Haberler

Davutoğlu: Türkiye'nin Güvenliği Söz Konusu Olduğunda Ateşkes Bizi Bağlamaz

Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu, Suriye'de anlaşmaya varılan ateşkesle ilgili, "Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Borsa İstanbul-Borsa Konya işbirliği imza ve gong töreninde" gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD ile Rusya'nın uzlaşmaya vardığı Suriye'de ateşkes anlaşmasıyla ilgili bir soruya yanıt veren Davutoğlu, "Bu ateşkes Suriye'nin içinde savaşan taraflar için söz konusudur. Türkiye için bir tehlike söz konusu olursa Türkiye için ateşkes söz konusu değildir" dedi.

Davutoğlu, Ankara saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın taziyesine giden HDP milletvekili Tuğba Hezer'in dokunulmazlığının kaldırılabileceği mesajını da verdi, "Parlamento nezdinde gerekli adımları atarız" ifadesini kullandı.

Konya'da konuşan Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"RUSYA HAVA HAREKATINA DEVAM EDERSE ATEŞKESİN ANLAMI KALMAZ"

"Sağlanan ateşkesle bir tarafta rejim, Rusya, İran, Hizbullah gibi taraflara herhangi bir muhalefetten gelen saldırı durdurulmuş oluyor. Tamam, bu Özgür Suriye Ordusu'nun ılımlı muhalefetin üzerinde bir sorumluluk. Ama onların muhalefete yönelik saldırılarında ise DEAŞ ve Nusra deniyor bu da doğru. Ama zaten Rusya son 5 ayda sürdürdüğü bombardımanı ılımlı muhalefete karşı yapıyor, Nusra'ya karşı yapıyorum diyor. Bayırbucağı bombalıyor, Bayırbucak'ta tek bir DEAŞ yok tek bir Nusra yok orası Türkmen bölgesidir. DEAŞ, Nusra bahane esas itibariyle sivillere saldırıyor. Rusya sorumsuzca bir argümanla hava harekatına devam ederse ateşkesin bir anlamı kalmaz."

"BU ATEŞKES BİZİM İÇİN BAĞLAYICI DEĞİL"

"Bizim için YPG, aynı DEAŞ ve El Nusra gibi bir terör örgütüdür" diyen Davutoğlu ateşkeste YPG'ye böyle bir terör atfı olmadığını söyledi. Davutoğlu "Ama şu bilinsin ki; bu ateşkes Suriye için geçerli bir ateşkestir, Suriye içerisinde çatışan taraflar için. Türkiye'ye herhangi bir taraf tehdit teşkil ettiğinde, Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir."

"HİÇKİMSEDEN İZİN ALMAZ, HİÇKİMSEYE SORMAYIZ"

"Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda hiç kimseden izin almaz, hiç kimseye sormaz, gereğini yaparız çünkü o andan itibaren mesele Suriye meselesi olmaktan çıkar, Türkiye meselesi haline gelir. Dolayısıyla YPG, PKK unsurları da, buradan açık bir şekilde ifade ediyorum, sakın "burada ateşkes oldu, nasılsa Türkiye bize bir şey yapmaz" diyerek Türkiye'deki terörü destekleyen tutumlarına devam etmesinler. Ateşkes Suriye için geçerli bir ateşkestir. Türkiye'nin alacağı güvenlik tedbirleri konusunda ise karar verecek yer sadece Ankara'dır."

"DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA GEREĞİNİ YAPARIZ"

Davutoğlu, Ankara saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın taziyesine giden HDP milletvekili Tuğba Hezer'in dokunulmazlığının kaldırılabileceği mesajını verdi, "Parlamento nezdinde gerekli adımları atarız" dedi.

"Milletvekili dokunulmazlığı, Meclis'te bir milletvekili fikrini söylerken baskı altında kalmaması içindir. Dokunulmazlık, herhangi bir suça gerekçe olamaz. Teröre destek varsa dokunulmazlık zırhının arkasına saklanarak suç işleyemez. Meclis dışında kim teröristle işbirliği içinde olup, teröristin taziyesi gibi utanç verici bir şeye katılırsa hukuki işlem takip edilir. Gereken adımları atarız. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde böyle bir caniye taziye yapılmaz. Bir milletvekili gidip taziyesine katılmaz. Hukuk nezdinde ve parlemento nezdinde adımlar atılır."

CERATTEPE'DE DURDURMA KARARI

Davutoğlu, Artvin Cerattepe'deki maden faaliyetlerinin durdurulması kararı hakkında da şu ifadeleri kullandı:

"2 saate yakın bir görüşme yaptık. Şeffaf olursak çözemeyeceğimiz mesele yok. Koruyacağımız doğa da yer altındaki zenginlikler de bizim. Hukuki süreç atılana kadar adım atılmayacak. Artvin'in genel kaygısı olması sebebiyle söylemeliyim ki kesinlikle açık galeri olmayacak. Ve çevreye zarar verici böyle bir uygulama gerçekleşmeyecek. Taşıma teleferikle olacak.Bakanlarla görüştüm 50 bin deniyor ama sadece 3500 ağaç kesilecek. Bir tane fazla değil. Ve hepsinin yerine ağaç dikilecek. Siyanür gibi maddeler kullanılmayacak. Bu konularda dün mutabakata varıldığını düşünüyorum… Artık bu konunun istismar edilmesine kimse izin vermemeli. Bizzat Artvin'e gideceğim."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Konya Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (186)

Sünni:

EMRINDEYIZ KOMUTAN

28
25
yanıtYanıtla
CHP:

BARIS ICIN SONUNA KADAR HDP

20
27
yanıtYanıtla
Oz:

Akpli trol hdpyi sevdiğinizi iyi biliyoruz merak etme sen. Buzluktan çıkarttığınızda o çözüm sürecini nasıl meleyeceksiniz merak ediyorum. Şehitlerin hesabı sülalenizden sorulacak.

yanıt0
yanıt0
ASİMobil-ANDROID:

Atma Davut din kardeşiyiz,hangi sözünüzü yerinize getirdiniz bugüne kadar,hep kıvırma.

13
34
yanıtYanıtla
Türkoğlu turkMobil-ANDROID:

başbakanim sonuna kadar yanindayiz

19
19
yanıtYanıtla
serhat:

savaşlan beslen dünyayı karşına alıyorsun

13
21
yanıtYanıtla
MOL:

LAN SALAK SURİYE ZATEN SENİ MUHATTAP ALMIYORKİ SEN NE KENDİ KENDİNE KONUŞUON

20
14
yanıtYanıtla
SERKAN:

OOOO BAKIYORUMDA HAİNLER BU HABERE DE KUDURMUŞLAR :-)

13
21
yanıtYanıtla
altan:

bunarı gördükçe naletli sadamı hatırlıyorum

22
12
yanıtYanıtla
turkiyeMobil-ANDROID:

hay senin allahina kurban

17
16
yanıtYanıtla
Tüm 186 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title