Haberler

Konya Meyve Ağaçları Ateş Yakılarak Dondan Korunmaya Çalışıldı

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde çiftçiler, meyve bahçesindeki çiçek açan ağaçları dün gece ateş yakalarak dondan korumaya çalıştı.

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde çiftçiler, meyve bahçesindeki çiçek açan ağaçları dün gece ateş yakalarak dondan korumaya çalıştı. Beyaz renkli kirazıyla tanınan Ereğli İlçesi'nde dün yurt genelinde olduğu gibi kar yağışı meydana geldi. Hava sıcaklığını mevsim normallerinin altında olması nedeniyle çiçek ağaç meyve ağaçların bazıları zarar gördü. Gece de hava sıcaklığının sıfırın altında düşmesi beklenildiği için çiftçiler, gece lastik ve saman yardımıyla ateş yakalarak meyve ağaçlarını dondan korumaya çalıştı. Bahçesinde ateş yakarak ağaçların zarar görmesini engellemeye çalışan çiftçi Nebi Muştul, "Gece saat 02.00'den beri ateş yakıp sabah saatine kadar ateşi söndürmeden aralıksız soğuğa ve dona karşı mücadele etmeye çalıştım. Eksi 3-5 derece faydası olmaya bilir ama eksi 1 derecede faydası olacağını düşünüyorum." dedi.Meyve bahçelerinde inceleme yapan Gıda Hayvancılık ve Tarım İlçe Müdürü Orhan Soylu da, yağış sonrası kiraz ağaçlarındaki zarar oranının yüzde 15 civarında, sert çekirdekli kayısı ve şeftali gibi ağaçlarda bu oranın yükseldiğini belirtti. Soylu, "Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre hava sıcaklığının eksi 3 dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor. Çiftçilerimiz bu durumda sulama imkanı olan çifçilerimizin bahçelerini sulamaları, bahçede ateş yakıp ağaçları korumalarını tavsiye ediyoruz."dedi.

Soylu, kar yağışı ve hava sıcaklığının düşmesinde tarla bitkileri açısında her hangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Toprak nem alacağı için buğday ve arpa ürünleri için zarar görünmüyor. Çünkü buğday ve arpa eksi 3 derecelere kadar etkilenmiyor. Mısır ve pancar eken çiftçilerimiz var. Pancarda biçimlenme olduysa eksi 4 dereceden sonra zarar görüyor o yüzden korkulacak bir durum yok. Esas sıkını meyve ağaçlarında görülüyor. "diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Soylu Ereğli Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title