Haberler

Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni Yayınlandı

Konya Ticaret Odası (KTO), Ekim ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı.

Konya Ticaret Odası (KTO), Ekim ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni'ni yayınladı. Bültende yer alan verileri değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, perakende de güvenin geçen aya ve geçen yıla göre arttığını ifade ederek hizmetler sektörünün önümüzdeki dönemden umutlu olduğunu söyledi.

KTO 2015 yılı Ekim ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni'ni yayınladı. Bülten'de; Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ), Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN) yer alıyor.

KOPE değeri geçen yıla ve geçen aya göre arttı. Hem geçen yıla göre hem de geçen aya göre önümüzdeki 3 ayda satış ve istihdam beklentisinde artış yaşandı. Konya perakende sektörü, Ekim 2015'te Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, "Ekim 2015'te TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -5,8 değerini alırken, KOPE -1,7 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan, TEPE 9 puan arttı. KOPE'de bir önceki aya göre de 2,4 puanlık bir artış gözlendi. Konya perakendesi, ekim ayında Türkiye genelinden iyi performans gösterdi. KOPE değerinin artmasında önümüzdeki 3 ayda satış beklentisindeki artış etkili oldu. Perakendede en iyi performansı, bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü gösterdi. Bu sektörü yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, motorlu taşıtlar ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörleri takip etti. Bu sektörlerdeki artış, ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Perakende güveninde en fazla düşüş yaşayan elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü oldu" dedi.

"KONYA HİZMETLER SEKTÖRÜ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDEN UMUTLU"

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya göre yükseliş gösterdi. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi Ekim 2014'e göre ve Eylül 2015'e göre arttı. Konya hizmetler sektörünün önümüzdeki dönem beklentisi, Türkiye'ye göre daha yüksek bir değer aldı.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, "Endeks geçen aya göre 6 puan yükselirken, geçen yıla göre 13,9 puan düşerek -6 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Endeksi ise Ekim 2015'te geçen aya göre 2,1 puan ve geçen yıla göre 2,4 puan düşerek -4 puan değerini aldı. Önümüzdeki 3 ayda verilen hizmetlere talep beklentisinin denge değeri Ekim 2015'te bir önceki aya göre 14 puan ve geçen yılın aynı dönemine göre 5,7 puan yükselerek 22,7 puan değerini aldı. Önümüzdeki 3 ayda verilen hizmetlere olan talep beklentisi bir önceki aya göre Konya'da yükselirken, Türkiye geneli ve AB-28'de düştü. Ekim ayında Konya, Türkiye ve AB-28'den daha iyi bir performans sergiledi. Firmaların yüzde 45,7'si önümüzdeki 3 ayda verdikleri hizmetlere olan talepte artış beklerken, yüzde 23'ü talepte düşme beklediklerini ifade etti. Ekim ayında alt sektörler itibarıyla bakıldığında, oteller ve restoranlar sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör, posta ve telekomünikasyon hizmetleri oldu. Firmaların yüzde 23,7'si finansal kısıtların, yüzde 23,3'ü talep yetersizliğinin, yüzde 4,7'si işgücü eksikliğinin ve yüzde 3,3'ü materyal veya ekipman eksikliğinin faaliyetlerini kısıtladığını vurgulamıştır. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 12,3 olmuştur" diye konuştu.

Öztürk, "Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin denge değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 22,5 puan, geçen aya göre 9 puan düştü ve -37 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi Ekim 2015'te -26,8 puan değerini aldı. Böylelikle endeks geçen aya göre 4 puan, geçen yıla göre ise 1,6 puan düşmüş oldu. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 25'i finansal kısıtlardan, yüzde 20'si hava şartlarından, yüzde 19'u talep yetersizliğinden şikayet etmiştir" şeklinde konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

selçuk öztürk Türkiye Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title