Haberler

Koruculara Seçimde Baskı İddiası

SEYİT AHMET EKSİK / YAHYA SEZGİN - Muş'un Sungu beldesinde 7 Haziran'da yapılan Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde "HDP dışındaki partilere oy vermemeleri" yönünde tehdit edildiği öne sürüldü.

SEYİT AHMET EKSİK / YAHYA SEZGİN - Muş'un Sungu beldesinde 7 Haziran'da yapılan Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde "HDP dışındaki partilere oy vermemeleri" yönünde tehdit edildiği öne sürüldü.

Muş merkeze 12 kilometre uzaklıktaki Sungu beldesinde 24 yıldır koruculuk yaptığını belirten Hayrettin Muyan, seçim günü HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ile arasında yaşananları, AA muhabirine anlattı.

Seçim sabahı beldeye gelen Özkan'ı kahvaltıya davet ettiğini anlatan Muyan, "Teşekkür etti fakat sayın vekilin seçimlerden sonra 'Sungu'da bize silah doğrulttular' cümlelerini duyunca şaşırdım" dedi.

Burcu Çelik Özkan'a kesinlikle saygısızlık yapmadığını belirten Muyan, Özkan'ın seçim günü kendisine çeşitli hakaretlerde bulunduğunu ve "Senin ne işin var sandığın başında" dediğini ileri sürerek, şunları söyledi:

"Ben de 'Biz sandığın üstünde değiliz, dışarıdayız, içeriye de giremiyoruz. Zaten silahla girmemiz yasak. Biz karakolun görev verdiği yerde durmak zorundayız çünkü bize emir geldi. Biz ondan emir almıyoruz, bizim ordumuz devletimiz var' dedim. Sayın vekil beni iyi hatırlasın. Benim onu yemeğe davet ettiğimi çok iyi biliyor ama bu lafları kullandığı için de ben onun yerine utanıyorum. 'Bize doğrulttuğunuz silahı size doğrultacağız' dedi. Biz hiçbir zaman bir bayana silah doğrultmadık. Hiçbir zaman ona silah çekmedik. Kaos yaratmak, kendini kurtarmak için 'bize silah doğrulttular' diyor. Tek bir şeyi ispatlasın ben bu görevden istifa ederim."

Muyan, her zaman devletin yanında olduklarını belirtti.

"Ya HDP'ye oy kullanacaksın ya da diğer oğlunu da öldürürüz"

Seçimlerden önce dağdaki örgüt yandaşlarının Bulanık ilçesinde bir şehit yakınını HDP'ye oy kullanması yönünde tehdit ettiğini iddia eden Muyan, "Ya HDP'ye oy kullanacaksın ya da diğer oğlunu da öldüreceğiz' demişler. O vatandaşa ağlaya ağlaya oyunu HDP'ye kullandırmışlar" diye konuştu.

Kendi amcasının oğlunun da AK Parti'den ikinci sıra aday gösterildiğini belirten Muyan, şöyle devam etti:

"Sadece benim değil Bidiri aşiretinin bir evladıdır. Herkes nasıl kendi adayına çalışıyorsa biz de onun için o şekilde çalıştık ama zorla değil. Muhtarlar tehdit altındayız diyor. Bunu halk da değil muhtarlar söylüyordu. Dağdakiler gelip, muhtarlar ve köyün ileri gelenlerine 'Seçim başladığı ve bittiği an eğer tek bir oy HDP'nin dışında başka bir partiye giderse ya sizin evladınızı seçimden sonra alıp dağa götüreceğiz ya da her köyden 30-35 bin lira para alacağız' diyordu. Halk böyle bir tehdit altındaydı. Adam oyunu AK Parti'ye vermek istiyor. Zorla deniyor ki sen AK Parti'ye veremezsin. ya HDP'ye vereceksin ya da oğlunu öldüreceğiz. Siz olsanız bu tehdit altında kalsanız, hem de dağın eteğinde köydesiniz, devlet her yere yetişemez ne yapardınız. Bir şey yapma şansınız var mı? Varto'da AK Partililerin ikinci gece evlerine baskın yapmış, 'HDP'ye geçmezseniz bütün çoluk çocuğunuzu öldüreceğiz' demişler. Böyle bir seçim mi olur? Burcu Çelik Özkan'ın köyünde askeri dövmüşler. Askeri ve korucuları kovdular. Böyle bir seçim olur mu? Tehdidi biz mi yapmışız, onlar mı?"

Sungu beldesi sakinlerinden Gıyasettin Seçgin ise tehdidin asla tasvip edilemeyeceğini bildirdi.

"Hepimiz kardeşiz. Herkes siyasi görüşünde özgür olacak" diyen Seçgin, "Korucular vatanını ve milletini seven insanlardır. Silahlarını almış kendi beldelerini koruyorlar. Bunlar zaten tehdit edilecek insanlar olsaydılar silahı alıp ayağa dikilmezlerdi. Tehditlere pabuç bırakacak insanlar değiller" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Burcu Çelik Özkan Ak Parti Muş Yerel Haberler

title