Haberler

Kosova'da Türkçe Basılan Kimliklere Yoğun İlgi

Kosova’da Türkçe kimlik kartı basılması için verilen 13 yıllık mücadelenin başarıyla sonuçlanmasının ardından Türkçe kimlik kartlarına duyulan ilgi her geçen gün artıyor.

Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) uzun yıllar süren uğraşılarının ardından 9 Aralık 2013 tarihinde basılan Türkçe biyometrik kimliklere Kosova’daki Türkler yoğun ilgi gösterdi. Kişisel belgelerin de Türkçe basılması kararından sonra Türkçe kimlik kartının alınması süreci daha da kolaylaştı. Yetkililer Sivil Kayıt Merkezlerinde zaman zaman yaşanan sıkıntı ve pürüzlerin, Türkçe kimlik kartının çıkarılmasına engel olmadığını dile getirdi.

Türkiye’de üniversite okuyan Priştineli Didem Bölükbaşı, Türkçe kimlik kartı alabilmek için başvuru yaptığını belirterek, “Türkiye’de okuyorum, kimlik kartlarının Türkçe ibareler ile çıkarılabileceği haberi üzerine, Kosova’ya döner dönmez başvuruda bulundum. İnşallah kimliklerimize kavuşacağız” dedi. Haberi okuduğunda çok mutlu olduğunu, burada onlarca Türk yaşadığına göre böyle bir hakka sahip olmalarından dolayı son derece mutlu olduğunu ifade eden Didem Bölükbaşı, “Bu duruma çok sevindim. İnşallah daha da güzel şeyler olur ilerideki zamanlarda” dedi.

Priştine’deki Belediye Sivil Kayıt Merkezi Koordinatörü Nazlije Fejzullahu ise, Türkçe kimlik alabilmek için önemli sayıda başvuru yapıldığını belirtti. Türkçe kimlik kartı alabilmek için Türkçe ibareleri içeren doğum belgesini çıkarmaları gerektiğini kaydeden Fejzullahu, Türkçe kimlik kartı çıkarılmasında herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Sivil kayıt memuru Florin Kadriu da vatandaşların Kosova ya da Unmik kimlik kartları ile birlikte doğum belgesi ve 10 Euro’luk ücret ödediğine dair faturayı ibraz ettikten sonra en fazla 2 hafta içinde kimlik kartını alabileceklerini açıkladı.

Türkçe kimlik kartı alanlardan Priştineli Şefki Safçı, başta bazı sorunlarla karşılaştığını, sivil kayıt merkezinde, kimlik kartlarının Türkçe basılması kararından haberdar olmayanların olduğunu belirterek, “Sorun yaşanması üzerine KDTP’ye başvurduk. Sorun halledildi” dedi. Şafçı ayrıca, “Küçük bir ülke olarak Kosova Cumhuriyeti’nin bu hakları tanıması açımızdan güzel bir gelişmeyi teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

Kosova’da Türkçe kimlik kartlarına kavuşulması ile, savaştan sonra Kosovalı Türklerin elinden alınmış haklardan biri daha iade edilmiş oldu.

ERCAN KASAP 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title