması için gerekli mercilerle de görüşmelerimizi yapacağız" ifadelerine yer verdi. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gündoğdu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title