Haberler

Koleksiyoner Avukatın Büyük İskender Motifli Yüzüğü Dikkat Çekiyor

Tokat'ın Erbaa ilçesinde 21 yıldır antika eşyaları biriktiren avukat Necdet Dilek'in 301 eserin yer aldığı koleksiyonunda yer alan altın üzerine zümrüt taşlı olan Büyük İskender motifli yüzük dikkat çekiyor.

Erbaa'da evli ve 2 çocuk babası 53 yaşındaki Necdet Dilek, 1974 yılında ortaokul eğitimini yatılı olarak gördüğü Samsun'da, bir hafta sonu, müzeyi gezdi. Burada tarihi eserlere ilgi duyan Dilek, 1991 yılında memleketi Erbaa'ya dönerek avukat mesleğini yanında tarihi eserlere merakını koleksiyoner olarak başladı. Dilek, kendisine ait iş yerininin odalarında, Taşınır Kültür ve Tabiat Varlığı Koleksiyonu Eser Envanter Defteri'ne kayıtlı 301 eser topladı. Tokat Müzesi'ne bağlı koleksiyoner olan Dilek'in 204'ü obje olmak üzere 301 eseri arasından en çok dikkati Büyük İskender motifli yüzük ve dünyanın bilinen en eskilerinden olduğu belirtilen bir kılıç çekiyor.

DEMİRTAŞ KÖYÜNDE BULUNDU

Büyük İskender motifli yüzüğü ilçedeki özel bir bankada muhafaza eden Dilek, "Bu yüzüğün kesin olarak İskender'e ait olduğunu söyleyemiyoruz ama madenin altın olması, taşının ördek başı tonunda zümrüt olması ve içinde Büyük İskender'in portresinin işlenmiş olması Büyük İskender'e ait olabileceğini veya onun bir severi tarafından yaptırılarak kullanılmış olabileceğini akla getiriyor.

Erbaa'nın Demirtaş köyünde bu yüzük çıkmış. Oradaki bir vatandaştan satın aldım. 2006 yılında tescil ettirdim envantere girdi. Zümrüt'ün iç kısmından Büyük İskender gibi bilinen bir tarihi kişinin işlendiği bir esere ben rastlamış değilim. Bu anlamda bu eseri yayınlayacak bir akademisyene ihtiyaç var" dedi.

BAKIRDAN ÜRETİLMİŞ

Koleksiyonunda yer alan ve dünyanın bilinen en eskilerinden olduğu ifade edilen kılıcı ise 1996 yılında Tokat kent merkezinde bir antikacıdan satın aldığını söyleyen Dilek, "Mayıs 2012'de Alman Praehistorische Zeitschrift dergisinde dünyanın en eski kılıcı olarak yayınlanan Malatya Arslan Tepe tipi arsenli bakır kılıcı dönem itibariyle 5 bin yılın üzerinde bir tarihi eser. İnsanoğlunun endüstriyel anlamda ilk defa bakırı eritip işlediği bir dönem. Yoksa bakırın kesici ve delici bir alet olarak bir savaş aleti olarak savunma silahı olarak kullanılması bugünkü düşünceye uygun kalmayabilir. Bakırın paslanma nedeni ile dayanıklı olmaması eserin bugün intikal eden nadir bir eser olmasını getiriyor. 44,2 santimetre uzunluğunda üretilmesinin başlıca nedenleri arasında zamanında madenciliğin henüz gelişiyor olması ve madenin o dönem itibariyle çok kıt bulunması geliyor" diye konuştu.

Her iki eserin ticareti yasak olduğu için maddi değeri anlamda bilgi veremeyeceğini söyleyen Dilek, basına göstermek için bankadaki özel kasasından çıkardığı kılıç ve yüzüğü özel kutularına yerleştirerek tekrar teslim etti. - Tokat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Samsun Erbaa Tokat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title