Haberler

Konya Şeker, Gıda Sektörü Karlılık Şampiyonu

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl üretimden satışlara göre gerçekleştirdiği ve hafta başında açıkladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın detayları da yayınlandı. Genel sıralamada 39. sıraya yerleşen Konya Şeker, açıklanan detaylara göre; devler liginin gıda sektörü karlılık şampiyonu oldu, bunun yanı sıra aktif verimlilikte 2. sırayı alırken, öz kaynaklarda 3. sırayı aldı.

Türkiye'nin sanayi devlerinin fotoğrafını çeken, dev sanayi kuruluşlarının istihdam, karlılık, aktif varlıklar gibi verileri ile ekonominin seyrine de ışık tutan araştırmanın bu seneki detaylarında Konya Şeker, başarısını bir kez daha ortaya koydu. Üretimden satışlara göre yapılan ciro sıralamasında son iki yıldır 5'er basmak yükselen ve 2013 cirosuna göre Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 39'uncu sıraya yükselen Konya Şeker, detayların yer aldığı göstergelerde çok daha iyi bir performans sergiledi. Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da büyük bütçeli yatırımlar gerçekleştiren ve brüt karının yarıdan fazlasını yatırımlara yönlendiren Konya Şeker, listedeki gıda sektörü şirketleri arasında ise birinci sıraya oturdu. Hem 512 milyon TL'lik brüt katma değeriyle ve hem de 1 milyar 45 milyon 410 bin 896 liralık öz kaynak rakamıyla Konya Şeker, gıda sektöründe en büyük ikinci şirket oldu. 3,4 milyar TL'nin üzerindeki aktif toplamıyla 500 sanayi kuruluşu arasında 18'inci sırada yer alan Konya Şeker, ilk 500 içinde yer alan 487 özel şirket arasında ise aktif toplamı itibarıyla Türkiye'nin 15'inci büyüğü, gıda sektörünün ise ikinci en büyüğü oldu. 2013 yılında 27 milyon 696 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştiren Konya Şeker, 500 sanayi devi arasında gıda sektöründe faaliyet gösteren 97 şirket içinde üretimden satışlara göre Türkiye'nin en büyük 4 şirketinden biri oldu. Gıda sektöründe sanayi faaliyeti sonucu oluşturduğu 512,4 milyon liralık brüt katma değerle ikinci sırada yer alan Konya Şeker, pek çok tanınmış gıda markasını geride bıraktı. Konya Şeker, öz kaynaklar itibarıyla da 3. sırada yer aldı. Konya Şeker, devler liginin gıda sektörü karlılığında 314,84 milyon liralık vergi, faiz ve amortisman öncesi kar rakamıyla sektöründe en tepesinde yer aldı.

KONYA ŞEKER'DE MOTOR GÖRÜNENDEN DE GÜÇLÜ

İSO'nun yayınladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nda üretimden satışların yanı sıra diğer göstergelerin de yayınlanmasından sonra kısa bir değerlendirme yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Üretimden satışlara göre yapılan sıralamada Konya Şeker, tüm şirketler içinde 39'uncu, özel sektör kuruluşları arasında ise 35'inci sırada yer aldı. Kooperatif Şirketler içinde ise ilk sırada. Bu işin görüntü kısmı, yani görsel olarak kaporta sağlam ve temiz, ancak önemli olan motorun gücü. Onun tetkikine de detay rakamlar imkan veriyor. Yani öz kaynaklardaki durumunuz, karlılığınız, aktiflerinizin yani varlıklarınızın durumu, oluşturduğunuz katma değer rakamları gerçek performansınızı daha net değerlendirmenize imkan sağlıyor. Yani satış hasılatı gözle muayene ise, diğer detay göstergeler bir şirket için MR niteliğindedir. Konya Şeker hem doktor muayenesinden, hem de MR, röntgenden, tahlil ve tetkiklerinden sağlam ve sağlıklıdır raporunu almıştır. Mesela Konya Şeker, karlılıkta gıda sanayinde birinci sıradadır. Yani yaptığı ciroda boşa çektiği tek kürek yoktur. Ancak sıralamada Konya Şeker'in üstünde olan bazı şirketler üretmek için harcadıklarından daha az ciro yapabilmişler. Başka detay göstergelerde de Konya Şeker ciro sıralamasındaki 39'dan daha iyi bir konumda ve tüm göstergeler itibarıyla devler liginin lider kuruluşları arasındadır. Öz kaynaklardaki, brüt katma değerdeki, aktiflerdeki, karlılıktaki sıralaması cirodaki sıralamasından daha iyidir. Bazı detay rakamlar tetkik edildiğinde Konya Şeker Türkiye'nin performansı en iyi 15'inci şirketi, bazı performans rakamlarına göre ise 18'inci, 27'nci şirketidir. Tabloya nereden bakarsanız bakın bu rakamlar sağlıklı bir bünyeyi işaret etmektedir. Kaldı ki gıda sanayi açısından bakıldığında detay tablolarda Konya Şeker, 97 şirket arasında ya birinci sırada ya da ilk üçün içindedir. Bu rakamlar Konya Şeker'in 2013 itibarıyla anlık görüntüsüdür. O görüntünün detayları ise çok daha fazlasını ortaya sermekte ve Konya Şeker'in gelecekteki hedeflerine sağlam ve sağlıklı adımlarla ilerlediğini teyit etmektedir" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title