Haberler

Koü, Erken Evre Kanserlerinde Referans Merkezi Haline Geldi"

Güncelleme:

KOÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülagü: "Erken evre kanserlerinde dünyada da sayılı referans merkezlerinden biriyiz, Avrupa ve Ortadoğu'dan sürekli hasta geliyor" "Yemek borusu, mide, kalın bağırsak kanserlerinin erken evre endoskopik yöntemle çıkarılmasını ameliyatsız olarak burada yapıyoruz.

KADİR YILDIZ - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Erken evre kanserlerinde dünyada da sayılı referans merkezlerinden biriyiz, Avrupa ve Ortadoğu'dan sürekli hasta geliyor" dedi.

Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Eğitim Sertifikasyonu alan birkaç merkezden biri olduklarını belirterek, yaptıkları çalışmaların Avrupa standartlarında olduğunu söyledi.

Açtıkları kurslardan alınan diplomaların Avrupa'da geçerli olduğunu ifade eden Hülagü, "Yemek borusu, mide, kalın bağırsak kanserlerinin erken evre endoskopik yöntemle çıkarılmasını ameliyatsız olarak burada yapıyoruz. Çok ciddi bir seriye ulaştık. 2006'dan beri endoskopik submukozal diseksiyon (ESD) yöntemini Türkiye'de en kapsamlı yapan ilk merkez biziz. Yemek borusunda kanser olunca yemek borusu çıkarılıyor, biz erken evre kanserlerinde endoskopik yöntemle kanserli bölgeyi çürük elmayı sıyırır gibi alıyoruz. Organı kesmiyoruz. Orada oluşturduğumuz alanda yara kendiliğinden kapanıyor. Bazen çıkardığımız bölgeyi biz bile tanıyamıyoruz. 'Burada mı işlem yapmıştık' diyoruz" şeklinde konuştu.

Hülagü, bu yöntemi uygulamak için ciddi bilgi birikimine gereksinim duyulduğunu dile getirerek, 2006'da Japonya'da yöntemle ilgili eğitim aldığını kaydetti.

"Erken evre kanserlerinde dünyada da sayılı referans merkezlerinden biriyiz, Avrupa ve Ortadoğu'dan sürekli hasta geliyor" diyen Hülagü, şöyle konuştu:

"Erken evre kanser tanısı konulduğunda ilk referans merkezi biziz. Mutlaka bize danışılıyor. Biz de 'endosonografi' dediğimiz yöntemle bakıyoruz, derinliği görüyoruz, tümör eğer üst tabakaysa bunu endoskopik yöntemle çıkarıyoruz. Büyüklüğü önemli değil. Bununla ilgili seri, yaklaşık 300 vakamız oldu. Bununla ilgili 5 yıllık takiplerimiz oluştu. Başarı oranımız, yüzde 95-97'nin üstünde, nüksetmiş hiç hastamız yok. ESD konusunda önemli eğitim programlarına katılıyorum. Öncelikle gasroenteroloji araştırma merkezi kurup, biraz daha kurumsal hale getirmek istiyoruz. Üniversitenin parlayan yıldızı, Avrupa çapında merkez yapıp, buraya eğitime insanlar gelecek. Erken evre kanserinin tıraşlama yöntemiyle çıkarılmasında KOÜ referanstır. Eğitim alanında iyi bir yerdeyiz."

Hülagü, yakın akrabalarında mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanseri bulunanların mutlaka endoskopi kontrolü yaptırması gerektiğine dikkati çekerek, bu konuda uzman hekimlere başvurulmasını istedi.

Tanılarda görüntüleme kalitesinin önemini vurgulayan Hülagü, ünitelerinin bu konudaki başarısının yüksek olduğunu anlattı. - Kocaeli

Kaynak: AA / Güncel

Kocaeli Üniversitesi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title