Haberler

Kosovalı Türk Siyasiler Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi?nin Kurulması İçin Yarın 'Evet' Oyu...

Kosovalı Türk siyasiler Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulması için yarın 'Evet' oyu kullanacak

Kosova Meclisi Başkanlık Kurulu, Özel Mahkeme olarak bilinen Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasını sağlayacak Anayasa değişikliklerinin meclis genel oturumunda Pazartesi günü tekrar oylanmasına karar verdi. Öneriyi iktidardaki PDK, LDK ve azınlıktaki topluluk partileri destekledi.

Muhalefet partileri Vetëvendosje Hareketi, AAK ve Nisma öneriye karşı çıktı. Özel Mahkeme'nin kurulmasına ilişkin Anayasa değişlikleri yasa önergesi 26 Haziran tarihinde yeterli oy alamaması nedeniyle onaylanmamıştı. Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasını Kosova Meclisi'nde Kosovalı Türkleri 1 Bakan ve 2 Milletvekili ile temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi de (KDTP) destek vereceğini açıkladı. Konuyla ilgili DHA mikrofonuna konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili şunları söyledi:

'Evet Pazartesi günü 2'nci kez Özel Mahkeme'nin kabul edilmesi yasası tekrar gündeme gelecek. Biliyorsunuz ilkinde 75 oyla geçemedi 80 oyla kabul edilecekti çünkü Anayasa değişikliği söz konusu. Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekilleri olarak birinci seferinde mahkemenin kurulmasına yönelik destek vermişti. Pazartesi günü de ilk görünüşe göre yeniden destekleyeceğimizi fakat elbette ki parti kurumlarıyla merkez yönetimle görüşüp bu konu da partinin son fikrini alıp Pazartesi günü oylamanın olumlu veyahut olumsuz bir şekilde oy kullanacağımızı belirteceğiz. Ancak ilk etapta birinci oturumda evet oyu kullandıysak ikinci seferde de büyük bir ihtimalle evet oyunu kullanacağız.'

Özel Mahkeme yasa tasarısı kabul edilmezse, Kosova'nın AB entegrasyonu konusunda ve vizelerin liberalizmi konusunda büyük bir engel teşkil edecektir

'Pazartesi günü ikinci kez Meclis'e oylanması için sunulacak olan Özel Mahkeme'nin kurulması yasa tasarısı yeterli oyu sağlayacak mı" sorusuna Damka şu yanıtı verdi:

'Bilindiği gibi ilk oylamada da koalisyon ortaklarından 12 milletvekili fire vermişti. PDK'nın Başkanı Haşim Taçi bu konu üzerine çok çalışmış gibi görünüyor. Öyle ki zannedersem 12 milletvekilinden en az 7-8 milletvekili fikrini değiştirerek evet oyu kullanacağı hakim. Bunu pazartesi günü göreceğiz. Ama ikinci defa bu mahkemenin Meclise sevk edilmesi olaki tam garanti alarak 80 milletvekili alınmadıysa bu Kosova açısından son derece olumsuz bir tablo çizecektir. Özellikle uluslararası toplumu açısından Kosova'nın ciddiyetsiz bir şekilde davrandığı kanısına varılacaktır. ve böyle bir mahkemeye müsaade etmediği kanısına varılacaktır. Benim fikrimce iki büyük parti olan PDK ve LDK buna müsaade etmeyecektir çünkü bir sürü engeli ortaya koyacaktır. Avrupa Birliği entegrasyonu konusunda ve vizelerin liberalizmi konusunda büyük bir engel teşkil edecektir. Yapılan açıklamalara baktığımızda PDK ve LDK'nın böyle bir riski alacağını zannetmiyorum. Öyle ki Pazartesi günü gerekli olan oy sayısı sağlanacaktır.'

Özel Mahkeme Savaş sırasında ve Savaş sonrasında işlenen cinayetleri araştıracak

Özel Mahkeme'nin kurulmasının önemine ilişkin ise Damka şunları söyledi:

'Biliyorsunuz iki yıl önce Dik Marti raporu söz konusuydu. Savaş sırasında ve savaş sonrası sivil topluma yönelik işlenen bazı suçlar söz konusuydu. Biliyorsunuz bu rapor ister uluslararası tarafından ister Kosova tarafından bir kaç kez reddedildi ve asılsız olduğu hep ileri sürüldü. Uluslararası toplumda şunu diyor: bunu bir mahkemeyle temizlemek en doğrudur. Kosova bu mahkemeyi kendi yasaları doğrultusunda kurar ise bu Dik Marti raporu çürütülüp Kosova'nın önü daha net bir şekilde açılacaktır. En azından meşru olan Kosova Kurtuluş Savaşı temiz bir hal alacaktır. Yani Aklanmış olacaktır?.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Kosova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title