Haberler

Kök Hücre Nakliyle Bacakları Kesilmedi, Yürüyor

Kahramanmaraş'ta diyabete bağlı damar tıkanıklığı nedeniyle yürümekte güçlük çeken emekli memur 67 yaşındaki Hüsnü Berkkan, kalçasının kemiğinden elde edilen kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu.

Kahramanmaraş'ta diyabete bağlı damar tıkanıklığı nedeniyle yürümekte güçlük çeken emekli memur 67 yaşındaki Hüsnü Berkkan, kalçasının kemiğinden elde edilen kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu. Hüsnü Berkkan, Operatör Doktor Mehmet Kirişçi tarafından kentte ilk kez uygulanan kök hücre nakliyle bacaklarını kaybetmeden yeniden yürümeye başladı.

Yaklaşık 30 yıl önce yakalandığı diyabet hastalığı nedeniyle her iki bacağındaki damarların tıkanmasıyla yürüme yetisini kaybetmeye başlayan evli ve 2 çocuk babası Hüsnü Berkkan'a, 2 yıl önce ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı. İlaç tedavisine olumlu yanıt alınmayan, ayak parmakları morarıp yürüme yetisini kaybetmeye başlayan ve bacakları kesilme durumuna gelen Berkkan'a, Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde kök hücre tedavisi uygulanılmasına karar verildi. Kalp ve Damar Cerrahı Operatör Doktor Mehmet Kirişçi başkanlığındaki ekip tarafından Berkkan'ın kalça kemiklerinden alınan kök hücreler, çoğaltılarak saflaştırıldıktan sonra bacaklarındaki tıkanan damarlara enjekte edildi. Kentte ilk kez gerçekleştirilen kök hücre nakliyle sağlığına kavuşan ve bacakları kesilmekten kurtarılan Berkkan, kısa sürede yeniden rahatça yürümeye başladı.

Operatör Doktor Mehmet Kirişçi, kök hücre naklinin gelecek yıllarda daha çok uygulanacağını ve bazı hastalıklarda da kullanılabileceğini söyledi. Operatör Doktor Kirişçi, sigara, şeker ve genetik gibi nedenlerden oluşan damar tıkanıklığı rahatsızlığı bulunan ve ayakları kesilme durumuna gelen Hüsnü Berkkan'ın kök hücre transferiyle uzun süre beklenilmesi gerekmesine rağmen kısa sürede sağlığına kavuştuğunu belirterek, şöyle dedi:

"Daha öncesinde yaptığımız tetkikler ve ilaç tedavilerinin hiç birinde tam bir rahatlama olmamıştı. Hastamızın ayaklarının son dönemde renkleri değişti ve soğukluk başladı. Bu ilerleyen dönemlerde daha da artacağını gösteriyordu. Bu da zamanla bacak kaybıyla neticelenebilirdi. Kök hücre nakli sayesinde ileriki dönemlerde bu ihtimali düşürdük diyebiliriz. Son dönemlerde ülkemizde, dünyada gelişen tedavi metotlarından biri olan ve günümüzde yaygınlaşmaya başlayan kök hücre nakliyle yeni bir tedavi uyguladık. Hastamız ilk dönemlerinde yavaş yavaş olması gereken iyileşme sürecine çok hızlı olarak cevap verdi ve ağrılarının büyük oranda azaldığını ifade ediyor. Yürüme mesafesi ciddi oranda arttı. Zaman içerisinde daha da iyi olacak. İlk dönemlerinde bu kadar iyi başarılı olmuş olması kök hücrenin gelecek zamanlarda daha efektif olarak kullanılacağını, çok daha iyi sonuçlar vereceğini ve çeşitli hastalıklara da daha fazla fayda vereceği kanaati oluşturdu bizde. Dünyada da, ülkemizde de uygulamalar bu yönde. Bizim de Kahramanmaraş'ta ilk defa bu yöntemi uyguladık. Bundan sonra bu tarz şikayeti olan hasta gruplarına bu tedaviyi uygulayacağız. Zamanla bu tedavi yöntemine yeni alternatifler de eklenecek ve zamanla bu tarz hastalıkları önleyeceğiz gibi görünüyor."

Bacakları kesilmekten kurtulan ve kendi başına yürüyebilen Hüsnü Berkkan ise daha önceki ağrıları çekmediğini ifade ederek:

"1985 yılında şeker hastası oldum. 5 yıl önce beyin kanaması geçirdim. Tabi bu arada kalbime stent takıldı. Neticede yürüyüşüm bozuldu, ağrılar başladı. Geçtiğimiz yıl tedavim sırasında doktor bey teşhisi yaptı. Araştıracağını söyledi ve araştırıp buldu. Beni tedavi etti. Allah razı olsun, kendisinden ve ekibinden. Şimdi çok iyiyim. Tekrar yürüyebiliyorum, ağrım sızım kalmadı. Bastonla yürüyorum artık onu da attım. Kendimi denedim uzun yürüyüşlere çıktım, hiçbir ağrım yok. Çok memnunun, mutluyum. Benim gibi hastalar için çok büyük bir şans. Kahramanmaraş'ta yapılabilmesi ayrıca bir şanstır" diye konuştu. - Kahramanmaraş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Necip Fazıl Kısakürek Kahramanmaraş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title