Haberler

Kopenhag'da 10 PKK'lı Hakkındaki 'Haraç' Davası 31 Ağustos'ta Başlıyor

Danimarka'da Devlet Başsavcısının, PKK adına haraç topladıkları gerekçesiyle tutuklanan ve yargılanan 10 kişinin şehir mahkemesi tarafından suçsuz bulanmasına Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaptığı itiraz ile ilgili duruşma 31 Ağustos tarihinde başlayacak.

Danimarka'da Devlet Başsavcısının, PKK adına haraç topladıkları gerekçesiyle tutuklanan ve yargılanan 10 kişinin şehir mahkemesi tarafından suçsuz bulanmasına Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaptığı itiraz ile ilgili duruşma 31 Ağustos tarihinde başlayacak. Geçtiğimiz yıl şehir mahkemesinde yapılan duruşmada, şehir mahkemesi, toplanan paraların PKK'ya gittiğine dair yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle 10 kişinin serbest bırakılmasını karar vermişti. Savcı ise, bir üst mahkeme olan Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak karara itiraz etmişti. 10 kişiden 3'ünün avukatı olan Björn Elmquist, davayla ilgili DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Roj TV avukatı olan Elmquist, kendisinin tarafsız olduğunu ve bir avukat olarak verilen davaları kabul ettiğini belirterek, Öncelikle şunu söyleyeyim. Daha öncesi siyasi yaşamım ve çeşitli uluslararası kuruluşlar adına Türkiye'ye yaptığım ziyaretler nedeniyle Türkler beni iyi tanıyorlar. Türkiye ile çok iyi ilişkilerim oldu. Defalarca Türkiye'ye seyahatlerde bulundum. Ecevit, Demirel siyasetten yasaklandıkları zaman onları ziyaret ettim. Kenan Evren ile görüştüm. Ben bir avukatım ve müvekkilimin kim olduğuna bakmadan hakkını korumaya çalışırım. Türklerin birçok özel davalarına da bakıyorum. Örneğin Ekrem Şahin'in davası gibi. Savcı karara itiraz etti. Oysa mahkeme toplanan paraların, yardımlara, deprem mağdurlarına, buradaki gençlerin uyum çalışmalarına kullanıldığı PKK'ya gitmediğine karar verdi. Şimdi Savcının itirazı üzerine dava ağır ceza mahkemesinde yeniden görülecek. 31 Ağustos tarihinde başlayacak davada jüri olacak ve 86 duruşma yapılacak. Davanın Haftada 3 gün olmak üzere 2016 Temmuz ayına kadar devam etmesini bekliyoruz. Mahkeme, Kürt davası için para toplanabileceği; toplanan paranın terör için kullanılmasının şart olmadığına karar verdi. PKK ve Roj TV davaları çok karıştı. Aslında sorunlar siyasi yoldan çözülmeli. Bizim de Almanya sınırında azınlığımız, Almanların Danimarka sınırında azınlığı var. Örneğin Grönlandlıların da kendi yönetimleri var. Burada dava açılıyor ama Danimarka Suriye'de, Suriye PKK'sı Irak'ta Irak PKK'sı denilen gruplara ISID ile mücadele için askeri yardımda bulunuyor. Türkiye'nin de menfaatleri göz önüne alınarak bu soruna barışçıl ve siyasi bir çözüm bulunsa hem Türkiye hem de Kürtler için daha iyi olur dedi. Yaşları 29-73 arasındaki 10 kişi PKK adına farklı zamanlarda 67 Milyon ve 140 milyon kron (yaklaşık toplam 27 milyon EURO) haraç toplamak ve PKK'ya yardım etmek suçlarından 2012 yılında tutuklanmış ve 2014 Kasım ayında şehir mahkemesinde yargılanarak suçsuz bulunmuşlardı. Björn Elmquist, Abdullah Öcalan'ın birkaç kez Nobel barış Ödülüne aday gösterilmesine de değinerek, Türk devleti PKK ile pazarlık masasına oturdu. Öcalan defalarca Nobel barış Ödülü'nü aday gösterildi. Önce barışın sağlanması gerekir. Barış sağlanırsa kim bilir belki de Öcalan'a ödül verilir. Ama önce barışın sağlanması gerekir dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Öcalan Danimarka Kopenhag Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title