Haberler

Kocaeli'de "Hocalı Şehitleri Anıtı" Açıldı

Kocaeli'de 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından katledilen 613 kişinin anısına yaptırdığı "Hocalı Şehitleri Anıtı" törenle açıldı.

Kocaeli'de 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından katledilen 613 kişinin anısına yaptırdığı "Hocalı Şehitleri Anıtı" törenle açıldı.

İzmit Belediyesince İzmit ilçesinde yaptırılan anıtın açılış töreninde konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Azerbaycan topraklarında hiçbir Ermeni'nin burnu kanamadığını ne Türkiye ne de Azerbaycan topraklarında hiçbir toplu Ermeni mezarının olmadığını söyledi.

Türk milletinin var olması için her iki devletin omuz omuza vererek iktisadi ve siyasi gelişimlerine yardımcı olduğunu vurgulayan Hacıyev, "İnşallah iki Türk devleti olarak üzerimize gelen her düşmana karşı savaş vermeye hazırız. Dünyanın bazı devletlerinin Ermeni diasporasına, sözde soykırıma parmak kaldırmalarının tek nedeni Türkiye ve Azerbaycan'a olan kıskançlıktır" diye konuştu.

İzmit  Belediye Başkanı Nevzat Doğan ise Azerbaycan ile Türkiye'nin kardeş iki ülke olduğunu dile getirerek, orada birinin ayağına diken battığında Türkiye'de yaşayanların da canının acıdığını söyledi.

Her iki ülkenin her zaman "Tek millet iki devlet" anlayışıyla hareket ettiğine işaret eden Doğan,  "1992'de Hocalı'da inanılmaz bir zulüm ve katliam yapıldı. O dönemin Ermeni askerleri ve onlara destek verenler tarafından çoluk, çocuk, kadın, yaşlı demeden yüzlerce kardeşimiz katledildi. Hem o kardeşlerimizin anılarını yaşatmak hem de o olayları unutmamak için çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar da 1992'de Ermenistan tarafından Karabağ yolu üzerinde stratejik öneme sahip Hocalı kasabasında bir gecede 613 kişinin hunharca katledildiğini ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal edildiğini anımsattı.

"Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgal etme gücü yoktur ama tarihin her döneminde kendini kullandıran Ermeniler vaatler karşısında Türk dünyasına devamlı suretle bir düşmanlık içinde olmuşlardır" diyen Dündar, şöyle konuştu:

"1915 yalanına sarılan Ermeniler başta İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Ruslar'ın vaatleriyle Osmanlı'yı arkasından vurmuştur. Kars'ta, Ağrı'da, Erzurum'da 110 bin insanımızı katletmişlerdir. Bu yetmemiş 1964'te ASALA terör örgütü kanalıyla 'hür devletler' dediğimiz Yunanistan ve Fransa gibi yerlerde bürokratlarımızı şehit etmişlerdir."

Konuşmaların ardından Hocalı'da şehit olanlar için dua edildi. Daha sonra örtüyle kaplı anıt, Hacıyev, Doğan ve Dündar tarafından katılımcıların alkışları arasında açıldı.

Açılış sırasından bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Katılımcılar, anıtın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Ermenistan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

title