Haberler

Koca Mahalle İçin Bakanlar Kurulu'nun Aldığı Kararı Danıştay İptal Etti

Güncelleme:

İstanbul Sultangazi'de 6 bin kişinin yaşadığı bir site için Bakanlar Kurulu'nun verdiği 'riskli alan' kararı Danıştay'dan döndü. Danıştay, "mülkiyet hakkı" vurgusu yaptı."

Sultangazi ilçesinde, en çok yeşil alanın bulunduğu ve çevre düzenlemesi ile görece daha iyi bir durumda olan Cumhuriyet Mahallesi'nde 2 yıldır diken üstünde yaşayan aileleri rahatlatan bir karar çıktı. Semt sakinleri, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edilen evleri için uzun direndi. Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayınlanması üzerinde, kararın iptali için dava açıldı.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Dosyaya, Danıştay 14. Daire baktı. Danıştay'ın 21 Ekim'de oy birliği ile aldığı karar, taraflara önceki gün ulaştı. Danıştay, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Davanın tarafı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz hakkı bulunuyor.

RİSKLİ AMA NEYE GÖRE?

Danıştay kararında, gayrimenkul değeri artan bölge için alınan 'riskli alan' kararının soyut dayanaklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, söz konusu bölgedeki evlerin risk taşıdığına dair bilimsel bir raporun ortaya konulamadığına vurgu yapıldı. Sultangazi Belediyesi'nin talebinin hazırladığı 'riskli alan dosyası'na eleştiri getirilen kararda, "…Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır." denildi.


'MÜLKİYET HAKKI' VURGUSU

Kararda, mülkiyet hakkının önemine de sıklıkla atıfta bulunularak hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelerle bu hakkın koruma altına alındığına işaret edildi.

HER BİNANIN 800 METREKARE BAHÇESİ VAR

Riskli alan ilan edilen bölgede 116 bloktan oluşan bin 168 dairenin bulunuyor. Binalar 27 yıllık. Mahallede 5 bine yakın da semt sakinlerinin diktiği ağaç bulunuyor. Binaların oturum alanı 30 bin metre kare... Bahçe, yol, park ve sosyal donatı alanları ise 155 bin metre kare. Binalardan 5 kat daha fazla toplanma alanımız mevcut. Her binanın, yolları hariç yaklaşık 700-800 metrekare bahçesi bulunuyor.

İMAR PLANINA DA İPTAL

Danıştay'ın kararı ile birlikte bölge için hazırlanan imar planı da iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün bölge için 24 Nisan 2014 tarihinde askıya çıkardığı imar planının iptali için semt sakinlerinin kurduğu dernek aracılığı ile dava açıldı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, imar planlarını iptal etti. Kararda, imar planı hazırlanırken, semt sakinlerinin fikrinin alınmadığına dikkat çekildi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Cumhuriyet Mahallesi Sultangazi Danıştay Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

mahalleli:

o mahallede yaşayan bir vatandaş olarak konuşuyorum; mecidiyeköy-mahmutbey metrosu, topkapı-habipler tramvay hattı, e-5, yeni yapılan via venezza avm mahallemizin dibinde. . . . gerisini siz tamamlayın. . . .

6
2
yanıtYanıtla
mahoni:

ranta kesinlikle var. tüm rantçıları burdan uyarıyorum. kardeşim yiceksen ye ama çok yeme ordaki 6 bin kişi yaşıyor. az mı. 6 bin kişinin en azından yarısı demiyorum. tamamını razı edeceksin. razı edemiyorsan bir çiv dahi çakamazsın. velevki o binaları yıktınız yerine yenilerini diktiniz vallahi yeminle söyluyorum japonyadan en kral japon mimarlarıda gelse dikeceğiniz o binalar 20 şiddetinde deprem e de dayanıklı olsa gene de çöker.

1
1
yanıtYanıtla
Afyon m:

Hükümete ne gerek var danıştay oy birliyi ile hükümeti askıya alsın danıştay atanan danıştay milletin seçtiyi hükümeti mahküm edip kendisi hükümet yapsın cumhurbaşkanınıda olamaz diye karar versin seçimede gerek kalmasın daha isabetli karar olur

0
0
yanıtYanıtla
aslı:

rant-akp= istimlak edecekler, verinm oyları 49 luklar. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title