Haberler

Kocamaz: "Yapılan Usulsüzlük ve Yolsuzluklarla İlgili Hukuk Önünde Hesap Soracağız"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan dönemine ait işler ve hesaplarda yaptıkları incelemelerde birçok usulsüzlük ve şaibe tespit ettiklerini, bunların suç olduğunu belirterek, sorumlular hakkında hukuk önünde hesap soracaklarını söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan dönemine ait işler ve hesaplarda yaptıkları incelemelerde birçok usulsüzlük ve şaibe tespit ettiklerini, bunların suç olduğunu belirterek, sorumlular hakkında hukuk önünde hesap soracaklarını söyledi.

Başkan Kocamaz, daha önce Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle iptal ettiği basın toplantısını bugün düzenledi. Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Orkide Restoran'da gerçekleştiren toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ile daire başkanları da katıldı.

Toplantıda, insan ve hizmet odaklı bir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmanın gayreti içinde olacağını ifade eden Kocamaz, Mersin'i hak ettiği hizmetlerle buluşturma mücadelesi vereceğini kaydetti. Mersin'in hak ettiği hizmetlerden mahrum kaldığını öne süren Kocamaz, Türkiye'yi 12 yıldır yöneten siyasi iktidarın Mersin'i üvey evladı gibi gördüğünü dile getirdi. CHP'li Özcan dönemini de eleştiren Kocamaz, "Mersin'de 15 yıllık yerel iktidar da şehrin çok önemli bir dönemini heba etmiştir. Yapılanların bir kısmı zaten yanlıştır, buna rağmen ortaya çıkanlar ise yapılabileceklerin en azıdır. Mersin'de ideolojik bariyerlerin arkasına sığınarak şehrin imkanlarını yağmalama dönemi 30 Mart'ta sona ermiştir. Mersin'de değerlerin istismar edilerek, talanların meşrulaştırılmaya çalışıldığı anlayışın aksine değerlere saygı duyularak hizmet üretildiği bir dönem başlamıştır. Seçim rekabeti seçimde kaldı. Bundan sonra ancak hizmet ve proje rekabeti söz konusu olabilir. Herkesten de aynı sorumlu tavrı bekliyoruz" dedi.

"İNCELEDİĞİMİZ DOSYALARIN TAMAMINDA USULSÜZLÜK VE ŞAİBE İLE KARŞILAŞTIK"

Seçim döneminde verdiği sözleri ve projeleri yerine getirmenin namus borcu olduğunu, bunları hayata geçirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Kocamaz, ancak geçmişte bu şehre karşı yapılan yanlışların hesabını sormayı da ihmal etmeyeceklerinin altını çizdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinde bugüne kadar inceledikleri dosyaların tamamında problemle karşılaştıklarını belirten Kocamaz, "Neredeyse düzgün hiçbir iş, hiçbir harcama yapılmamıştır. Bugüne kadar yaklaşık 100'e yakın dosyada ihale mevzuatına aykırı işlem, yani suç tespit ettik. Bilhassa doğrudan temin yoluyla yapılan işlerin çoğu usulsüz işlemlere dayalı şekilde ve şaibeli olarak gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Usulsüzlük ve yolsuzluk tespit ettikleri bazı ödemeleri de tek tek açıklayan Kocamaz, "Başta CHP'nin kendi kanalı Halk TV olmak üzere, çeşitli televizyonlara milyonlarca liralık usulsüz kaynak aktarılmıştır. Seçim döneminde Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinden ilan ve reklamlar için gazete, radyo ve televizyonlara 1 Haziran 2013 ile 31 Mart 2014 tarihleri arasında toplam 3 milyon 112 bin 658 TL ödeme yapılmıştır. Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinden, baskı-cilt gideri olarak toplam 1 milyon 420 bin 515 TL harcama yapılmıştır. Yine Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinden yemek gideri olarak toplam 544 bin 383 TL sarf edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"BELGELERİN TAMAMI ELİMİZDE, HESAP SORACAĞIZ"

