Haberler

Koca Ciğer Diyarbakır'da

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı, akciğer kanserine karşı bilgilendirmek, bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak amacıyla 81 İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne "Koca Ciğer" maketi gönderdi.

Sigara kullanmak ve içilen ortamda bulunmak akciğer kanserinin en önemli nedeni. Dünya Sağlı Örgütü'ne göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türü. Dünyada her yıl ortalama 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olmakta.


Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı akciğer kanserine karşı halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve hastalığın önemine dikkat çekmek amacıyla 81 İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne "Koca Ciğer" maketi gönderdi.
Koca Ciğer (Mega Lungs) dünyanın tek taşınabilir, şişirilebilir ve gezilebilir akciğer maketi olma özelliğinde. Ziyaretçilere solunum sistemiyle ilgili bilgilenme imkânı sunan Koca Ciğer, yaklaşık 3,5 m yüksekliğinde ve 4,5 m genişliğinde.

Ziyaretçiler Koca Ciğer'in içinde dolaşarak akciğeri yakından inceleyebiliyor, fonksiyonları ve akciğer hastalıkları hakkında daha fazla bilgi ediniyor.

Akciğer kanserinden korunmak için sadece sigara ve tütün ürünlerini bırakmak yeterli değildir, sağlıklı bir akciğer için, ciğerlerin en verimli şekilde kullanılması, nefes egzersizleri de son derece önemli. "Koca Ciğer" adlı dev akciğer maketi aracılığıyla "Akciğer Kanseri" ilgili ziyaretçilere daha fazla bilgi vermek, akciğerde kanser hastalığının etkilerini daha yakından görme ve bilgi sahibi olma imkânı sağlanıyor.


Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığının ve Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneğince akciğer kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan ve tüm Türkiye'de uygulanmaya başlayan "Koca Ciğer Projesi"nin bu haftaki yeri, Diyarbakır oldu. Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube tarafından Diyarbakır ilinde 25-29 Ocak tarihinde "Koca Ciğer" maketinin sergilendiği etkinlikler düzenlendi.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri ve Ceylan Park AVM girişinde "Koca Ciğer" Maketi sergilendi. Ayrıca yanında stant kuruldu. Kurulan standa sağlıklı yaşam, beslenme, kanser ve kanserde erken tanı, sigara, sigaranın zararları ilgili el broşürleri dağıtılarak ziyaretçilere kanser taramaları konusunda bilgi verildi.


Stantlarda vatandaşların Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü Yenişehir Toplum Sağlığı Merkezi'ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sigara Bırakma Polikliniği'nde muayene olup ücretsiz sigara bırakma ilaçlarını temin edebileceklerine dair bilgi de verildi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title