Haberler

Komşularından 1 Dakika Sonra İftar Yapıyorlar

Güncelleme:

Yozgat'ın Yerköy ilçesi ile arasında sadece bir yol bulunan Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Fevzi Çakmak Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, iftarda ezan sesinin hangi ilçeye ait olduğu konusunda ikilemde kalıyor.

Coğrafi konumları dolayısıyla iç içe bir yaşam sürülen Çiçekdağı ve Yerköy ilçelerinde, ramazan ayında farklı bir durum ortaya çıkıyor. Çiçekdağı Fevzi Çakmak Mahallesi sakinleri, aralarında sadece bir yol bulunan Yerköy'de zaman zaman iftar vaktinin 1 dakika önce olmasından dolayı oruç açarken tereddüt yaşıyor.

Fevzi Çakmak Mahallesinde 40 yıldır ikamet eden Mehmet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ilçeyi birbirinden sadece yol ve kaldırımların ayırdığını söyledi.

"EZAN VAKİTLERİ KONUSUNDA TEREDDÜT YAŞIYORUZ"

Evinin, iki ilçenin birleştiği bölgede bulunduğunu, aralarında yaklaşık 300 metre bulunan Yerköy ilçesindeki Gültepe Camisi ile Çiçekdağı ilçesindeki Ahi Camisi'nin ezanlarının bazen farklı zamanlarda okunduğunu ifade eden Doğan, "Köyden aileler göç etmeye başladıktan sonra 2 mahalle birbirine geçti, kaynaştı. Yerköy'deki komşularımız, akrabalarımızla telefonla görüşeceğimiz zaman alan kodu çevirerek şehirler arası arama yapıyoruz. Ezan vakitleri konusunda da tereddüt yaşıyoruz. Yerköy'de ezan okunduğunda, Çiçekdağı'nda oturanlar 'ezan okundu' diye orucunu açıyor. Biz, Çiçekdağı ezanına göre orucumuzu açıyoruz. Yanı başımızda Yerköy'de ezan okunuyor ama Çiçekdağı sınırlarına göre iftar ediyoruz" diye konuştu.

"ALLAH KABUL ETSİN, YAPACAK HİÇBİR ŞEY YOK"

Mahalle sakinlerinden Kenan Keleş de bazı günler iki ilçenin ezan vakitlerinde farklılık olduğunu söyledi. Bu duruma alıştıklarını ve ezan vakitleri konusunda birbirlerine şaka amaçlı takıldıklarını anlatan Keleş, bazen Yerköy'deki ezan sesiyle bazen de Çiçekdağı'ndaki ezan sesiyle oruç açtıklarını belirterek, "Hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu pek bilmiyoruz. Allah kabul etsin, yapacak hiç bir şey yok" dedi.

Çiçekdağı ve Yerköy'ün sınırına yakın yerlerdeki camilerle evi arasında yaklaşık 150 metre mesafe bulanan ev hanımı Dudu Kurnaz ise mahallelerinin Yerköy'e çok yakın olduğunu ifade ederek, "Çiçekdağı'nda oturuyoruz ama Yerköy'deki cami de hemen yanı başımızda. Bazen Yerköy'de bir dakika önce ezan okunuyor, bazen şaşırdığımız oluyor. Bazen bulunduğumuz yere uyum sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

İLÇELER KENDİ İMSAKİYESİNE GÖRE İFTAR YAPIYOR

Müftülük yetkilileri de iki ilçe arasında ezan vakti konusunda farklılık oluşmaması için görüştüklerini ancak zaman zaman imamların ezan okuma vakitlerinde fark oluşabildiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, yaşanan bu durum, mahallenin iki ilçenin sınırına yakın yerde olmasından kaynaklanıyor. Bu kapsamda Yerköy ilçesindeki vatandaşlar kendi imsakiyesine, Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki vatandaşlar ise Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinin imsakiyesine bağlı olarak iftar yapıyor.

Ramazan ayının kalan kısmında Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre 3, 13 ve 15 Temmuz'da Yerköy ilçesinin iftar vakti, Çiçekdağı ilçesinden 1 dakika önce oluyor.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Doğan Çiçekdağı Kırşehir Yerköy Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title