Haberler

Kooperatif Başkanı Kaya'dan 'Borç' Uyarısı

MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yakup Kaya, kredi kullanıp zamanında borcunu ödemeyen ve takibe düşen esnafları uyardı.

MUŞ (İHA) – Muş'un Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yakup Kaya, kredi kullanıp zamanında borcunu ödemeyen ve takibe düşen esnafları uyardı.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yakup Kaya, esnafın hem kendilerini hem de kooperatifi zor durumda bırakmadan kredi taksitlerini zamanında yatırmalarını istedi. Kaya, "Kooperatif kredilerinin diğer bankalar gibi sınırsız bir kaynağa sahip olmadığı bilinmelidir. Ayrıca kooperatif kredileri paralel olduğu ve bir kişinin almış olduğu kredi taksitini yatırmadığı zaman, kredi talep eden başka bir kişinin kredi talebinin onaylanmadığının bilinmesini istiyoruz. Bu nedenle ihtiyaç sahibi bir esnafımızın çekmek istediği krediye engel olmamak ve onun hakkını gasp etmemek adına bu duyarlılığı herkesin göstermesini istiyoruz. Vermiş olduğumuz krediler üç ayda bir her taksit başına kanunen hem borçlu esnafına ve kefillerine senet almaktayız. Bankalar arasında senettin yatırma süresi en fazla üç gün olduğunu, üç günden sonra bu senet ödenmediği takdirde bir ihbarnameyle noter tasdikli protesto olur. Ayrıca olması gereken bu mevzuatı esnaflarımız sıkıntıya girmesin diye, bugüne kadar hiçbir esnafımızın senedi geçtiği halde bu işlemi uygulamadık. Eğer işlemi uygulamış olsaydık, birçok esnafımız on yıla kadar bankalar arasında hiçbir işlem gerçekleştiremezdi. Biz kooperatif yönetimi olarak kendimizi riske atarak zaman zaman Halk Bankası yönetimi ile ciddi tartışmalar yaşadığımız halde yine esnafımızın yanında yer aldık. Esnafımızın bu süreçte kooperatiften almış oldukları kredileri takibe girmeden zamanında ödemesini rica edeyoruz. Hem ilçemizin kalkınması hem de esnaflarımız için değerlendirmesi gereken fırsatı değerlendirme adına duyarlılık göstereceklerine inanıyoruz" dedi.

11 yıl önce kooperatifi bir enkaz olarak devraldıklarını belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Yaklaşık 11 yıldır Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanlığı olarak görev yapmaktayım. Benden önceki yönetimler kredi kooperatifini bir enkaz olarak bırakmışlardı. Önceki yönetimler döneminde 15 yıl fiilen kredi kooperatifi işlevsizdi. Bulanık esnafının hiçbir şekilde sıkıntılarını giderecek bir çaba içerisine girmemişlerdi. Esnafı kalkındıracak ve destek olabilecek ciddi bir kredi vermedikleri gibi, vermiş olsalar bile keyfi ve belli şahıslara peşkeş çekilmişti. Ancak vermiş olduğu kredilerin geri dönüşümü sağlanmadığı gibi hiçbir şekilde yasal işlemede başvurmamışlardır. Bundan dolayı kooperatif yıllarca kapalı kalmıştır. Bundan dolayı hiçbir esnafımız bu kurumdan faydalanamamıştır. Biz bu göreve geldiğimiz günden itibaren işlevsiz olan kooperatifi büyük bir emek ve çabayla işler hale getirdik. Yaklaşık dört yıl boyunca Halk Bankası'yla çalışma yürüttük. Bazı günlerde iki defa Muş'a gidiş geliş yaptığım oldu. İlçemizde Halk Bankası olmadığı için her esnaf Muş'a gitmek zorundaydık. Yapmış olduğumuz emeklerle gerek Halk Bankası düzeyinde, gerek TESKOMB düzeyinde bir güven tesisi oluştu. Daha önce ilçemiz hakkında olumsuz düşünen ilgili birimler bizimle birlikte ilçemize bakışlarının değiştiğini, geliştirmiş olduğumuz diyaloglar ve diplomatik ilişkiler sayesinde ilçemize olan ön yargılar kırıldı. Olumsuz bakışları olumluya dönüştü. Bizde bu arada gelişen bu olumlu fırsatı değerlendirerek ilçemizde daha önce olan ve sonradan kapatılan Halk Bankası'nı tekrardan ilçeye getirmek için heyetler düzeyinde defalarca Ankara'ya gidiş gelişler yaptık, ilgili tüm muhataplarla görüşerek kapatılan bankamızı tekrardan Bulanık esnafının hizmetine girmesini sağladık."

"TÜM ESNAFLARIMIZA EŞİT İMKANLARI SUNDUK"

Geçen 11 yıllık süre içerisinde esnafa eşit ve adil şartlarda kredi imkanı sağladıklarını belirten Kaya, "Mali verileri olmayan ve yeni kayıtlı olan esnafların kalkınması için kredi imkanlarını sağladık. Vermiş olduğumuz krediler esnafın ciddi bir şeklide rahatlatmış ve katkı sağlamıştır. Yeni iş açan esnafımızı da katkı adına talep ettikleri krediyi ilgili yerlerle görüşerek kontrollü bir şekilde sağlamaya çalıştık. Vergiye tabi olan nakliyeciler, taksiciler ve minibüsçüler orta ölçekli tüm esnaflarımıza ciddi bir kredi desteği sunduk. Bugüne kadar vermiş olduğumuz krediler ilçe kalkınmasında da büyük bir destek sağlamıştır. İlçemiz, vermiş olduğumuz krediler sayesinde bölgemizde ekonomik kalkınmada sayılı yerler arasında yerini almıştır" diye konuştu.

