Haberler

Konut Finansmanı ve Konut Satışı Düzenlemesi Tüketicilerin Lehine

Güncelleme:

Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Sekreteri Avukat Harun Güner, yeni tüketici yasasına göre konut finansmanı ve konut satışının tüketicilerin lehine olduğunu vurguladı.

Güner, yeni tüketici yasasının, uygulamada yaşanan aksaklıklar ve tüketici mağduriyetleri nazara alınarak düzenlendiğinden getirilen yeniliklerle birçok mağduriyetin önüne geçilmiş olacağını belirtti. Harun Güner, "Bu yeniliklerden en dikkat çekeni 38. madde düzenlemesidir. Uygulamada konut finansmanı kuruluşlarının, konut kredisi sözleşmelerinde tüketicilere konut sigortası yaptırma zorunluluğu getirdikleri görülmektedir. Konut kredisi kullanan tüketiciler, rızalarına bakılmaksızın konut sigortası primi ödemek zorunda bırakılmaktadırlar. Yeni yasada, tüketicilerin konut sigortası yaptırma zorunluluğu olmadığı açıkça düzenlenmiştir" diye konuştu.

Ön Ödemeli Konut Satışı başlığı ile eski yasada yer almayan yeniliklerden söz eden TÜKODER Şube Sekreteri Harun Güner şunları söyledi:

"Yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle konut satış sözleşmesi yapılamayacağını, satıcının, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge verilmesini isteyemeyeceğini, satıcının, bina tamamlama sigortası yaptırmadan veya diğer teminat ve şartları sağlamadan ön ödemeli konut satışına başlayamayacağını, bu teminatların iflas veya tasfiye masasına dahil edilemeyeceğini, haciz olunamayacağını, üzerilerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamayacağını, tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde bu satıştan cayma hakkı olduğunu, (Tüketiciye hiçbir ceza, masraf yükletilemez), konut satışında konutun tüketiciye devir ve teslim süresinin sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyeceğini, tüketicilerin, konutun devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden dönme hakkı olduğunu düzenlemiştir. Kanun koyucu isminden de anlaşılacağı gibi, tüketicinin korunması için gereken yasal düzenlemeleri yapmıştır. Eskiden tüketiciler, ev almak için yıllardır çalışıp biriktirdiklerini, henüz ortada bina yokken konutun maketini görerek satıcıya veriyordu. ya da inşaatın yıllarca bitirilmesini bekliyordu. Yeni düzenlemelerle satıcı, yapı ruhsatını almadan sözleşme yapamayacak, geçerli bir sözleşme yapmadan satıcı hiçbir teminat, ücret talep edemeyecek. Tüketiciler güvenle konut satın alabilecek, inşaat tamamlanmasa dahi kendileri tamamlamak zorunda kalmayacak, çünkü bina tamamlama sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, satıcının kaçıp gitmesi veya iflas etmesi halinde tüketiciler artık mağdur olmayacak. Tüketicilerin yasalarca korunduğunu ve tüketiciler bilinçlendiğinde mağduriyetlerin de azalacağını unutmayalım." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eskişehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title