Haberler

Konya Ovası'nda, Güneş Tarlası

Konya'nın Karapınar İlçesi'nde özel bir şirket tarafından 80 dekarlık alanda kurulan güneş enerji santralinde elektrik üretiliyor. Her biri lisans şartı gerekmediği için 1'er megawatt olmak üzere toplam 4 megawattlık olan santral, bulunduğu bölgeyi adeta güneş tarlasına dönüştürdü. Santralde günlük yaklaşık 20.000 kilowatt/saat üretilecek olan elektrik, yaklaşık 800 konutun günlük tüketimini karşılayacak. Türkiye'nin tek çöl toprağı sayılabilen Karapınar, güneş tarlasına döndü. Karapınar'ın, Kurtbasan mevkiindeki tepelik bölgeye Tekno Ray Solar şirketi tarafından 80 dekarlık alana güneş enerjisi santrali kuruldu. 4.5 milyon Euro'ya mal olan güneş enerjisi santralinin ürettiği elektrik, yaklaşık 800 konutun günlük tüketimini karşılayacak. Santralde üretilen elektrik, elektrik dağıtım şirketi sayesinde bölgedeki konut, işyeri ya da sanayi kuruluşlarına iletilecek.

Santralin yıllık 6940.000 kilowatt/saat elektrik üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Tekno Ray Solar şirketi proje yöneticisi yüksek elektrik mühendisi İbrahim Çelik, şunları söyledi:

"Santralimiz 80 dönümlük bir arazi üzerine kuruldu. Her biri lisansız 1 megawatt olmak üzere toplam 4 megawattlık bir santraldir. 17 bin 358 panel ve 312 invertör aracılığıyla güneş enerjisini, elektriğe dönüştürmekteyiz. Tesisimiz yaklaşık 4.5 milyon Euroya mal olmuştur ve panellerin ömrü 25 yıldır. Ürettiğimiz elektriği devlet garantisi altında elektrik dağıtım şirketine kilowatt saatini 13.3 dolar/cente satacağız. Şu an tesisimiz son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde elektrik dağıtım şirketine, elektrik satmaya başlayacağız."

10 YIL DEVLET GARANTİSİ

Santralin 5-6 yılda kendi maliyetini amorti edebileceğini belirten Çelik, "Güneş enerjisi santralleri, 2013 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 500 kilowattan 1 megawatta lisansız üretim yapma imkanı sağlamasıyla santraller hız kazandı. Her yıl panel fiyatlarının da düşmesiyle beraber yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Ayrıca devlet 10 yıl santralde üretilen elektriği satın alma garantisi veriyor. Bu sayede de santralimiz 5-6 yılda kendi maliyetini amorti edebilecek. Devletin ayrıca panel ve invertörler ithal edildiğinde, KDV almıyor. Bunlar yatırımcı firmalar için teşvik unsurudur."dedi.

DOĞAYA ZARAR VERMİYOR

Güneş enerji santrallerinin diğer elektrik üretin santraller gibi doğaya zarar vermediğini belirten Çelik, "Güneş enerji santrali, temiz enerji santralidir. Diğer santraller gibi doğaya zararı yok."dedi.

Çelik, Karapınar'ı seçmelerinin nedeninin Karapınar'ın, güneşlenme oranının fazla olması ve tarıma elverişli arazinin olmaması olduğunu kaydetti.

Şirket olarak Konya- Aksaray karayolunda eskiden belde statüsünde olan Kızören Mahallesi'ne 18 megawattlık santrali kuracaklarını ifade eden Çelik, "Şu an Kızören'deki santral çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yine Konya'da Altınekin'de 8 megawattlık bin santralimiz kurulacak. Daha önce de Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mersin'de tamamlamış olduğumuz 1'er megawattlık çatı ve saha projemiz var." diye konuştu.

KIŞ AYLARINDA DA ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Güneş enerji santrallerindeki elektriğin, ışıkla elektrik ürettiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: "Güneş enerjisinin iki tip üretimi vardır. Biri ısıyla, biri ışıkla enerji üretimidir. Bizim yaptığımız 4 megawatlık projede ışıkla enerji üretmekteyiz. Panellere düşen güneş ışığı elektronlar vasıtasıyla yansımasını sağlayıp, gerilim ve akım oluşturarak elektrik üretmektedir. Bu elektrik doğru akım olarak adlandırdığımız bir elektrik üretim türüdür. Biz bunları invertörler sayesinde konutlarda kullanılabilecek enerjiye dönüştürüyoruz. İnvantörler olmadan panellerde üretilen elektrik, evlerde kullanılamaz. Sadece sokak aydınlatma lambalarında, ledlerde kullanılabilir. Işıkla üretim gerçekleştiği için kış aylarında, bulutlu havalarda da üretim yapılıyor. Ancak üretim kapasitesinde hafif düşüşler gözlenir. Havanın çok sıcak olmasının bize faydası yok, bizi ters yönde etkiler. Önemli olan güneş ışınlarının panellere iyi yansıması. Güneş enerji santralinde üretim olarak en verimli aylar mayıs ve haziran aylarıdır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Çelik Karapınar Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title