Haberler

"Kombinizi Açıp Kapamayın, Minimum Çalışır Seviyede Tutun"

Güncelleme:

Doğalgaz tüketimi ile ilgili ise kombinin açılıp kapatılması yerine minimum seviyede sürekli olarak çalışması daha az tüketim sağlamaktadır" diye konuştu.

Enerji tasarrufu artık, tüm ülkeleri ilgilendiren bir mesele haline geldi. Türkiye'de de yeni yeni tartışmaları sürerken, konunun uzmanı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülben Çalış, enerji tasarrufunun nasıl yapılması gerektiği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji tasarrufunun sadece küçük önlemlerle yapılamayacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çalış; enerji tasarrufu işinin binaların yaşama döngülerinin dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Çalış;"İlk etapta, binanın iyi tasarlanması ve projelendirilmesi gerekiyor. Enerji konularıyla ilgili kaygıların uluslararası düzeyde tartışılır olduğu bugünlerde, depreme dayanıklı yapılar inşa etmek kadar enerji verimliliğinin de dikkate alındığı yapılar yapılması kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. İkinci aşama olarak, proje aşamasında enerji etkin olarak tasarlanmış binaların uygulama yani inşaat aşamasında da bu kapsamda denetimi gerekmektedir. Özellikle ısı yalıtımıyla ilgili malzemelerde doğru montaj ve uygulamaların önemli olduğu ve kötü işçiliğe dayalı performans düşüklüğü gözlemlendiği söylenebilir. Kullanım aşamasında da mekanik sistemlerin bakım ve onarımları takip edilmeli ve uzman kişilerce yapılmalıdır. Kullanım aşamasında özellikle kullanıcı davranış ve alışkanlıklarının tüketimi büyük ölçüde arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle binalarda enerji tüketiminin azaltılmasında kullanıcılara büyük rol düşmektedir" dedi.

ISI YALITIMINDA MALİYETE BAKILMAMALI

Yrd. Doç. Dr. Çalış, ısı yalıtım ile ilgili olarak da; "Mantolama yapılması veya pencerelerde çift cam kullanılması gibi bina kabuğunun saydam ve opak bileşenlerinde yapılan iyileştirmeler, ilk yatırım bedelleri yüksek olsa da uzun vadede kar sağlamaktadır" dedi.

EN KÜÇÜK AŞAMADA EN ÇOK TASARRUF SAĞLANIR

İnsanların evlerinde uygulayabileceği küçük pratik önerilere ilişkin ise Yrd. Doç. Dr. Çalış; "Kullanıcıların ufak değişikliklerde evlerinde tüketecekleri enerjiyi önemli ölçüde azaltmaları mümkündür. Evlerde kullandığımız elektriğin ortalama yüzde 80'inin elektrikli aletlerce tüketildiği bilinmektedir. Yeni elektrikli alet ve cihaz alımında enerji verimliliğinin mutlaka göz önünde bulundurulması ve "A" ve "A+" işaretli verimliliği yüksek olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Özellikle buzdolaplarının kalorifer peteği, fırın gibi ısı yayan diğer ev aletlerine yakın olmaması enerji tüketimi bakımından önemlidir. İster elektrik enerjisi, ister gaz kullanılsın, fırınlarda gerekli değilse ön ısıtma yapılmaması veya en aza indirgenmesi gerekmektedir. Televizyonlar, teknolojinin gelişimiyle birlikte düşük enerji tüketimlerine sahip olsalar bile, sık kullanıldıkları için toplam tüketim içinde önemli bir yer tutmaktadır. Televizyon ve benzeri cihazların kullanılmadıkları dönemde mutlaka üzerlerindeki düğmeden kapatılması gerekiyor. Bekleme konumunda bırakılan elektronik aletlerin fazla enerji tükettiği bilinmektedir. Evlerde enerji tüketiminde aydınlatma amaçlı kullanım önemli bir payı oluşturmaktadır. Enerji tasarruflu lambaların tercih edilmesiyle, aydınlatma kalitesinden ödün verilmeden, ilgili enerji tüketiminde yüzde 80'e varan oranda azalmanın mümkün olduğu söylenebilir. Doğalgaz tüketimi ile ilgili ise kombinin açılıp kapatılması yerine minimum seviyede sürekli olarak çalışması daha az tüketim sağlamaktadır. Bunun yanında kullanılmayan ya da az kullanılan hacimlerin radyatör peteklerinin kapatılması ve rahat ettiğiniz sıcaklık derecelerinin 1-2 0C aşağısında ayarlamalar yapılması da tasarruf miktarını arttırmaktadır"diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ege Üniversitesi Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title