Haberler

Başbakan Davutoğlu'ndan MHP'yle Koalisyon Sinyali

Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu, "3 partiyle de koalisyon için görüşeceğiz" dedi. Fakat Kılıçdaroğlu'nu "şark kurnazlığı" yapmakla suçladı, "HDP ile koalisyonu makul görmüyoruz" dedi. Geriye sadece MHP kaldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da Tropikal Kelebek Bahçesi'ni açtıktan sonra yerel bir televizyon kanalında programa katıldı. Davutoğlu, koalisyon çalışmalarıyla ilgili soru üzerine, gönlünden Ak Parti'nin tek başına iktidar olması geçtiğini ancak milli iradenin, 'Siz oturun uzlaşın hükümet kurun' diye tercihinin ortaya çıkması nedeniyle mümkün olanın en iyisini yapmaya çalışacaklarını belirtti.

HANGİ PARTİYE KOALİSYON TEKLİF EDİLECEK

Koalisyon çalışmalarında HDP'yi de ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, "Görünen o ki ya MHP ya CHP yönünde bir tercih, bir atmosfer oluşuyor. Bunun hakkını vermeye çalışacağız. Üç tarafla görüşeceğiz ama iki tarafla koalisyon müzakereleri ön yargısız bir şekilde başlayacak." dedi. Davutoğlu, "kendi tabanımızın hem kendi teşkilatlarımızın temayülü bizim için önemlidir. O anlamda HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz." şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NA AĞIR SUÇLAMA: ŞARK KURNAZLIĞI İÇİNDE

Türkiye Büyük Meclis Başkanlığı seçimlerinin herkes için bir işaret verdiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Seçim gecesi öyle bir hava oluşmuştu ki, yüzde 25 kazanan bir parti neredeyse zafer kazandım edasında, yüzde 13 ve yüzde 16 oy alan parti zafer kazandım edasında. Yüzde 41 oy alan bir partide sanki kaybetmiş gibi bir şey yansıtılmaya çalışıldı. Meclis seçimleri şunu gösterdi; Türkiye'nin siyasetinin öznesi Ak Parti'dir. Evet tek başına iktidar değiliz ama bizim söz sahibi olmadığımız her hangi bir gelişmede olmaz Türkiye'de. Yüzde 41'in hakkını, hukukun koruruz. O ilk günlerdeki atmosferde dağıldı. Tam bir şark kurnazlığı içinde Kılıçdaroğlu, sağ olsun matematiği de çarpıtarak 'yüzde 60'lık bir blok' dedi. Parlamentoya girmeyenlerinde oylarını kendine yazdı, diğer partilerin oylarını kendine yazdı, bizden de yüzde 1 oy aldı kendine yazdı. Biranda yüzde 60'ı çıkardı. İşte blok siyaseti, meclis başkanlığı seçimiyle çökmüş oldu. Karşımızda blok falan yok. Herkes kendi siyasetini takip ediyor. Eğer bir siyasi güçten bahsediliyorsa, en büyük siyasi güç AK Parti'dir. Ak Parti'nin şekillendirdiği bir siyaset olacak. Bunun herkesin özellikle bize oy veren seçmenlerimizin gönüllerinin rahat olmasını isterim."

"ÇÖZÜM SÜRECİ, KAZANIMDIR"

'Çözüm sürecini kırmızı çizginiz mi, yoksa kazanım olarak mı göreceğiz?"şeklinde soru üzerine Davutoğlu, demokratikleşmenin bütün veçhelerinin kazanım olduğunu belirtti. Davutoğlu, "12 yıl önce biz iktidara geldiğimizde olağanüstü hal vardı. Kazanımlardan geri dönmemek demek, tekrar o şartlara dönmemek demektir. Çözüm süreci, olağanüstü halin kaldırılmasıyla başlayıp 12 yıla damgasını vuran milli birliğimizi, beraberliğimizi teminat altına alıp, terör ve şiddetin ülkeden tasfiye edilmesine dönük bir projedir. Mutlaka öyle veya böyle isimlendirmeler değişebilir ama nihayetinde bu ülkenin her bir tarafını kardeş kılmak bizim temel ilkemizdir."

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

Türkiye'nin 12 yıl boyunca çözüm süreci dışında ekonomik ve sosyal kazanımlarının da olduğunu hatırlatan Davutoğlu, Yunanistan'ın son durumundan örnek vererek " Bir Yunanistan'a bakılsın bir Türkiye'ye. Acaba Türkiye'de Ak Parti iktidar olmasaydı, Yunanistan'da emeklilerin, işçilerin, Yunan halkının çektiği krizin benzeri Türkiye'de yaşanma ihtimali azmiydi. Sürekli istikrar halinde, sürekli kalkılan bir ülke ancak kendini bu şekilde koruyabilir. Kaldı ki Yunanistan'a göre nüfusumuz çok fazla, nüfusumuz çok daha genç, dolayısıyla kazanımlarımızı koruma iradesi çok daha güçlü olması lazım."diye konuştu.

'Hizmet siyasetiniz, 7 Haziran'da karşılığını, İzmir'de, Diyarbakır'da ve Güneydoğu'da göremedi. Bunun nedeni nedir?"şeklindeki bir soru üzerine Davutoğlu, hizmet yaparken hiç bir zaman 'oya' göre yapmadıklarını vurguladı.

