Haberler

Kocaeli'de Toplu Açılış Töreni

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Hükümetimiz döneminde mevzuat değişiklikleri yapmak suretiyle sektörün önünü açtık. Buna verdiğimiz değeri göstermesi açısından son derece önemli. Türkiye artık atçılıkta uluslararası alanda söz sahibi bir ülke haline geldi" dedi.

Kartepe ilçesinde Kocaeli Hipodromu, Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu ile 10 ilde 11 at hastanesinin toplu açılış töreninde konuşan Eker,  atçılığın sadece müşterek bahisten ibaret bir faaliyet olmadığını belirterek, atçılığı bir zümre sporu olmaktan çıkarıp, tüm halkın en yüksek katıldığı bir sportif faaliyete dönüştürmenin çabası içinde olduklarını söyledi.

Atçılığın Türkiye'de uzunca bir zaman belirli bir zümreye ait faaliyet alanı gibi algılandığını dile getiren Eker, doğru bulmadıkları bu algıyı değiştirmek için projeler geliştirdiklerini ve yeni politikaları hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Hükümetimiz döneminde mevzuat değişiklikleri yapmak suretiyle sektörün önünü açtık. Buna verdiğimiz değeri göstermesi açısından son derece önemli. Türkiye artık atçılıkta uluslararası alanda söz sahibi bir ülke haline geldi. Türkiye artık Asya Yarışçılık Federasyonu'nun bir üyesi. Yine, Avrupa Akdeniz Yarışçılık Federasyonu'nun kurucu üyesi ve başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Hem Asya hem Avrupa'da üye olan tek ülke Türkiye. Bizim bundan sonraki süreç içerisinde uluslararası alanda atçılıkla ilgili görünürlüğümüzü arttırma ve bu alanda tarihin bize yüklediği misyonu da atalarımızdan devraldığımız mirasın hakkını vermek konusunda da çaba içerisinde olmak durumundayız."

Özellikle son 10 yılda Türkiye Jokey Kulübü'ne aktardıkları mali imkanların geliştirildiğine dikkati çeken Eker, dolayısıyla bu imkanlarla ve yasal düzenlemelerle de bugün sektörün çok daha iyi bir noktada olduğunu ifade etti.

"Sadece at yarıştırmak değildir bizim gayemiz"

Atçılığın, "tarihimizin, kültürümüzün ve edebiyatımızın" önemli bir varlığı olduğunu belirten Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Atla ilgili uzun zamanları içine alan bir stratejik yaklaşımımızın olması gerekiyor. Sadece at yarıştırmak değildir bizim gayemiz. Atçılık bundan ibaret olmamalı. İyi atlar yetiştirmek önemlidir. Islah etmek, nesli iyileştirmek ve bu ıslah edilmiş iyi atların sayısını arttırmak, çoğaltmak, üretmek ve bunları dünya piyasasına satmak suretiyle bizim atçılık sektörünü geliştirmemiz mümkün. Yarıştan ibaret bir şey değil. Yarışların da aynı şekilde bunu biz kültürün bir parçası haline dönüştüreceksek burada da mutlaka bir ürün çeşitliliğine gidilmesi gerekiyor. Sadece düz koşudan ibaret olmamalı. Mutlaka farklı kategorilerdeki yarışları da bizim geliştirmemiz lazım. 'Rahvan' kelimesi bizim kültürümüzün önemli bir kavramı ama Türkiye'de sadece mahalli at yarışlarında, ilçelerde rahvan at yarışları yapılıyor. Stratejimizin içinde bunların hepsinin olması lazım."

Bizim dönemimizde, 10 yıl içerisinde 461 milyon lira sektöre kaynak sağladık. Bu çok önemli. 345 milyonu bunun tesis yatırımları, damızlık ihtiyacının karşılanması ve ıslahla ilgili bakanlığımız tarafından, ayrıca Türkiye Jokey Kulübü'nün yarış gelirlerinden de 116 milyon lira kaynak sağlandı. Toplamda 461 milyon lira burada sektöre kaynak aktarıldı" diyen Eker, aynı dönemde Diyarbakır ve Kocaeli'ne 2 yeni hipodrom, 10 farklı ilde 11 at hastanesi, 4 hipodromda gece yarışları için aydınlatma, 7 hipodromda hayvanlar için ilave barınak, yüksek vasıflı aygır alımları, pist yenileme çalışmaları ile ihtiyaç olan hipodromlarda LED ekran yapıldığını anlattı.