"BÖLGE KOOPERATİFLERİNİN EN İYİSİYİZ"

Bölgede bulunan 44 esnaf sanatkarlar kredi kooperatifinin içinde bugüne kadar hep birinci olduklarını belirten Kaya, "Yapmış olduğumuz çalışmalarımızdan dolayı şu anda Erzurum bölge birliği yönetiminde yer almaktayız. Bizim yoğun çalışma ve çabamızın yanı sıra esnaflarımızın kooperatifimizden almış oldukları kredileri zamanında geri dönüşümü sağlamada destek olmaları sayesinde bu başarı sağlanmıştır. Bundan sonra da esnaflarımızın böylesi duyarlılığı göstereceklerinden de hiç şüphemiz yok. Şayet ödemelerini zamanında gerçekleştirirlerse önümüzdeki dönemlerde de göstermiş olduğumuz başarıya katkı sunacaklarına inanıyoruz. İlçemizin kalkınması ve tüm esnafımızın bu kurumdan faydalanması için geri dönüşümlerini zamanında ve sağlıklı yapması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"KOOPERATİFİMİZİN BU BAŞARISINI HAZMEDEMEYENLER VAR"

Koopeartifin 11 yılda göstermiş olduğu başarıyı hazmedemeyen bazı ard niyetli kişilerin olduğunu belirten Kaya, "Bizler ilçemiz esnafının ve ilçemizin daha da kalkınması için bu kadar yoğun bir çaba sarf ederek, bu kadar başarı elde ederek ilçemizi bölgede ekonomik olarak sayılı yerler arasına getirirken, ilçemizde bazı kişilikler bu başarıdan rahatsız olmuş olacak ki kooperatifimizin yönetimini sağda solda çekiştirmekten geri kalmamaktadırlar. Bu başarıyı hazmetmeyen bu kişiler ilçemizin ve esnafımızın kalkınmasını da istemeyen kişiler olduğunu düşünüyoruz. Bizden önceki dönemde kooperatifi kendi tekeline alan ve esnaflarımızın bu destekten yararlanmasını engelleyen kişiler olduğunu düşünüyoruz. Eğer bizde bunlara esnafların hakkını peşkeş çekmiş olsaydık, onlar nazarında daha da iyi olurduk. Kendilerince kooperatifimizin yönetimini tartıştırarak esnafımız içerisinde itibarsızlaştırma girişimi olduğunu görüyoruz. İnanıyoruz ki, bu tür kişilikler toplumda ve esnaflarımız içerisinde değer görmeyen, kendilerine yer edinmeye çalışan şahsiyetler olduğunu düşünüyoruz. Biz geçen on yılık süre içerisinde her zaman esnafımızın yanında yer aldığımız gibi, bugünden sonrada her şartta yinede esnafımızın yanında olacağımızı belirtiyoruz. Esnafımızın bize olan inanç ve güvenine layık olacağımızı beyan ediyoruz" şeklinde konuştu.

Halk Bankkası Bulanık Şube Müdürü Ceyhun Koç ise, Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin genel durumunun iyi olduğunu, ama kredi ödemelerinde bankaya gecikmeler olduğu için bankanın zor durumda kaldığını belirtti. Halk Bankası'nın esnafla ayakta kaldığını belirten Koç, "Esnafımızın 700 bin TL gecikmiş bir kredisi var. Bizim için bu büyük bir rakam. Gecikmeler olunca yeni krediler çıkaramıyoruz, kredi artış talebini yapamıyoruz. Bu gecikmeler olmazsa çark güzel bir şekilde döner. Elbette esnafımız var olduğu sürece Halk Bankası ayakta kalır, aksi takdirde ayakta kalması mümkün değildir. Bu düşünce ile hareket ediyoruz" dedi. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halk Bankası Yakup Kaya Bulanık Muş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500

Yorumlar (9)

Mirza Bayrak:

Diktatör Başkan. . .

0
0
yanıtYanıtla
Metin Aslan:

Büro değil Saray sankile

0
0
yanıtYanıtla
Ersin:

Sayın Başkan; Hala orada olduğuna Şükret

0
0
yanıtYanıtla
Mustafa:

Başkan; Tehdit mi, uyarımı

0
0
yanıtYanıtla
emin:

abi gine atir

0
0
yanıtYanıtla
ALİ KEMAL KAYA - ANTALYA:

Sayın Başkan şu soruları cevapla;1 - Erzurum Bölgesine bağlı Bir Kooperatif olarak Kendi esnafının çıkarlarını mı yoksa Hüseyin Akalın çıkarlarını mı daha çok koruyorsun?2 - Batık bir kooperatif devraldığını söylüyorsun. gerçekten şimdiki durumunu neden çok açık bir şekilde ortaklarınla paylaşmıyorsun. ? 3 - çok kredi verne bir kooperatif iken sermayeni neden akıllıca değerlendirmiyorsun?4 - Büronun eski hali ile şimdiki hali arasındaki masrafları yaparken neden daha tutarlı değildin?

0
0
yanıtYanıtla
METİN:

BİRAZDA DUYGUSALA BAGLAYALIM İÇİMİZ KARARDI. . SARAYINA BAK

0
0
yanıtYanıtla
Aydın:

Kooperatifte maaş almak için yapmayacağın olmaz

0
0
yanıtYanıtla
ZANA KAYA:

YAKUP KAYA; ETRAFINA BİR BAK HERGÜN ONLARCA MASUMKÜRT ÖLÜYOR. SENİN DERDİN BİR TEK PARA. NEDEN ÖLEN MASUM İNSANLAR İÇİN DE BİR EMEK SARF ETMİYORSUN. UTAN, UTAN!!!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title