Haberler

Koruma Altındaki Köpeğin Uyutulmasına Tepki

Güncelleme:

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Bakımevinde Dogo Argentino cinsi köpeğin uyutulmasına hayvan derneklerinden tepki geldi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Bakımevi'nde Dogo Argentino cinsi köpeğin uyutulmasına hayvan derneklerinden tepki geldi. HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, devletin koruması altındaki bir köpeğin öldürülmesinin cinayet olduğunu söyledi.

Antalya'da bir hayvansever, Büyükşehir Belediyesi Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Bakımıevi'ne yaklaşık 6 ay önce gönderdiği 12683 protokol No'lu bacağı kurşunlu Dogo Zeus'un hayatından endişe etti. Köpeğin akıbeti hakkında araştırma yapan hayvansever kadın bir sonuç alamadı. Durumu Hayvan Hakları Federasyonu'na ileten hayvansever, köpeğin bakıcılara birçok kez saldırıp yaralaması nedeniyle 5 Mayıs tarihinde uyutulduğunu öğrendi.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Nesrin Çıtırık, yapılan işin yasalara aykırı olduğunu belirterek, hayvanın ancak kuduz tehlikesi olduğu zaman kafası kesilerek hayatına son verilebileceğini bildirdi. Köpekten alınan numunelerin tahlile gönderileceğini kaydeden Çıtırık, "Eğer barınakta kuduz şüphesi varsa hayvan giriş çıkışı yasaklanır. Gerekli karantina tedbirleri alınmaya devam edilir" dedi.

"SALDIRGANLIK KÖPEKLERİN DOĞASINDA VAR"

Zeus ismi verilen 1.5 yaşındaki Dogo cinsi köpekte kuduz şüphesinin olmadığını savunan Çıtırık, "Barınaktaki köpeklerin zaten hepsi aşılıdır. Saldırgan diye bir köpeğin canı alınamaz. Bu köpeklerin zaten doğasında vardır saldırganlık. Doğada köpeğin saldırganlığı olmasa hayatta kalamaz. Bu hayvanlar avlarını ve yeme içmeleri ağızları ile sağlarlar. Ağızları onların eli ayağı gibidir. Havlamak, ısırmak onların geninde vardır" diye konuştu.

Hayvan barınaklarına bırakılan birçok köpeğin saldırgan olduğunu ifade eden Çıtırık, şunları söyledi:

"O zaman barınaktaki bütün hayvanları havladı, ısırdı, saldırdı diye öldürelim. Orada bir katliam var. Demek ki diğer köpekler de tehlike altında. Endişe ile barınaktaki hayvanların akibetini bekliyoruz. Bu köpek saldırgansa onun rahat edebileceği özel bir yer hazırlanarak diğer köpeklerden ayrı tutulmalıdır. Bakıcıları da ona göre önlemini alarak bakımını yapmalıdır. Bu tür hayvanlar tehlikeli sınıfa girdiği için devlet el koyup barınaklarda koruma altına almıştır. Burada devletin koruması altındaki bir hayvan öldürülmüştür."

SORUŞTURMA AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTILAR

Çıtırık, tıbbı nedenlerden dolayı yaşam fonksiyonlarını kaybetmiş bir hayvanın acı çekmemesi için uyutulabileceğini belirterek, barınak yetkilileri ve çalışanları hakkında adli ve idari soruşturma açılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Çıtırık, "Hayvanın uyutulması tabiri yanlış, öldürülmüştür. Bu bir cinayettir. Bir canlının canını almak cinayettir. O barınakta bir cinayet işlenmiştir. Bu cinayetin bedelini ödemelidirler. Adli ve idari işlem yapılması için belediye ve Orman Su İşleri Müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Antalya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu da suç duyurusunda bulunacak" şeklinde konuştu.

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu Üyesi Avukat Alev Ersan ise bir canlının yaşamına son verilmesine tepki göstererek, "Barınak yetkilileri ve çalışanları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Sorumluları hukuk önünde hesap verecekler. Barınaktaki diğer hayvanların durumu hakkında da endişeliyiz. Hayvan haklarının sonuna kadar korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

BELEDİYE: "HİÇ ACI ÇEKTİRİLMEDEN UYUTULMA İŞLEMİ YAPILDI"

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi:

"Tehlikeli ırk sınıfına giren köpek, barınakta özenle bakılmasına rağmen saldırgan hale gelmiştir. 10 Nisan'da bakıcısının kolunu ısırmış ve tendon bağlarının kopmasına neden olmuştur. Personele 40 gün rapor verilmiştir. 10 gün kuduz karantinası uygulanmıştır. Köpeğin saldırganlığının azaltılması için rehabilitasyon uygulanmıştır. Söz konusu köpek saldırgan davranışlarını sürdürmüş, 4 kez daha bakıcılarına saldırmış ve yaralamıştır. Bunun üzerine 5966 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Kanunu'nun 9'uncu maddesinde yer alan, 'davranışları insanların ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kabul edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. 'Ötenazi veteriner işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır' bendine istinaden yasal mevzuatlara uygun olarak, 5 Mayıs 2014 tarihinde 3 veteriner hekimin kararıyla hiçbir acı çektirmeden uyutulma işlemi gerçekleştirilmiştir." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu durakları neler? Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu ne zamana kadar ücretsiz olacak? Metro hattı açıldı mı? Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (3)

dilek karakayadilek_karakaya@yahoo.com:

Korunmasi icin emanet edildikleri yerde oldurulmesi cok aci..bir canlinin yasamasina olmesine kim karar veriyor? Nasil muamele ettiklerii de aciklasinlar o zaman.hic bir canlinin hayati insan hayatindan daha az kiymetli degil.cok uzgunum

0
0
yanıtYanıtla
Gülsüm Ustagulsumusta@yahoo.com:

Saldırgan insanlar sokaklarda ellerini kollarını sallayarak ve dehşet saçmaya devam ederek dolaşırken bir hayvanı kafes içerisinde parmaklıklar arkasında yaşamaya mahkum edip ite kaka altını temizleyip saldırı olarak algılayacağı hareketler sergileyip sonrada saldırgan oldu diyerek uyutmak anca bizim ülke kadar gelişmekte geri kalmış bir ülkede olabilir. Yazık olmuş güzel cana.

0
0
yanıtYanıtla
filiz onoglulive_turkcel@windowslive.com:

Ilacla hayatina son verilen bir hayvanin aci cekmemesi pardon ama anlamadm nasil mumkn olabilir can cekise cekise olur o vicdanlar hic mi sizlamadi farkli bir yontm uygulanabilirdi hic birsey bulunamadimi mama uzaktn verilebilirdi alanini koruma altina aldigi icin isirmasndn daha normal ne var kim bilir nasil davranildi ki hayvn saldiri olarak algiladi zeus u gormustm cok yazik oldu cok

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title