Haberler

Konya'ya Tarihi Mezar Taşları Müzesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek: "Konya, 900 yılı aşkın süredir defin yapılan mezarlıklara sahip. Tarihi mezar taşlarının değerlendirilmesi ve halka sunulması önemli"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Türkiye'de ilklerden olan Tarihi Mezar Taşları Müzesi'ni açmaya hazırlandıklarını belirtti.

Akyürek, yaptığı açıklamada, Konya'nın 900 yılı aşkın süredir defin yapılan mezarlıklara sahip olduğunu, tarihi mezar taşlarının değerlendirilmesi ve halka sunulmasının önem taşıdığını vurguladı.

Mezarlık hizmetleri konusunda Türkiye'ye örnek olacak birçok çalışmaya imza attıklarını bildiren Akyürek, kent merkezindeki 113 mezarlığı düzenlediklerini, Mezarlık Bilgi Sistemi kurarak ziyaretçilere, mezarlıklara ulaşmaları konusunda yardımcı olduklarını ifade etti.

Mevlana'nın türbesinin de bulunduğu Konya'da mezarların özel bir anlamı olduğunu kaydeden Akyürek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yeni Büyükşehir Yasası ile mezarlık sayımız bin 270'e yükselecek. Tarihi dokunun bir kısmını da mezarlıklar oluşturuyor. Tarihi Mezar Taşları Müzesi ile mezarlıklara verdiğimiz değeri farklı bir eserle taçlandıracağız. Mezar Taşları Müzesi, büyük bir medeniyetin her alanda olduğu gibi bu alana da yansımasıdır. Türkiye'de ilklerden birini burada gerçekleştirdik. Müze, Mevlana bölgesine; Mevlana Müzesi'ne, Mevlana Kültür Merkezi'ne, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi'ne gelenlerin ziyaret edebileceği bir alana yapıldı. 2 bin 500 metrekarelik alanda yapılan ve 1 milyon 200 bin liraya mal olan müze, bölgeye değer katacak." - Konya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Tahir Akyürek Türkiye Konya Kültür Sanat Haberler

title