Haberler

Kömürdeki Tek Zararlı Madde Pirit Elementi

Elektrik üretiminde kullanılan kömürde sağlığa zarar veren nedenin altına benzerliğiyle dikkati çeken pirit elementi olduğu bildirildi.

Elektrik üretiminde kullanılan kömürde sağlığa zarar veren nedenin altına benzerliğiyle dikkati çeken pirit elementi olduğu bildirildi.

Isınmada ve enerji üretiminde hayati öneme sahip kömür, çok miktarda organik kökenli maddenin kısmi ayrışması ve yüzyılları bulan kimyasal dönüşüme uğraması sonucunda oluşuyor.

Ülkemizde en önemli kömür madenlerinin bulunduğu illerin başına yer alan Şırnak'ta 400 milyon ton kömür ve türevi olan asfaltitin bulunduğu belirtiliyor.

Kenttin en önemli üretim ve gelir kalemleri arasında yer alan kömürle ilgili çalışmalar yapan Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Bilgin, AA muhabirine, enerji üretmek için kurulan termik santrallerde yakılan ve sağlığa zararlı olduğu tartışma konusu olan kömüre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Şırnak'ın Hz. Nuh'un gemisinin durduğu yer olan Cudi Dağı yakınında ve çevresindeki bereketli topraklar üzerinde kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilgin, Şırnak'ın yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle farklı enerji çeşitliliklerini barındıran bir şehir olduğunu vurguladı.

-Yörede 80 milyon ton petrol, 400 milyon ton civarında kömür var

Şırnak ve çevresinde zengin petrol, kömür, değişik madenler ve kil yatakları yer aldığını belirten Prof. Dr. Bilgin, "Bunlardan kömür ön sırada bulunuyor. MTA'nın sondajlı tespitlerine göre yörede 80 milyon ton petrol yer alıyor. Yine kömür rezervinin 400 milyon ton civarında olduğu tahmin edilmektedir" dedi.

Türkiye'nin 2013 yılında 119 milyon ton petrole eşdeğer enerji tükettiğinin bilgisini veren Prof. Dr. Bilgin, Şırnak kömürünün termik santralde kullanılmasıyla Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılmasında rolünün büyük olabileceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Bilgin, Silopi'de 2 yıl önce hizmete giren termik santralin çevreye zararının olmadığını savunarak, şöyle dedi:

Şırnak'ta görülen kömürdeki asfaltit dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu Allah'ın Şırnak'a bir nimeti. Silopi'deki termik santrallerde son derece modern, dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem uygulanmaktadır. Burada şuan 135 megavat elektrik üretiyor. Diğer ünitelerde devreye girdiğinde 400 megavat elektrik üretilecek. Çevreye hiçbir şekilde zarar vermesi söz konusu değil. Bu ülkemiz açısından önemli bir kaynak. Böylece bölgemizde artık elektriklerimiz kesilmeyecek. Sanayi sektörü sıkıntıya düşmeyecek."

Kömürün zararlarıyla ilgili çok değişik algıların olduğuna değinen Prof. Dr. Bilgin, bileşimindeki demir sülfür ve amonyaktan oluşan pirit mineralinin kömürü sağlığa zararlı hale getirdiğini söyledi.

"Kömürler arasında çok çıkan piriti vatandaşlar altına benzetip bize getiriyorlar" diyen Prof. Dr. Bilgin, bu elementin elimine edilmesinin ardından kömürün hiçbir zararının kalmadığını anlattı.

Kaynak: AA / Yerel

Ali Bilgin Türkiye Silopi Şırnak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title