Haberler

Kocaoğlu: İzmir Yatırımlar Konusunda Hiç Destek Almadı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 400 milyon TL'lik öz kaynakla yapımı süren ve Temmuz ayında bitirilmesi planlanan Gaziemir Yeni Fuar Alanı'nnda bilgilendirme toplantısı yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 400 milyon TL'lik öz kaynakla yapımı süren ve Temmuz ayında bitirilmesi planlanan  Gaziemir Yeni Fuar Alanı'nnda bilgilendirme toplantısı yaptı. Kocaoğlu, "İzmir'de kongre merkezi yok" eleştirisi yapan Başbakan Erdoğan'a, "İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre ve kentin kalkınması için yapılan yatırımlar konusunda hiç destek almadı. Sayın Başbakan İzmir'de bir eksik gördüyse diğer illerde yaptığı gibi devlet bütçesinden destek vererek, kendisi yaparak veya bakanlıklara yaptırmaya muktedirdir" yanıtını verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Uluslararası Fuar Alanı şantiyesinde, inşaat çalışmalarının geldiği aşamayla ilgili basın kuruluş temsilcileri, köşe yazarları ve muhabirlere bilgilendirme toplantısı yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratları 7 blokta kaba inşaatların yüzde 45, 75 ve 100'ünün tamamlandığı bölümleri basın mensuplarına gezdirdi. Aziz Kocaoğlu, yaptığı açıklamada İzmir Yeni Fuar Kompleksi'nin havaalanına 10 dakika, kent merkezine 15 dakika uzaklıkta olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "İnşaatımız mükemmel bir şekilde ilerliyor. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başladı. Betonarme inşaatları büyük oranda bitti. Temmuz ayında da inşaat bitecek. İzmir fuarcılığını en az 5 misli büyütmeyi hedefliyoruz. Partnerlerle birlikte İzmir Fuarcılığı'na daha üst düzeye çıkarıp dünyada tanınmış fuarcılık şirketleriyle çalışacağız. Her gün fuar yapılır hale getireceğiz. Kongre merkezini de yaptığımızda fuarla kongreyi iç içe gerçekleştireceğiz" dedi.

Kocoğlu Uluslararası İzmir Fuarı'nın vatandaşa yönelik bir sosyal aktivite olduğu için Kültürpark'ta düzenlenmeye devam edeceğini de açıkladı.

FUAR'IN ADINI İZMİRLİLER KOYACAK

İzmir Fuarı'nın adını İzmirliler'le birlikte belirlemek istediklerini belirten Kocaoğlu, "İsim babası hemşehrilerimiz olacak. Biz çok mutluyuz. Temmuz ayından sonra ihtisas fuarlarını burada yapacağız. Kültürpark'taki fuar hollerini de kongre salonlu, sergi alanı ve halkın gezebileceği mücevher, kitap, hediyelik eşya fuarları yapılacak şekilde düzenleyeceğiz. Yeni Fuar'a monoray ve raylı sistemle ulaşımı sağlayıp, İzmirlilere yerini benimsettikten sonra tüm fuarları ileriki yıllarda buraya taşıyabileceğiz. Yeni Fuar alanı inşaat maliyeti 306 milyon TL'dir. Ancak 26 milyon TL kamulaştırma bedeli tefrişiyle beraber toplam harcama 400 milyon TL'yi bulacak" dedi.

Dünyada hiçbir belediyenin bu kadar büyüklükte bir yatırımı tek başına yapmadığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi fuar için borçlanmadan, kendi bütçesi ile bu yatırımı hayata geçirmektedir. Bu da bizim kentin ekonomisi, yerelde kalkınma fuarcılık ve kongre sektörünün gelişmesiyle ilgili hedefimizde sadece ve sadece belediyenin gücü ve kaynaklarıyla ne noktaya geldiğimizin ve ileride ne noktaya gelebileceğimizin en büyü ispatı. Bu projenin önce kentimize bu bölgede Ege Bölgesi'nde üretim yapan sanayicilere, tarımcılara ve ülkemizin tüm ürünlerini burada dünyayla buluşturacak fuarlarımızın Türkiye ve İzmir ekonomisine katkıda bulunmasını diliyorum. Gelecekte otel ve kongre merkezini de devreye sokacağız" dedi.