"YÜZDE 13 OY OLAN PARTİYİ YOK SAYAMAYIZ"

'Koalisyon çalışmalarında HDP ziyaretinin nezaket ziyareti mi olacak. HDP ile yaptığınız görüşmede sizin kriterlerinize daha fazla uyarsa bile kapınızı kapatır mısınız?" sorusu üzerine Davutoğlu, siyasi nezaket gereği ve siyasi tablonun oluşturduğu saygı sebebiyle yüzde 13 oy almış partiyi yok saymanın mümkün olmadığını ve duruma da böyle bakmayacaklarını ancak 3 partiye de görüşeceklerini belirtti.

"HDP İLE KOALİSYONU MAKUL GÖRMÜYORUM"

Davutoğlu, 3 haftadır partinin her kademesiyle istişarede bulunduğu ve oradaki temayüle aykırı bir tutum benimsemek istemediğini belirtti. Davutoğlu, yaptığı istişarelerle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: " Orada, HDP ile koalisyon konusunda çok ciddi rezervler var. Yoksa HDP görüş almayacağız anlamına gelmez bu. Oturulur konuşulur, onların diyeceklerine bakarız. Onların söyleyeceği anlamlı bir şey varsa alır, değerlendiririz. Ama nihai çerçevede hem kendi tabanımızın hem kendi teşkilatlarımızın temayülü bizim için önemlidir. O anlamda HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz. Onlarında kendileri bu konuda tavırlarını net bir şekilde koydular ki, bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını zannetmiyorum."

'Bazı partilerle arka planda koalisyon görüşmeleri yapılıyor ve hatta bakanlıkların paylaşıldığı yönünde iddialar var?' şeklinde soru üzerine Davutoğlu, "Milletvekili arkadaşlarımız, başka bir partiden milletvekili arkadaşıyla dostane olarak sohbet etmişlerse bu doğal bir şey. Ama tür görüşmeler resim ve talimatla yapılan görüşmeler değildi."dedi.

"SURİYE SINIRINDAKI HAREKETLİLİK TEYAKKUZ HALİ BİR HAREKETLİLİKTİR"

Suriye sınırında tampon bölge oluşturma konusundaki soruya ise Davutoğlu, şöyle cevapladı:

"Türkiye, Suriye'den gelebilecek her hangi bir tehdide karşı da hazır durumdadır.Son dönemdeki hareketlilik teyakkuz hali bir hareketliliktir. Hemen bir müdahaleden daha çok Türkiye'yi tehdit edebilecek duruma karşı hazır olmaktır. Savaşı istemeyiz, ama etrafımızda bir çok savaş cereyan ediyorsa, onlar orada bize bulaşmaz diye rehavet içine de giremeyiz. "

Başbakan televizyon programının ardından partisi tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena Stadı'nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Ahmet Davutoğlu Yunanistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (115)

Yeni Türkiye için ewt.mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

En Uygun akp mhp seçmenler bileşmelerini istiyoruz.

157
12
yanıtYanıtla
CccmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

MHP sağ parti iyidir ak partinin yarısı zaten ülkücü kökenden gelmekte sıkıntı olmaz

127
10
yanıtYanıtla
AAAmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

EVET AKP MHP OLSUN DA EKONOMİK KRİZ ELİNİZDE PATLASIN......

22
90
yanıtYanıtla
kocgirimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bencede Akp mhp olsun ikisi birbirine cok yaksiyor balonlar elerinde patlasin böylelikle Hdp ve Chp büyüyor

14
72
yanıtYanıtla
ÜLKÜCÜ CCC...mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bazı hdplilere yani pkk lılara MHP nin en gözde parti olması vede yükselmesi batayor galiba.

77
8
yanıtYanıtla
MERKEZDEN OSMANLI TOKADImobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

HeDEFLERI SADECE IKTİDARI YIKMAK DARBE YAPMAK KAOS VİRÜSÜYLE GEÇİM KAYNAĞI SAĞLAMAYA ÇALIŞAN TURK MILLETINE SADACE ASGARİ ÜCRET VAADLERİ VEREBİLEN KÜÇÜK BEYİNLERE DUYURULUR.. AKP MHP BİRLEŞMESİ KOALİSYON DEĞIL MILLI IRADENIN BİR ARAYA GELMESİ OLARAK KALACAK. MHP SECMENİNİ SARAYLA CATAL KAŞIK ÍFTAR YEMEKLERİYLE UYUTAMASSINIZ. GEZİ OLAYLARINDAN SEÇİM ARİFESİNE KADAR FITNECI PARTİLER AÇIKÇA GÖRÜLDÜ. FİRAVUN SIYASETINIZLE IZLEMEDE KALIN.. IYİ SEYİRLER

80
5
yanıtYanıtla
MHPm@m.mm@m.m:

Bi yazdigini kendin oku neyi savundugun belirsiz lan

yanıt1
yanıt0
Sağ partilerrrrrrrrrrr.mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Kıskanan partiler çat çat çatlayaçlar akp mhp yola devam.

63
13
yanıtYanıtla
YAŞASIN AKP AİLESİmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Vallahi sn Davutoğlu çok doğru düşünmüş. Tam benim düşündüğüm gibi. Allah AKP ailesi olarak yolunuzu açık etsin sn bas

61
12
yanıtYanıtla
TURKIYEMmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Akpnin bu ülkeye verdiği zararı Israil pkk vermemiştir.

17
44
yanıtYanıtla
Tüm 115 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title