Haberler

Kömür Karası"Nda Ekmek Mücadelesi

Diyarbakır ve Mardin'den Kastamonu'ya gelen mevsimlik işçiler, ormandan kestikleri meşe ağaçlarından geleneksel yöntemlerle, uzun uğraşlar sonucu mangal kömürü üretiyor.

HASAN YILMAZ - Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde, ormandan kestikleri meşe ağaçlarını zorlu üretim süreciyle mangal kömürüne dönüştüren aileler, zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Orman sahalarındaki gençleştirme çalışmaları kapsamında ihaleyle kesme işini alan işçiler, meşe odunundan mangal kömürü yaparak geçimlerini sağlıyor. Mardin ve Diyarbakır'dan gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 70 kişi, zorlu koşullarda ekmek parası kazanmaya çalışıyor.

Akçasu köyünde kurdukları çadırlarda aileleriyle kalan işçiler, sabahın erken saatlerinde işe başlıyor. Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin kendilerine gösterdiği bölgelerde ağaç kesmeye başlayan işçiler, meşe odunlarını üst üste yığarak, üzerini yaprak ve toprakla kapatıyor.

Ölçme işleminin ardından odun yığınlarını ateşe veren işçiler, nöbet tutarak zaman zaman yığınlara müdahale ediyor, işçilere eşleri ve çocukları da yardım ediyor. Elleri ve yüzleri islenen çocuklar, anneleri yemek pişirirken oyun oynayarak vakit geçiriyor.

Ekibin şefi Fesih Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hanönü Orman İşletme Müdürlüğü'nün bölgede gençleştirme çalışması kapsamında meşe ağaçlarının kesilmesi işini ihaleyle aldıklarını, Diyarbakır ve Mardin'den 11 aile olarak buraya geldiklerini söyledi.

Kurumaya yüz tutan meşe ağaçlarını kestiklerini ve çeşitli işlemlerden geçirerek mangal kömürü yaptıklarını dile getiren Tekin, odunları üst üste yığdıklarını belirtti.

Yığının üzerine baca açtıklarını ve ateşi buradan içeri bıraktıklarını ifade eden Tekin, hat oluşturarak dumanın dışarı çıkmasını sağladıklarını anlattı.

"Duman, yeşil olana kadar bekliyoruz" diyen Tekin, "Yeşil olunca odunları çıkartıyoruz. Bir ocağın hazırlanmasından kömürlerin çıkartılmasına kadar 15-20 gün geçiyor. Sürekli ateşi takip ediyoruz" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 3-4 ton meşe odunundan bir ton mangal kömürü elde edildiğine dikkati çeken Tekin, kömürleri çuvallarla toptancılara verdiklerini söyledi.

Ailelerin ikametgahlarını Akçasu köyüne aldıklarını, çocuklarının taşıma sistemiyle okula gittiklerini belirten Tekin, "Sıkıntılarımız oluyor, çadırlarda kalıyoruz, suyumuz, elektriğimiz yok, kendi imkanlarımızla zor şartlar altında ekmek parası için çalışıyoruz. Bir ton kömürü bin 100 liraya satıyoruz. Yaklaşık 3 aylık işimiz kaldı, daha sonra başka diyarlara çalışmaya gideceğiz" diye konuştu. - Kastamonu

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Kastamonu Hanönü Mardin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title