"Amacımız, atçılığı zümre sporu olmaktan çıkarmak"

Bakan Eker, Bakanlığının Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) ait 3 işletmesinde de atçılık faaliyeti yapıldığı bilgisini vererek, orada dünyanın en iyi safkan Arap atlarının yetiştirildiği 3 işletmenin olduğunu dile getirdi.

Oraların Osmanlı sultanlarının at yetiştirme çiftlikleri olduğunu anlatan Eker, şunları belitti:

"Orada safkan Arap atları yetiştirilir. Eskişehir Mahmudiye, Sultan Mahmud'undur, Malatya Sultansuyu da Sultan Abdülaziz'in döneminden kalmadır. Buralarda atçılık sporunu geliştirmek ve engelli vatandaşlarımızın tedavisinde kullanılmak üzere bu merkezlere atla tedavi merkezleri açtık. Amacımız bir zümre sporu olmaktan çıksın. At binmek, atla ilgilenmek öyle dışarıdan bakıldığı gibi sadece çok zengin insanların faaliyet alanı olmaktan çıksın. Herhangi bir yurttaşımız, bir memur da o mütevazi geliriyle mutlaka atlı sporla ilgilenebilecek imkanlara kavuşsun."

Kocaeli'de açılışı gerçekleştirilen tesislerle ilgili de bilgi veren Eker, şöyle devam etti:

"Bu alan 432 dönüm üzerine kurulu ve Türkiye'nin dokuzuncu hipodromu. Daha önce 2006 yılında bir idman merkezi olarak hizmete girmişti, ilave bina ve kum pistiyle yeniledik ve bin 600 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde kum pist ve 434 de atlar için ahır bulunmakta. Bugün itibarıyla gece yarışları başlayacak. Bu da önemli bir husus. Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu önemli bir fonksiyon icra ediyor. 2006 yılından bu yana da engellilere atla terapi uygulamasını yönetiyor. Yani burası hipodromu, meslek yüksekokulu, hipoterapi merkezi ile birlikte bir atçılık kompleksi."

Türkiye'de gerek atçılıkta gerek tarım ve hayvancılıkta AK Parti dönemini bir değişim ve dönüşüm dönemi olarak tanımladıklarını dile getiren Eker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir strateji dahilinde yapıldı bunların hepsi. Hiçbirisi lalettayin yapılmış bir politikanın ürünü, proje değil. Hepsi bir stratejiye dayalı olarak yapıldı. AK Parti hükümetinin tarım politikası başından itibaren bu stratejiye uygun olarak yapıldı ve hamdolsun  bu stratejinin doğru politikalarının sonucunu da Türkiye tarımsal milli gelirini 23 milyar dolardan 60 milyar dolara çıkarmak suretiyle bunun neticesini gördü. Bugün biz Avrupa ülkeleri içerisinde tarımsal hasıla bakımından, tarımsal üretim değeri bakımından bir numaralı ülke haline gelmiş durumdayız. Biz bunu dördüncü sıradan aldık buraya getirdik. Dünyada 11, 12'nci sıradayken 7'nci sıraya taşıdık. Bunun hepsi de bu stratejiye uygun. Benzeri bir şeyi de atçılıkta da uyguladık. Önemli mesafe sağlandı, bundan sonra bu politikaların devam etmesiyle de geleceğe doğru çok daha önemli bir aşamaya gelmiş olacağız."

Konuşmaların ardından, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Şanlıurfa ve İstanbul'da bulunan 11 at hastanesinin açılışı canlı yayınla aynı anda gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Mehdi Eker Kartepe Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title