Haberler

Konukçu, Tarihin İçindeki Kartepe’yi Anlattı

Güncelleme:

Kartepe Belediyesi'nin Kültür Ve Sanat Etkinlikleri Kapsamında Prof. Dr. Enver Konukçu, Tarihin Akışı İçinde Kartepe'yi Anlattı.

Kartepe belediyesi'nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında prof. Dr. Enver konukçu, tarihin akışı içinde kartepe'yi anlattı.

Kartepe'nin geçmişte yaşadığı tarihsel bilgilerin aktarıldığı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ndeki konferansta Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Ak Parti Kartepe İlçe Başkanı Hasan Kandaz, Ak Parti Kocaeli Milletvekili adayı Sami Çakır, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye başkan yardımcıları ve öğrencilerden oluşan bir topluluk hazır bulundu. Kartepe Belediyesi tarafından hazırlanan, "Kartepe Tarihi" adlı kitabın tarih başlığındaki bölümünü hazırlamakta olan akademisyenlerden Prof. Dr. Enver Konukçu Kartepe tarihine ilgi duyanlara seslendi.

Prof. Dr. Konukçu, özellikle 19.yüzyıldaki döneme değinerek, "Bugünkü Kartepe'nin içinde yer alan Derbent, tarihe önemli tanıklık eden yerler arasındadır. Demiryolu hattı döşenmesi sonrasında bölgeden geçen büyük şahsiyetlere ev sahipliğide yapmıştır.

Derbent tarihini araştıracak olursak Başbakanlık arşivlerinde önemli belgelere rastlanabildiği gibi Derbent'in bizce önemi çoktur. Milli mücadelede yıllarında Derbent'ten önemli şahsiyetlerin önemli roller üstlendiğine dair bilgiler mevcuttur" dedi.

Konukçu, bölgedeki Ermeni varlığına da dikkat çekerek, "Tarihimize sahip çıkarak gerçekleri saptırmaya çalışan ve Türk milleti aleyhine asılsız iddialar öne süren dış güçlere karşı uyanık olmamız gerekli. Tarih boyunca atalarımız tüm azınlıklara olduğu gibi Ermenilere de gerekli hassasiyeti göstererek önemli görevler vermiştir. Hatta bölgemizden geçen Bağdat yolundaki ticaret ile bölge ekonomisinde önemli yer tutmuşlardır. Ancak zaman içersinde dışardan aldıkları destek ve misyonerlik faaliyetlerinin de etkisiyle devletlerine karşı ayaklanmışlardır" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title