Haberler

Köln'deki Bombalı Saldırının 10. Yıl Dönümü

Almanya'nın Köln kentinde 2004'te yılında terör örgütü NSU üyelerince düzenlenen 22 kişinin yaralandığı bombalı saldırının yıl dönümünde ırkçılığa karşı çeşitli etkinler yapılacak.

Almanya'nın Köln kentinde 9 Haziran 2004 tarihinde aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerince düzenlenen 22 kişinin yaralandığı bombalı saldırının yıl dönümünde ırkçılığa karşı çeşitli etkinler yapılacak.

Köln Belediyesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla "Küçük İstanbul" olarak adlandırılan saldırının gerçekleştirildiği Keup Caddesi'nde ırkçılığa karşı düzenlenecek  "Birlikte-Zusammenhalten" adlı etkinlik 7 Haziran'da "Bir parça Keup Caddesi" adlı tiyatro oyununun sahnelenmesiyle başlayacak.

Köln Belediye Başkanı Jürgen Roters tarafından  resmi açılışı 8 Haziran'da yapılacak olan etkinlik kapsamında paneller, kültürel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştirilecek. Aynı akşam Türkçe şarkılar söyleyen  Alman sanatçı Mario Rispo konser verecek. 9 Haziran'da ise ünlü Alman sanatçılar Udo Lindenberg ve Peter Maffay ile Sertab Erener, Demir Demirkan ve Zülfü Livaneli sahne alacak.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Adalet Bakanı Heiko Maas da 9 Haziran'da bombalı saldırının 10. yıl dönümü vesilesiyle etkinliğe katılacak. Gauck'un  etkinliğe katılanlara yönelik bir konuşma yapması bekleniyor.

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft, bir gazeteye yaptığı açıklamada, bombalı saldırıda yaralananların yakınlarının duygularını paylaştığını belirterek, "Keupstrasse'de soruşturmayı yürüten makamlar tarafından burada yaşayanların saldırıdan sorumlu olmakla suçlanmasından utanç duyuyorum" ifadesini kullandı.

Aşırı sağ konusunda duyarlı olmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Kraft, "Kuzey Ren Vestfalya'da halan Neonazilerin yürüyüş yapması, hala aşırı sağcıların var olduğunu gösteriyor" dedi.

Yıllarca aşırı sağcılar görmezden gelindi

Köln'deki Keup Caddesi'nde 9 Haziran 2004'te düzenlenen bombalı saldırıda 22 kişi yaralanmış ve çok sayıda iş yeri hasar görmüştü. Dönemin İçişleri Bakanı Otto Schily, saldırıdan bir gün sonra yaptığı açıklamada, olayın aşırı sağcılarla bir ilişkisinin olmadığını belirtmişti. Saldırıdan sonra Keup Caddesi ve çevresinde yaşan yabancı kökenliler şüpheli olarak görülmüştü.

Hatta bombalı saldırının mağdurları ve yakınları da saatlerce polis tarafından sorgulanmış ve telefonları dinlenmişti. Yıllarca süren şüpheler, kasım 2011'de NSU terör örgütünün saldırıyı gerçekleştirdiğinin ortaya çıkarılmasıyla sona ermişti.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılar gerçekleştirmek suçlanıyor. NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile terör örgütüne yardım ve yataklık yapan 4 kişi Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde yargılanıyor. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Joachim Gauck İstanbul Almanya Köln Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title