Haberler

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, İngiltere'de

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, İngiltere'ye yaptığı ziyarette, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, İngiltere'ye yaptığı ziyarette, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.

Santos, ziyaretinin ikinci gününde başkent Londra'daki Başbakanlık binasında, İngiltere Başbakanı Theresa May ile öğle yemeğinde görüştü. May, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Kolombiyalı liderle yaptığı görüşmede, Kolombiya-İngiltere ikili ilişkileri, İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) kararı ve Kolombiya'daki barış süreci konularını ele aldıklarını belirten May, ülkesi ile Kolombiya'nın güçlü diplomatik ilişkilerine vurgu yaparak, " Kolombiya, Britanya'nın Latin Amerika'daki en önemli ortaklarından birisi. Bu ziyaret de 200 yıldan fazladır ülkelerimiz arasında var olan güçlü bağların kuvvetlendirilmesine fırsat oluşturuyor." dedi.

"Barışçıl ve refah bir Kolombiya'nın her iki ülkenin de çıkarına olduğu" değerlendirmesinde bulunan May, "Çok daha güçlü bir ortaklığa şekil vermek üzere önümüzdeki yıllarda Devlet Başkanı Santos ile çalışmak için sabırsızlanıyorum. Birleşik Krallık AB'den çıkmaya hazırlanırken, Britanya'nın, serbest ticaretin küresel şampiyonuna dönüştürülmesi konusunda kararlıyım. Bu, Kolombiya gibi hızlı büyüyen ekonomilerle ticareti canlandırmak ve artırmak anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Kuzey İrlanda'yı ziyaret edecek

Santos'un ziyareti, Kolombiya'dan İngiltere'ye, devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması sebebiyle ayrı bir önem taşıyor.

Kolombiyalı lider bugünkü programı kapsamında ayrıca başkentteki Doğal Tarih Müzesi ve London School of Economics'te (LSE) yapılan etkinliklere katıldı.

Ziyaretinin son günü olan yarın ise Kuzey İrlanda'ya geçecek Santos, başkent Belfast'ın toplum liderleriyle, Kuzey İrlanda'daki barış süreci ile çatışma sonrasında uzlaşı ve zorlukların ele alınacağı toplantıda bir araya gelecek.

Kuzey İrlanda'da barış süreci, İngiltere ile İrlanda arasında 10 Nisan 1998'de imzalanan "Hayırlı Cuma (Good Friday) Anlaşması"yla başlamıştı. Hayırlı Cuma anlaşmasının ardından 2005 yılında silahların sustuğu Kuzey İrlanda'da ayrılıkçı Cumhuriyetçiler ve İngiltere ile birlik yanlıları hükümet ortakları olarak ülkeyi birlikte yönetiyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos geçen ay, ülkesindeki 50 yıllık iç savaşı sona erdirmek için sarf ettiği çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey İrlanda Theresa May Kolombiya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title