Haberler

Konut Alacaklar Dikkat Fiyatlar Çok Değişti

Güncelleme:

İnşaat Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener, "İnşaatta malzemelerin fiyata etkisi yüzde 15-20 civarında. Metrekare fiyatları 3 bin lira yükseldi."

Son dönemde gayrimenkul fiyatlarının özellikle bazı bölgelerde aşırı yükselmesi gözleri inşaat malzemelerine yönlendirdi. Ancak inşaat malzemeleri üreten inşaat sanayicileri konut alıcısının gayrimenkule fazla para ödemesinin gerçek nedeninin kendileri olmadığını söyledi. Türkiye'de bazı bölgelerde fiyatların gereğinden fazla yükselmesinin asıl nedeni ise sektörün önde gelen isimleri tarafından 2 önemli gerekçeye bağlandı.

MALZEMENİN ETKİSİ YÜZDE 20

Bunların ilkini ihale ile yapılan arsa satışları oluştururken, bir diğer gerekçe ise yüksek kar hırsı içinde olan ve asıl mesleği müteahhitlik olmayan kişiler olarak özetlendi. İnşaat Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener, inşaat malzemelerinin konut fiyatına etkisinin yüzde 15-20'yi geçmeyeceğini aktardı. İhale ile yapılan arsa satışlarının fiyatları yükseltmesine yönelik olarak sorduğumuz soruya ise Yetişener şu yanıtı verdi:

İHALELİ ARSALAR ETKİLİ

"Konutta ne zaman fiyat yükselse günah keçisi malzeme üreten sanayici oluyor. Oysa biz sanayiciler son yıllarda malzemeye zam bile yapmıyoruz. Yapılan ufak tefek fiyat artışları ise döviz kurundan kaynaklanıyor. Zam ve kur etkisini kurduğumuzda bile fiyata yansıması yüzde 20'yi geçmiyor." İşi konut, ofis ve ticari ünite yapmak olan inşaat firmalarının patronları ise gayrimenkulde fiyatı asıl belirleyenin yüksek fiyatlarla satılan arsalar olduğuna dikkat çekti.

KAZANMAK FİYATA BAĞLI

Burada Emlak Konut'un payının da yüksek olduğuna vurgu yapıldı. Birçok inşaat firması yetkilisi ihale yöntemi ile satılan arsalarda sistemin en yüksek fiyat verene satmak üzerine kurulu olduğunu dile getirerek, "Durum böyle olunca firmalar iyi lokasyondaki arsayı almak için birbiri ile yarışıyor. Yarışla birlikte arsanın da fiyatı yükseliyor" ifadelerini kullandılar. Müteahhitlerin bir diğer dikkat çektiği konu da piyasaya sonradan giren bazı kişilerin de emlak fiyatlarını yükselttiği yönünde oldu.

METREKARE FİYATI 3 BİN LİRA ARTTI

İhale ile satılan arsa fiyatlarının konut fiyatına etkisini en güzel ortaya koyan örneklerden biri Emlak Konut GYO'nun Kartal arazisi olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık iki yıl önce ihale edilen ve şu an üzerinde projenin yükseldiği 141 bin 896 metrekare arsanın ilk ihalesinde 18 şirket teklif sunmuştu.

İKİNCİDE FİYAT YÜKSELDİ

En yüksek teklifte projeden elde edilecek gelir 766 milyon lira olarak verilmişti. İkinci ihalede ise rakam 1 milyar 255 milyon liraya çıktı. İlk ihalede düz hesaplamada metrekare fiyatı 5 bin 398 lira iken ikinci ihalede aynı arazi üzerinde yapılacak yeni yatırımın metrekare fiyatı 8 bin 845 liraya çıktı.

İHALE MEVZUATINDA KALİTE ŞART

İhale mevzuatının yeniden ele alınması gerektiği konusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da gündemine taşındı. Bakan İdris Güllüce, "Her şeyde kaliteye dikkat çektiğimiz gibi mevzuatta da kaliteye önem veriyoruz. İhale mevzuatının değişmesi gerek" dedi. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum da ihale şartlarına uygun olarak hizmet verdiklerini söyledi. İhalelerin arsa fiyatlarını yükselttiği konusundaki bilgiye ise Kurum, "Biz sektörün ancak yüzde 20'sine etki edebiliyoruz. Böyle bir durumda arsa fiyatlarını yükseltme etkimiz olamaz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Emlak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

serdar yılmazMobil-ANDROID:

19 yıllık devlet memuruyum,hala ev alamadım,fiyatlar düşsede aldığım maaşla hem kredimi ödeyip hem geçinmek,hem çocuk okutmak çok zor,fiyatlar %50 düşse bu dediklerimi karın tokluğuyla ancak yapabiliriz,devlet ev fiyatlarına müdahale etmesi lazım

45
4
yanıtYanıtla
BABA:

Fiyatları şişirin ama reye kadar hepsi elinizde patlayacak

31
2
yanıtYanıtla
Aleyna?:

EV FİYATLARI O KADAR PAHALI Kİ NASIL ALALIM. ZATEN ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNİYORUZ. . .

24
0
yanıtYanıtla
cihan kaan:

Alıp bankalarla, müeahhitleri zengin etmek zorunda değilsiniz ve ömür boyu niye borca giriyorsunuz 10- 20 yılda hep böyle mi kalacaksınız durmadan fiyat artırıyorlar almayın

20
2
yanıtYanıtla
Arnavut Hamit:

Millet ampulün verdiği zararı öğrenmeye başladı ama geç kaldı asgari ücrete yüzde 6 zam olursa ne evi çadır bile alamayız. açık ve net bu ampül gitmediği sürece millet dahada fakirleşecek. .

11
10
yanıtYanıtla
ev almakmobilWeb@haberler.com:

Ev almak imkansiz hale geldi

18
0
yanıtYanıtla
qwerty:

bu ülkede inşaatçıların karnı pardon gözü doymadık ça kazanca göre konut sahibi olmak hayal

8
2
yanıtYanıtla
şişir:

ev alma komşu al

5
2
yanıtYanıtla
crsur47mobilWeb@haberler.com:

Piyasada konut arzu haddien fazla konut reklamları her yerde yapiliyor demek konut fazlası var bakin 4 -5 aya fiyat iner spekülasyon var şişme balon patlar havada yere cakilur

6
1
yanıtYanıtla
EVSIZ GENÇ:

BURASI TÜRKIYE DEĞIL KIMLIĞİMDEN UTANIR OLDUM. EV ALMA 500 TL KIRA VER. ASGARI UCRETLE

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title