Haberler

Kotil: İzmir Haziran 2016'da Hub Olacak

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir'in 2016 yılının Haziran ayında dış hat uçuşlarında aktarma merkezi olacağını açıkladı.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir'in 2016 yılının Haziran ayında dış hat uçuşlarında aktarma merkezi olacağını açıkladı. Kotil bir işadamının THY uçaklarında Sözcü ve Cumhuriyet gibi gazetelerin neden olmadığını sorunca "Haberim yok, kontrol ettireyim" dedi.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) Ekim ayı olağan meclis toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Kotil'den önce meclise hitap eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'den dış hatlar uçuşun olmamasına tepki göstererek, şunları söyledi:

"İzmirli işadamları yurtdışına aktarmalı uçmak zorunda. İç hatlarda da Anadolu Jet'e mahkum oluyoruz. İzmir çok vergi ödüyor. Bu vergilerin karşılığında da THY dış bağlantılarında hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bazı sıkıntılı durumlar da var. Bir yere direk uçmakla aktarmalı uçmak arasındaki zaman kaybı çok fazla. THY'nin İzmir'den dış hatlar uçuşlarını programına aldığınızı açıklamıştınız ancak programda olması bizim arzu ettiğimiz bir şey değil. Biz ne zaman başlayacağını bilmek istiyoruz. İstanbul'da günde 3- 4 Paris, Londra uçuşunun İzmir'den yapılmasını istiyoruz. Sıkıntılardan biri de İstanbul'da hava trafiğinin yüksek olması nedeniyle inişler gecikiyor. İstanbul'a 35 dakikada varıyoruz ama 30 dakika geç kalkıyoruz, 30 dakika da Marmara'nın üzerinde dolaşıyoruz. Artık denizi ezberledim neresi dalgalı neresi sakin biliyorum. Uçaklar da hızlandı ama İzmir'den İstanbul'a varışımız 1.5 saati buluyor. Bu uçakların fazla uçması nedeniyle yakıt maliyeti de artıyor. İzmir, 4.5 milyon nüfusa geldi. Çiğli havalimanının İzmir'de kullanılmasında yarar var: "

EGELİ SANAYİCİYE AFRİKA PAZARINI PAZARLADI

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, "Ne yapıyorsak matematikle yapıyoruz. Somali'ye sefer koyduğumda 'ne işin var orada?' dediler. Onları dünyaya biz bağlıyoruz. Şimdi bana diyeceksiniz ki 'İzmir'i neden bağlamıyorsunuz?' Allah'ın izniyle İzmir'i de halledeceğiz. Afrika kıtası, orta sınıfı çok olan süper zenginlerin az olduğu bir kıta. Orta sınıf olmasa biz bu kadar uçamayız. İç hatlarda yolcu sayısı Türkiye'de 10 kat arttı. Afrika'ya neden bu kadar vurgu yapıyorum? Etiyopya'da tekstil Türklerin elinde. Fildişi Sahili'nde orman ürünleri, Uganda'da çay kahve var. Bu imkanlar mutlaka değerlendirilmeli. Afrika'da 100 kişiden 90'ı Türkiye'ye geliyor. Afrika'da 44 noktaya uçuyoruz, dokuz tanesi daha geliyor. Afrika'daki en büyük oyuncuyuz. En çok uçan biziz" dedi.

2016 HAZİRAN TARİHİNİ VERDİ

THY Genel Müdürü Kotil, İzmir'in 2016 yılının Haziran ayında hub (aktarma merkezi) olacağını öne sürerek, şöyle konuştu:

"İstanbul en iyi aktarma merkezi. İzmir'e karşı bir şeyimiz yok ama İstanbul o kadar tatlı gidiyor ki yüzde 33'ü gördük. (transit yolcuda büyüme oranı) Tek uçakla olmuyor. 10 uçak getirip İzmir'i hub (aktarma merkezi) yapmamız lazım. İzmir'i de çözeceğiz ama aslan payı İstanbul'da. İzmir'i de hub yapacağız. Buradan herhangi bir Avrupa şehrine birer sefer koyduğumuzda 10 sefer yapmış oluyoruz. Buradan İstanbul'a 12 seferimiz var. İstanbul'dan Berlin'e beş seferimiz var. İzmir hub olacak 2016 yılının Haziran ayında. Problem yok, yapacağız."

"SÖZCÜ VE CUMHURİYET NEDEN YOK"

İşadamı Nedim Anbar, THY uçaklarında Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerinin neden olmadığını sorunca Kotil, "Ben her gazetenin havalimanı masalarına konmasını söylemiştim. Yeniden kontrol edeyim" dedi. Bir işadamı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın Türkiye'nin en büyük iç hatları diye yapıldığını ancak en boş havalimanı olduğunu belirterek, "İç hatlarda İzmir daha aktif hale gelemeyecek mi? İzmir yüzde 9 vergi verirken AK Parti'ye de yüzde 35 oy veriyor. Yapılanlarla yüzde 35 cezalandırılmış oluyor" dedi. Kotil, "İzmir'i en kısa zamanda uçuracağız" yanıtını verdi.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender yorgancılar ile birlikte Kotil'e plaket verdi. Kotil de onlara uçak maketi hediye etti. Meclis üyeleri, "Uçaklar havalimanına gelmeden meclise geldi" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Hava Yolları Temel Kotil İstanbul İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title