Siyasi amaçlı ve seçime yönelik konserler verildiğini de iddia eden Kocamaz, bu konserlere ödenen toplam paranın 1 milyon 291 bin 400 TL olduğunu, kamuoyu araştırma şirketlerine seçim öncesinde yaptırılan anketler için ise toplam 344 bin 849 TL ödendiğini söyledi. Seçim yaklaştıkça giderlerin de arttığına işaret eden Kocamaz, şöyle devam etti: "Bunun cevabını, sorumlular hukuk önünde vermelidir, vereceklerdir. Seçim yaklaştıkça harcamaların nasıl arttığını ve rakamların nasıl büyüdüğünü hepinizin dikkatine sunuyorum. Öyle ki, Büyükşehir Belediyesi Özel Kalemi'nin 2014 yılı ödeneği olan 9 milyon lira üç ayda bitirilmiş, üzerine bütçeden 655 bin TL kaynak daha aktarılmıştır. Gazete, radyo ve televizyonlara, oldukça yüksek ilan ve reklam paraları ödenmiştir. Ayrıca Kültür Fuar Daire Başkanlığı da yüklü ödemeler yapmıştır. Tüm bu usulsüz giderlerle ilgili belgelerin tamamı elimizdedir ve hepsinin de halkımız adına idari ve hukuki olarak hesabını sormak zorundayız."

"İHALELERDE DE YOLSUZLUKLAR VAR. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN MÜFETTİŞ İSTEDİK"

İhalelerde de yolsuzluklar ve usulsüzlükler yapıldığını öne süren Kocamaz, 3 milyon 269 bin TL bedel üzerinden 15 Nisan 2013 tarihinde ihalesi yapılan "Mezbaha İnşaatı"nın ödeme evraklarında usulsüzlükler olduğunu, yüklenici firma tarafından sözleşme kapsamında yapılması gereken bazı imalatların yapılmadan yapılmış gibi gösterildiğini ve firmaya 1 milyon 401 bin TL usulsüz ödeme yapıldığını anlattı. 19 milyon 990 bin TL bedel üzerinden 11 Şubat 2013 tarihinde ihalesi yapılan "Şehirlerarası Otobüs Terminali Kompleksi Yapım İşi"nin ödeme evraklarında da usulsüzlükler tespit ettiklerini dile getiren Kocamaz, şunları söyledi: "Yüklenici firma tarafından sözleşme kapsamında yapılması gereken bazı imalatlar yapılmadığı halde ödeme evraklarında yapıldı gibi gösterilmiştir. Ayrıca ödeme evraklarında gösterilen bazı imalatlar yerine uygulamada farklı imalatlar yapıldığını tespit ettik. "Şehirlerarası Otobüs Terminali Kompleksi Yapım İşi"ndeki usulsüzlüklerle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş istedik. "Muhtelif Cadde ve Bulvarın Asfaltlanması ve Yeni Yol Yapım İşi" adıyla 6 Ocak 2014 tarihinde ihalesi yapılan çalışmada da pek çok usulsüzlüğe rastladık. Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak bu ihaleyle ilgili de İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep ettik."

"SORUMLULARINA HUKUK ÖNÜNDE HESAP SORACAĞIZ"

İşe alınan kişiler, sürekli aynı aileden işe almalar, yıllardır işe gelmeden maaş alanlar, CHP'li yöneticiler, akrabaları ve bazı muhtarlarla gazetecilerin de işe alınmaları ile 11 bin 500 lira ile 6 bin lira arasında değişen maaş alanların isimlerini tek tek okuyan Başkan Kocamaz, "İncelemelerimiz devam ettikçe bu tür usulsüzlerin çoğalacağı anlaşılıyor. Büyükşehir Belediyesi bütçesinden yapılan harcamaların her kuruşunda şehir halkının tamamının hakkı vardır. Mersin'in, Mersinlinin tek bir kuruşunun dahi haksız şekilde birilerine aktarılmasına asla rıza göstermeyeceğiz. Tespit ettiğimiz her yanlışın araştırmasını yapıp, sorumlularına hukuk önünde hesap soracağız. Amacımız devri sabık yaratmak değil, sadece ve sadece Mersinlinin hakkının, hukukunun takipçisi olmaktır" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhanettin Kocamaz İçişleri Bakanlığı Macit Özcan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title