Haberler

Konak Tünellerine Mühendislerden de Tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Konak Tüneli'nin çevrede oturanların mağduriyetine neden olduğunu, tünellerin tarihi ve yaşam alanlarını yok ettiğini öne sürdü. Plan iptal davası sürerken inşaatın devam etmesine tepki gösteren TMMOB, Damlacık halkının neye hizmet ettiği ve edeceği tartışmalı, kamu yararı adı altında kamuya yük olan bir projeyle yerlerinden edilmek istendiğini savundu.

TMM0B üyeleri, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından inşaatı devam eten Konak tüneli inşaat şantiyesi girişinde basın açıklaması yaptı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, meslek odaları temsilcileri ve mahalle sakinlerinin de katıldığı basın açıklamasını Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer okudu.

ETÜD YAPILMADI

Kocaer, Konak tünellerinin iktidarın kentlere, tarihe, kültürel bellek ve birikime bakışındaki nobranlığı, yıkıcılığı, vurdumduymazlığı görmek açısından önemli bir örnek olduğunu söyledi. Tünelin Konak'taki tünel girişi ve şantiye alanının kentsel Sit, tarihi tit, 2'nci ve 3'üncü Derece Arkeolojik Sit ile 2'nci Derece Doğal Sit Alanının ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapıların bir arada bulunduğu bir alan olduğuna dikkat çeken Kocaer şöyle dedi:

"Bu kadar önemli bir alanda arkeojeofizik araştırmalar yapılmadan, jeolojik etütleri olmadan, kentin ulaşım planında etüt edilmeden, ayrıntılı bir projesi hazırlanmadan tünel projesine başlanması ile birlikte, tüm bu korunması gerekli katmanlar birer birer yok edilmeye başlanmıştır. Uygulama plansız-projesiz bir şekilde gerçekleştirilmeye çalışılmıştır." dedi.

DAVA SÜRERKEN İNŞAAT MAĞDUR EDİYOR

Tünellerin yapıma başladığı 2011 yılında buna olanak sağlayan Koruma Kurulu kararına daha sonra ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı tünellerin önünü açan imar planına karşı iptal davası açtıklarını belirten Kocaer şöyle konuştu: B

"Planla ilgili dava süreci devam ederken, tünel inşaatı alabildiğine hızlı bir şekilde başta tarihi değerlerimizi, yaşam alanlarımızı yok ede ede devam etmektedir. Yok olan, gelecek nesillere bırakmak üzere bize emanet edilen tarihtir, kültürdür, bellektir. Yıllardan beri bu bölgede yaşayan insanlar, neye hizmet ettiği ve edeceği tartışmalı, kamu yararı adı altında kamuya yük olan bir proje yolu ile yerlerinden edilmek istenmektedirler. Sadece hukuksuz olmakla kalmayıp gayri ahlaki de olan bir yöntemle bunu sağlamaya çalışmaktadırlar."

HÜKÜMETİN PROJESİ

Kent içinde trafik sorunu yaşanan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan gelen araçların, Kadifekale'nin altından Yeşillik Caddesi'ne aktarılması için planlanan Konak Tünelleri, AK Parti'nin İzmir için hazırladığı 35 projeden birisi olarak geçen genel seçimlerden önce o zaman Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım tarafından duyuruldu. 23 Eylül 2011 tarihinde temeli atılan tünellerin inşaatı sürerken, Türkiye'nin en ünlü futbocularından Metin Oktay'ın da doğup büyüdüğü, yetiştiği Damlacık semtinde, kamulaştırma çalışmaları yapıldı. Bin 674 metre uzunluğunda, çift tüp şeklindeki tünelin, bu güne kadar bin 200 metrelik bölümünün kazısı bitirildi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karayolları Genel Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title