BAŞBAKAN EKSİKLERİ YAPTIRMAYA MUKTEDİR

Başkan Kocaoğlu, basın mensuplarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İzmir'de kongre merkezi yok" sözlerinin hatırlatılması ve "Seçim öncesi bu yatırımla yanıt mı veriyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre ve kentin kalkınması için yapılan yatırımlar konusunda hiç destek almadı. Her belediyeye verilen ve verilmesi gereken, yani İzmirlilerin verdiği vergilerin karşılığı bütçeden aldığımız payla yaptığımız çalışmalardan bahsediyoruz. Sayın Başbakan İzmir'de bir eksik gördüyse kongre merkezi, raylı sistem, metro veya başka eksiklikler gördüyse; diğer illerde yaptığı gibi devlet bütçesinden destek vererek, kendisi yaparak veya bakanlıklara yaptırmaya muktedirdir. Biz de İzmir'e bir çivi çakanı 'Bunu Sayın Bakan, Başbakan, sayın hayırsever yapmıştır' diye göğsümüzü gere gere paylaşırız. Eğer böyle bir eksiklik gördüyse teşekkür ederiz."

SEÇİMDAN SONRA İZNİ VERECEKLERDİR

Fuar alanına ulaşım konusunda ESBAŞ istasyonundan monoray yapılması projesi konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kendi arazisinden geçmesine izin vermemesi konusunda ne yapılacağı sorusuna da yanıt veren Kocaoğlu, "Seçimden sonra artık. Seçime kadar birçok şeyler oldu, geçti. Onların üzerinde durmanın negatif söylemde bulunmanın anlamı yok. Seçimden sonra Karayolları o izni verecektir. Buraya da monoray gelecektir. Saatte 45 bin yolcu taşıyan monoray sistemleri var. Biz biraz daha düşünüp bir kısmını belki ESBAŞ'tan buraya yapmak istiyoruz. Üçkuyular metrosu ile birleştirmek istiyoruz. Bunu önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Çevreyolu projesi gerçekleştirirken bu bölgeye iki menfez bıraktığını ve bu bölgeden çıkış için trampet kavşak belirlediğini belirten Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Biz gerekli kamulaştırmayı yaptıktan sonra bu trampet kavşağı yapmak istedik. Fuara girişin buradan olması gerektiğini bildirdik. Karayolları, planlarda olmasına karşın Gaziemir ve Karabağlar kavşağına çok yakın diye trampet kavşak yapmamıza karşı çıktı. Projeler, planlar duruyor. Ara yollardan tırların geçmesi söz konusu olamayacağına göre, fuarın rahat çalışması için bir an önce Karayolları'nın ilgili Bakanlığın planlarda var olan projeyi uygulamamıza izin vermesi gerekmektedir. Düzgün trampet kavşakla buraya girişin sağlanmasını istiyoruz. Bu da bizim 5 - 6 yıllık talebimizdir. Bu fuar benim değil. Bu fuar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de değil. Bu fuar hem İzmirlinin hem Türkiye Cumhuriyeti'nin. Buraya trampet kavşak yapılmasına izin vermemek anlaşılır bir şey değil. Bunu da vatandaşlarımızın taktirine sunuyorum."

Başkan Kocaoğlu, tanıtım toplantısının ardından katılımcılarla sohbet etti. CHP'den Urla Meclis üyesi adayı olan eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu'yla sohbet eden Kocaoğlu, AK Parti'nin tramvay projesinin henüz başlamamasıyla ilgili eleştirilerini soran Karakoyunlu'ya, "Tramvay hattına DLH, DPT'den proje ve güzergah izni, Hazine'den kredi kefaleti izni için yıllarca bekledik. İzin verildikten sonra hızla ihaleye çıktık. 26 Şubat'ta ihale yapılacak. İzinleri vermiyorlar. Seçime yetişmeyecek şekilde izinler çıktıktan sonra da bu şekilde eleştiriyorlar" diye yanıt verdi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Aziz Kocaoğlu Gaziemir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title