Haberler

Konya Ovası'ndaki Kuraklık Hububat Rekoltesini Düşürecek

KONYA Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, ülkenin tahıl ambarı Konya Ovası'nın yağış yönünden kurak bir dönem yaşadığını söyledi.

KONYA Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, ülkenin tahıl ambarı Konya Ovası'nın yağış yönünden kurak bir dönem yaşadığını söyledi. Çalış buna bağlı olarak birçok çiftçinin halen hububat ekimi yapmadığını ve ekim alanının daraldığını, bu nedenle de rekoltede düşüş beklendiğini belirtti.

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, 2015-2016 üretim sezonunda İç Anadolu'da yağış rejiminin çok dengesiz bir şekilde aldığını ve kurak sezonun yaşadığını hatırlattı. Bu yıl aynı durumun tekrarlanmaması için beklenti içerisinde olunduğunu ifade eden Çalış, "Yaklaşık 4,5 -5 aydır İç Anadolu'nun güneyi olarak bahsettiğimiz Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgelerinde yeterli yağış olmadı. Bölgesel yağışlar olsa da tohum ile toprağı buluşturma anlamında yağış alınmadı" dedi.

EKİM ALANLARINDA AZALMA BEKLİYORUZ

Bu konuda alınacak bir tedbir olmadığına dikkat çeken Çalış şöyle konuştu: "Çünkü Konya bölgesinin 3'te 2'si doğaya bağlı tarım yapma zorunluluğu bulunan kıraç alanlardan oluşan geniş bir tarımsal alanı kapsamakta. Geçen yıl kurak geçen bir dönemden sonra bu yıl da kurak iklim devam ederse, Konya'da ekim alanlarında ciddi azalma olacağını tahmin ediyoruz."

BUĞDAY EKİMİ AÇISINDAN ZAMAN DARALDI

Çiftçilere hububat ekiminde uygun zamanı beklemeleri için tavsiyelerde bulunduklarını da belirten Çalış, "Temmuz ayından bu tarafa yaptığımız değerlendirmelerde üreticilerimizi uygun tavdaki toprak ile tohumu buluşturmaları noktasında sabretmelerini tavsiye ettik. Eylül ve ekim aylarında da aynı tavsiyelerde bulunduk. Ama buğday ekimi açısından artık zaman daraldı. Üreticilerimizin ekim için beklemesine gerek yok. İlk fırsatta tohum ile toprağı buluşturma konusunda gayret göstermeleri lazım" dedi.

REKOLTE DÜŞECEK

Yağışın az olması nedeniyle ekim alanında daralma ve rekoltede düşüş olacağını ifade eden Çalış, şöyle konuştu:

"Konya Ovası'nda nadasa bırakılan arazi dışında yaklaşık 700- 800 bin hektarlık alanda her yıl hububat ekimi yapılıyor. Bu yıl yağışlar yetersiz ve bu şekilde devam ederse de ekili arazide yüzde 10 ila 15 oranında azalma olur. 2 milyon tonluk hububat rekoltesinde de de yine yüzde 10 ila 15 oranında düşüş olacağını tahmin ediyoruz."

Türkiye'nin buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacı olduğunu hatırlatan Çalış, "Ülkemizde buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacımız var. Bu 2014-2015 sezonunda 23 milyon tona çıkarak rekor bir rekolte yakalandı. Geçen yıl yağış azlığından dolayı ekiliş alanları yeterli olmasına rağmen verim azaldı ve 18,5 milyon ton rakamına düştü. Bu yıl da yağışın yetersiz olması, ekim alanlarının azalması ve ekilen ürünlerdeki verim azalmasından dolayı rekoltenin durumunu kış yağışları gösterecek. Ama rekoltenin geçtiğimiz yılı geçmeyeceğini ve daha altında kalacağını tahmin ediyoruz. Ama Aralık ayından sonra iyi bir kış ve bahar ayı yaşanırsa rekoltenin 20 milyon tona ulaşma ihtimali de mevcut. Bu tamamen alacağımız yağışlara bağlı" diye konuştu.

MİLLİ TARIM PROJESİ'NDE KONYA VE BÖLGESİ FARKLI DEĞERLENDİRİLMELİ

Yağış rejiminde bir dengesizlik olduğunu ve çiftçinin de bu durum karşısında borç erteleme yaptığını ifade eden Çalış, "Tarımdan kopan insanları tekrar tarıma döndürmek çok zor. Sayın Başbakan tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi değerlendirilirken İç Anadolu'da Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgesinin farklı ele alınması lazım. Çünkü bu proje kapsamında hububat desteklemeleri tüm Türkiye'de aynı uygulama yapılacak. Ama diğer bölgelerimize nazaran İç Anadolu Bölgemizde yaşanan kurak bir iklim ve su sıkıntısı var. Bu nedenle hububat desteklemelerinde bölgemizdeki çiftçimize daha yüksek ve farklı bir uygulama yapılmalı" dedi.

- Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray Karaman Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title