Haberler

Konut Kredisinde Erken Ödemeden İki Taraf da Kazanacak

Güncelleme:

Konut kredilerinde yeni dönemi başlatacak düzenlemeyle borcunu erken ödeyen tüketiciye indirim yapılacak. Bankalar ise erken ödeme tazminatı talep edebilecek.

Gümrük Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğine göre konut kredisinin en az bir taksitini veya tüm borcu vadesinden önce ödeyen tüketiciye indirim yapılacak. İndirim tutara göre belirlenecek, banka ise erken ödeme tazminatı alacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Tüketici Kanunu kapsamında hazırladığı 23 yönetmelikten sonuncusu olan Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği, dünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yönetmelikle birlikte Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Yönetmeliği, Değişken Faizi İçeren Konut Finansmanı Sözleşmelerine Dair Tüketicilerin Bilgilendirilmesi Yönetmeliği, Konut Finansmanı Sisteminde Erken Ödeme İndirimi Yönetmeliği ile Konut Finansmanı Kapsamındaki Kredilerin Yeniden Finansmanı Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı. İşte 7 maddede yönetmelikle konut kredisinde yapılan değişiklikler:

1- 6 AY SONRA YÜRÜRLÜKTE

6 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, sözleşmenin, sabit, değişken veya sabit ve değişken faizin birlikte uygulandığı kredi tiplerine göre, yönetmelikle belirlenen unsurları içermesi zorunlu tutuldu.

2- İZİNSİZ SİGORTA YOK

Yönetmelik kapsamında, tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla açık talebi olmadan krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak. Bu kapsamdaki sigortanın; kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekiyor. Meblağ sigortalarında, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamayacak ve sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak.

3- ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ

Kredi bağlantılı yapılan meblağ sigortalarında kredi borcunun belirlenen vadeden önce geri ödenmesi veya kredi borç yapısında değişiklik olması durumlarında sigorta sözleşmesi sonlandırılacak. Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce öderse konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak.

4- ERKEN ÖDEME TAZMİNATI

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilecek.

5- YÜZDE 2 ŞARTI

Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen ana para tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek. Konut finansmanı sözleşmesinde yeniden finansman kapsamında yapılacak değişikliklerde tüketiciden yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile onay alınacak.

6- 30 GÜNLÜK SÜRE

Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini yerine getirmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet (vadenin dolması, şartın gerçekleşmesi) uyarısında bulunması gerekecek.

7- MASRAF ALINMAYACAK

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranı yer alacak. Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap tüketicinin, aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak. (Kaynak: Erdinç Çelikkan)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (11)

hasan:

borcunu erken ödeyen neden bankaya tazminat vermek zorunda anlayamadım ya allah aşkına halk için çalışacak siyasetci yokmuya hep mi zengine çalışırlar

9
2
yanıtYanıtla
öfkeli herif:

milleti faize mahkum ettiler

9
0
yanıtYanıtla
hakimmobilWeb@haberler.com:

Evler çok pahalandı. Normal bir ev 200, 300 milyardan başlıyor...memur, işçi banka kredilerine mahkum...emekli desen çalışırken aldı aldı yoksa mümkün değil..ali ağoğlunun evleride hep zenginlere hitap ediyor...

7
0
yanıtYanıtla
kral46:

Onlar konuşur AKP yapar. Zenginleştiğini düşünen zavallılar, hala olduğunuz yerde sayıyorsunuz boğazınıza kadar kredi belasına batmışsınız.

4
2
yanıtYanıtla
eko:

İnşaat sektörünü canlı tutup finans sektörünün faizle para döndürmesi amaçlanıyor bu düzen artık işlemiyor çünkü piyasa fazlasıyla borçlandı insanlar mevcut işinden para kazanamazken nasıl kredi ödeyecek halbükü bu kredi paraları üretime istihtama yatırılsa hem konut sektörü arz fazlası yapmayacak hemde vatandaşın cebi para görecek ekonomi hatalı yönlendiriliyor

4
1
yanıtYanıtla
israf günahtır:

Dağa taşa konut yaptıkları yetmiyor birde denizi doldurup rant yaratıyorlar aç gözlülük çevre düşmanlığı bu derece artmış durumda

3
2
yanıtYanıtla
...Mobil-ANDROID:

aman faiz olsun derdindeler

5
0
yanıtYanıtla
balon patladı bile:

Konutta kocaman balon oluştu 5 milyar tl lik konut icrası sözkonusu kredi ile almak sorun değil mesele piyasanın istikrarsız olmasıyla taksitlerin ödenememesi

3
1
yanıtYanıtla
selo canmobilWeb@haberler.com:

banka cok fayiz aliyor mutayit ev yapiyor odalar cok kucuk 280 dan basliyor cocuklar okuyor ev kira mutfak masrafi anliyacaginiz surunmeye decan

2
1
yanıtYanıtla
kerebiçmobilWeb@haberler.com:

Vay ülkemin haline vay borç faiz kredi kartları ne hallere düştük bizler bütün siyasetçiler hepiniz aynısınız hiçbirinizin ülkeye faydası yok yazık

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title