Haberler

Kocaeli'nin Tarihine Işık Tutacak Sempozyum Başlıyor

Güncelleme:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Kara Mürsel Alp Ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II başlıyor

Büyük bir tarihi ve kültürel birikime sahip Kocaeli'nde şehrin tarihine sahip çıkan ve kent hafızasını oluşturmayı amaçlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl başlattığı Kocaeli Tarihi Sempozyumlarına devam ediyor. Bu yıl 3-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II etkinliğinde Osmanlı'nın ilk amirallerinden, Karamürsel'de ilk donanmayı kuran Karamürsel Alp ele alınacak. 2014 yılında düzenlenen Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, tarihçiler ve akademisyenler tarafından yoğun ilgi görmüş, Türkiye çapında ses getirmişti.

3 NİSAN'DA AÇILIŞ OTURUMU

3 Nisan Cuma günü saat 15.00'te Welborn Otel'de başlayacak sempozyumun ilk gününde protokol konuşmaları ardından Prof. Dr. Azmi Özcan'ın başkanlığında Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Maria Pia Pedani ve Prof. Dr. Chakib Benafri tarafından "Karamürsel'den Cebelitarık'a Türk Denizcilik Tarihi" konulu açılış sempozyumu gerçekleştirilecek.

KARAMÜRSEL İLÇESİNE ADINI VERDİ

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine de adını veren Kara Mürsel Alp'in kent için öneminin yanı sıra Kocaeli tarihinde denizciliğin gelişimi, kente sağladığı katkı sempozyumda ele alınacak. Bölgede ortaya çıkan büyük medeniyetlerin bir parçası olan Kocaeli bölgesi, Osmanlı Devleti'nin ilk fethettiği yerlerden biridir. İstanbul başkent olduktan sonra Kocaeli, Osmanlı Devleti'nin Anadolu'ya açılan kapısı, yol ağının ana güzergâhı olmuştur.

KARAMÜRSEL MODELİ GEMİ

Kocaeli, her devirde denizcilik tarihi içerisinde önemli bir yere sahip. Osmanlı'nın ilk tersanesi Karamürsel'de kurulmuş, yine bölgede bulunan İzmit, Kefken, Kerpe ve Karamürsel tersanelerinde pek çok gemi inşa edilmişti. Hatta Kara Mürsel Alp'in adını alan Marmara'ya özel bir gemi modeli de üretilmişti. Bu yönüyle sempozyum Osmanlı Denizciliği ile geçmişten günümüze İzmit'te denizcilik faaliyetlerine ışık tutacak.

173 AKADEMİSYEN, 153 TEBLİĞ

3-5 Nisan tarihleri arasında Wellborn Luxury Hotel'de düzenlenecek "Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II" ye katılmak için çok sayıda akademisyen başvurdu. Bilim Kurulu tarafından gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde 173 katılımcının sempozyuma katılması uygun görüldü. İçlerinde yabancı akademisyenlerin de olduğu katılımcılar sempozyum boyunca 153 tebliğ sunacak. Bu yıl konuğumuz olacak 173 akademisyenin sunacağı 153 tebliğ de yine Sempozyum Tebliğleri Kitabı haline getirilecek.

6 SALONDA 36 OTURUM

Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz sempozyum 3- 4-5 Nisan 2015 tarihlerinde Wellborn Luxury Otel'inde, 6 ayrı salonda tebliğlerin sunulmasıyla gerçekleştirilecek. 09.00-17.00 saatleri arasında düzenlenecek toplam 36 oturumdan oluşacak sempozyum Kocaeli'nin tarihi ile ilgili yeni birçok bilgiyi gün yüzüne çıkaracak.

TEBLİĞLER KİTABI HAZIRLANDI

Öte yandan 2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenen Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi bu Sempozyumu-I'na yerli ve yabancı birçok üniversiteden 115 katılımcı gelerek, 102 tebliğ sunmuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu makaleleri bir kitapta topladı. Gelecek nesillere bırakacağımız önemli bir hizmeti de böylece gerçekleştirmiş oluyoruz. 1810 sayfa olan bu çalışma 3 cilt halinde basıldı.

TÜRKİYE ÇAPINDA SES GETİRDİ

Kocaeli tarihinin pek çok bilinmeyeni, sempozyum ve hazırlanan bu kitapla gün yüzüne çıktı. Bu sempozyum, son yıllarda ülkemizde tarih konusunda gerçekleştirilen en önemli sempozyumlardan birisi olarak bilim dünyasındaki yerini aldı. Geçen yıl düzenlediğimiz sempozyum kapsamında Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda Kıl Çadırların Düşü tiyatro oyunu sahneye konulmuş ve SEKA Kültür Alanı'nda Gazi Akça Koca Anı Evi açılmıştı.

BAHADIROĞLU'NDAN HİKAYE KİTABI

Bu yıl yine sempozyumla birlikte farklı etkinlikler de programda yer alacak. Tarihi milyonlara sevdiren ünlü edebiyatçı ve çocuk romanları yazarı Yavuz Bahadıroğlu tarafından Kara Mürsel Alp'i konu alan bir hikâye kitabı yazılacak.

e-KİTAP HALİNE GELECEK

Ayrıca bu kitap, e-Kitap haline de getirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin geçen yıl 6. sınıflara yani ortaokul birinci sınıf öğrencilerine verdiği 27 bin tablet bilgisayara internete bağlandıkları anda e-Kitap yüklenecek.

KOCAELİ TARİHİ ÖDÜLÜ

Türk denizcilik tarihine değerli katkılarından Prof. Dr. İdris Bostan'a, 'Kocaeli Tarih Ödülü'nü takdim edeceğiz. Geçen yıl bu ödül Yerel Tarih Uzmanı Ahmet Nezih Galitekin'e verilmişti.

3 FARKLI SERGİ AÇILACAK

Bu yıl fuaye alanında 3 farklı sergi olacak. Bu sergilerin ilkinden tarihin en önemli denizci devletlerinden birisi olan Venedik'in, Devlet Arşivleri'nden 30 belge sergilenecek. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nden de dönem ile alâkalı 50 belge yine fuaye alanımızda sergilenecek. Bir de Gölcük KO-MEK Gemi modelleri sergimiz var.

NUSRET MAYIN GEMİSİ, ÜSKÜDAR VAPURU

Çanakkale zaferinin kahramanlarından Nusret Mayın Gemisi, iade-i ziyaret için Japonya'ya giden ve dönüşte fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni, İzmit-Gölcük seferini yaparken yolcularıyla birlikte sulara gömülerek büyük bir faciaya neden olan Üsküdar Vapuru, Osmanlı'nın kadırgaları ve saltanat kayıkları da sergide yer alacak tarihe mal olmuş önemli gemi modellerinden olacak.

DONANMA FIRKATEYNİ EŞLİK EDECEK

Ayrıca Donanma Komutanlığı'na bağlı bir fırkateyn de sempozyum süresi boyunca Wellborn Otel'in önüne demirleyecek. 5 Nisan Pazar günü kapanış oturumunun ardından konuğumuz olan 173 akademisyene, Kocaelimizi tanıtmak gayesiyle Gölcük Deniz Müzesi ve Kocaeli Bilim Merkezi gezileri düzenlenecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akça Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title