Haberler

Kosova Cumhurbaşkanı ve Siyasi Parti Liderleri Arasında Yapılan Görüşmeden Anlaşma Çıkmadı

Dha DIŞ HABER –

Kosova'da yaşanan siyasi krizin aşılması ve 17 Şubat protestolarının engellenmesi amacıyla, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ile siyasi parti liderleri arasında yapılan görüşmede anlaşmaya varılamadı.

Kosova Meclisi binasındaki Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde gerçekleşen görüşmeye, Kosova Demokratik Birliği (LDK) Genel Başkanı ve Başbakan İsa Mustafa, Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Haşim Taçi, muhalefet partilerinden AAK Genel Başkanı Ramuş Haradinay, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Sırp Listesi temsilcisi katıldı. Basına kapalı yapılan görüşmede ABD'nin Priştine Büyükelçisi Greg Delawie ve AB Kosova Özel Temsilcisi Samuel Zbogar da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı tarafından görüşmeye davet edilen muhalefetin parti liderleri adına bir tek Ramuş Haradinay katıldı. Görüşmede Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'da yaşanan siyasi çıkmazın aşılması ve muhalefet tarafından meclis çalışmalarına yapılan engellere son verilmesi, ülke kurumlarının normal çalışmalara dönmesi ve 17 Şubat Protestolarının durdurulmasını istedi.

Muhalefet Liderlerinden Ramuş Haradinay, Meclisin fes edilmesini ve erken seçimlere gidilmesini talep ettikten sonra görüşmeyi terk etti

Cumhurbaşkanı Yahyaga, muhalefetin kurumlara dönmelerini ve 17 Şubat protestolarından vaz geçmelerini talep ettikten sonra muhalefet adına konuşan, AAK Lideri Ramuş Haradinay, Cumhurbaşkanı Yahyaga'dan Meclisin fes edilmesini ve erken seçimlerin ilan edilmesini istedikten sonra görüşmeden ayrıldı. Görüşmeden ilk ayrılan AAK lideri Ramuş Haradinay, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Meclisin feshedilmesini ve erken seçimlere gidilmesini talep ettiğini söyledi. Haradinay ayrıca, muhalefet olarak Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de talep ettiklerini dile getirdi. "Muhalefet hiç olmadığı kadar kenetlenmiş durumda. Krizin sona ermesi için desteğimizi sunuyoruz. Bunu 17 Şubat'ta da göreceğiz" diyen Haradinay, yatırım eksikliği, hukukun siyasallaşması ve dış politikanın hüsrana uğraması nedeniyle ülkede seçimlere gidilmesi gerektiğini savundu.

-Başbakan İsa Mustafa, muhalefetin şiddete son vermesini talep etti

Görüşmesinin ardından Kosova başbakanı ve LDK Genel Başkanı İsa Mustafa medyaya yaptığı açıklamada, toplantıda meclis çalışmalarının engellenmesinden dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini belirtti. Mevcut duruma muhalefet ile birlikte çözüm bulunması gereğine vurgu yapan Başbakan İsa Mustafa, "Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği Anlaşması hakkında Kosova Anayasa mahkemesi kararını verdi. Biz şiddet ortamından çıkılmasını talep ettik. AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın uygulanması ve AB tarafından uygulanan vizelerin kaldırılmasın için müşterek çalışmaya ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Başbakan İsa Mustafa, muhalefete, meclise dönmesi çağrısında bulundu

-Başbakan Yardımcısı Haşim Taçi, Muhalefetin tek amacı hükümeti düşürmek

Kosova Başbakan Yardımcısı ve PDK lideri Haşim Taçi, Cumhurbaşkanı Yahyaga'nın örgütlediği siyasi liderler toplantısının sona ermesinin ardından basına yaptığı açıklamada, görüşmede muhalefet partilerinden AAK Genel Başkanı Ramuş Haradinay'ı, Kosova ile Karadağ arasında Devlet Sınırı Anlaşması'nın kaygılandırmadığını gözlemlediğini belirtti. Sınır Anlaşması ile ilgili sürece katkı sağlamak amacıyla AAK partisine davet gönderdiklerini, bu vesile ile kurulacak komisyonda yer almalarını uygun gördükleri görüşünü de ilettiklerini kaydeden Taçi, "Haradinay'ın bununla birlikte muhalefetin tek derdi, sorunları mecliste ele almak değil, hükümeti düşürmektir" dedi.

Görüşmeyle ilgili, ev sahibi Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga henüz bir açıklamada bulunmadı.

Görüntü Dökümü

Parti liderlerin cumhurbaşkanı ofisine gelişleri

Cumhurbaşkanı ve parti liderleri görüşmesi

Görüşmede bulunan muhalefet lideri Ramuş haradinay taleplerini sunduktan sonra, görüşmeyi terk etti

Ramuş Haradinay'ın basın açıklaması

Başbakan İsa Mustafa'nın açıklaması

Başbakan Yardımcısı Haşim Taçi'nin açıklaması

(Haber-Kamera TURAN KASAP (KOSOVA –PRİŞTİNE ) – DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsa Mustafa Haşim Taçi Priştine Dha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title