Haberler

Koruma Altındaki Ceylanlara Kış Desteği

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, doğal ortamlarında neslini koruma altına aldığı "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarına, meraların veriminin yüksek olmadığı kış aylarında yem desteği veriliyor.

YASİN DİKME- Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, doğal ortamlarında neslini koruma altına aldığı "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarına, meraların veriminin yüksek olmadığı kış aylarında yem desteği veriliyor.

Orman Bakanlığı Doğa Hayatı Koruma Başkanlığı tarafından, doğal yaşam alanları bozulduğu için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ceylanları, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki TİGEM İşletmesinde 40 yıl önce koruma altına alındı.

O yıllarda sayıları iyice azalan Gazella Gazella türü ceylanlar, yapılan çalışmaların ardından her geçen gün arttı. Şu anda 825 dekar alanda yaşamlarını sürdüren 741 ceylan sayısının bahar aylarında beklenen doğumlarla artacağı öngörülüyor.

Zorlu geçen kış şartları dolayısıyla yem bulmakta zorlanan ceylanların korunmasının yanı sıra sayılarını da artırmayı hedefleyen TİGEM işletmesi yetkilileri, meralarda yiyecek bulmakta zorlanan ceylanlara kış aylarında kesif yem (kepek, küspe ve sanayi yemleri) desteği sağlıyor.

İşletmede hayvancılıktan sorumlu veteriner Özgüç Ustabaşı, AA muhabirine, işletmede koruma altındaki ceylanların doğal ortamlarında yaşamalarını sürdürebilmeleri için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sürü halinde yaşayan ceylanların ortalama 8 ila 12 yıl yaşadığını aktaran Ustabaşı, "Ceylanların Türkiye'de ana vatanları isminden anlaşılacağı gibi Ceylanpınar ilçesidir. Sürü halinde yaşayan bu hayvanlar tehlike anında yaklaşık 60-70 kilometre hızla koşabiliyor. Bu hayvanların çiftleşme dönemleri ekim ve kasım aylarında oluyor. Yaklaşık 6 aylık bir süreden sonra nisan ve mayıs aylarında doğum yapıyorlar. İşletmemizde yılda yaklaşık 200 ceylan elde ediliyor. 825 dekarlık alanda 463 baş erkek, 278 baş da dişi ceylan bulunuyor." diye konuştu.

Günlük yarım kiloya yakın yem veriliyor

Ürkek hayvanlar olan ceylanların bu nedenle sağlık uygulamasına tabi tutulamadığını belirten Ustabaşı, yem desteğiyle ceylanların daha sağlıklı olarak yetişmesini sağladıklarını ifade etti.

Kış aylarında meraların yeterli olmadığı dönemlerde ceylanlara işletmede üretilen kesif yem desteği verdiklerini anlatan Ustabaşı, şunları kaydetti:

"Ceylanları genellikle kış aylarında besliyoruz, Bahar aylarında meraların iyi olduğu dönemlerde beslenme yapılmıyor. Kış aylarında bir ceylan için günlük yaklaşık 500 grama yakın kesif yemle yiyebilecekleri kadar kuru yonca, kuru fil otu veriyoruz. Bu hayvanların yem standartları belli, yiyebileceği kadar yem veriyoruz. Ceylanlar, çok kanaatkar hayvanlar, meraların iyi olduğu dönemlerde meralarla yetinebiliyorlar. Kış aylarında yem sıkıntısı yaşadıkları zaman işletmemizde üretilen kesif yemle çeşitli otlarla yem desteği veriyoruz. Masrafı olmayan bir hayvan. Hem de çok ürkekler."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ceylanpınar Şanlıurfa Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title