Haberler

Koç Holding Ceo'su Turgay Durak, Holdingin 2013 Yılı Finansal Sonuçlarını Değerlendirdi

Koç Holding, toplam konsolide satış gelirleri 66,2 milyar TL, ana ortaklık payları net karı ise 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Koç Holding'in 2013 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "2013 yılında, Mayıs ayının üçüncü haftasındaki FED açıklamaları öncesi ve sonrası olarak bakıldığında, birbirinden farklı iki dönem yaşandı. Faaliyette bulunduğumuz sektörler açısından da bakıldığında hemen her sektörün konjonktürden farklı etkilendiğini gördük. Tüm belirsizliklere ve zorlu piyasa koşullarına karşın Topluluk olarak 2013 yılını yıl başındaki hedeflerimize paralel neticelerle kapatıyoruz. Koç Topluluğu olarak Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeline olan inancımızla, ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemiz ve Topluluğumuz için yarattığımız katma değer ve başarılı sonuçlar, 80 bini aşkın çalışanımız ve yöneticilerimiz, birlikte çalışarak milyonlarca tüketicinin hayatına dokunduğumuz 10 bini aşkın bayimiz, güçlü yan sanayi şirketlerimiz ve çalışanlarımızı temsil eden sendikalar ile oluşturduğumuz sinerjinin ve büyük bir aile olduğumuzun en önemli göstergesi. Bu başarıya katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"TOPLULUK OLARAK TARİHİMİZİN EN BÜYÜK ORGANİK YATIRIM DÖNEMİNDEN GEÇİYORUZ"

2013 yılında yurt içi ve yurt dışındaki değişken makroekonomik konjonktüre karşın Koç Topluluğu'nun büyüme odaklı büyük çaplı yatırımlarına devam ettiğini vurgulayan Turgay Durak sözlerini şöyle sürdürdü:

"2013'te toplam 6,4 milyar TL rekor kombine yatırım yaptık. Topluluk olarak tarihimizin en büyük organik yatırım döneminden geçiyoruz. 2014 yılı içerisinde tamamlanmasını planladığımız çok önemli yatırımlar var. Bunların başında kuşkusuz Tüpraş'ın Fuel Oil Dönüşüm projesi geliyor. 2,7 milyar dolar maliyete sahip bu projenin yaklaşık yüzde 92'si tamamlandı. Fuel Oil Dönüşüm projesi 2014 sonunda devreye girmesi ile cari açığa da yıllık yaklaşık 1 Milyar Dolar pozitif katkı sağlayacak. Ford Otosan'da geçtiğimiz yıl devreye alınan Transit Custom'dan sonra 2014'ün ilk yarısında Yeni Transit ile yeni hafif ticari araç Courier pazara sunulacak. Öte yandan Ford Otosan'da 1.300 mühendisin çalışacağı yeni Ar-Ge merkezinin 2014'ün ilk yarısında devreye gireceğini de belirtmek isterim. Tofaş'ın ABD'ye ihraç edilecek Doblo projesi ve facelift yatırımları da bu sene devreye alınacak. 2015'in son aylarında üretimi planlanan ve 520 milyon dolar yatırım öngörülen yeni otomobil projesi kapsamında çalışmalar, 2014'te hız kazanacak. Türk Traktör'ün 50 bin kapasiteli yeni fabrika inşaatı Adapazarı Erenler'de devam ediyor. Haziran 2014'te açılışını hedefliyoruz. Otokar tarafından yürütülen, ülkemiz için stratejik önemi olan milli tank projesi Altay'da üçüncü ve dördüncü prototiplerin üretimine başlandı. Yapı Kredi, 2014 yılında 60 yeni şube açacak ve güçlenen kadro yapısı ve müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile pazar payını artıracak. Dayanıklı tüketimde de Ar-Ge, yeni ürün ve kapasite yatırımlarımız devam ediyor. Arçelik, yeni pazar payı kazanımlarıyla dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Arçelik, en son Romanya beyaz eşya pazarındaki markası Arctic'in Gaesti fabrikasındaki yeni üretim bandının açılışını gerçekleştirdi. Böylece Arçelik, Avrupa'nın en yüksek üretim kapasitesine sahip Eskişehir Buzdolabı İşletmesi'nin ardından, Romanya'daki Buzdolabı İşletmesi ile Avrupa'nın ikinci en yüksek üretim kapasitesine de sahip oldu. Şirketimiz yeni pazarlarda üretim ve satış olanaklarını sürekli araştırarak, yatırım ve satın alma fırsatlarını değerlendiriyor."

AR-GE VE İNOVASYONDA LİDERLİĞE DEVAM

"Şirketlerimizin global bazda rekabetçi avantajlarını artırmak adına teknolojiye ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla öncü rolümüzü sürdürmek en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam ediyor" diyen Durak, Koç Topluluğu Şirketleri'nin bu kapsamda 2013'te de Ar-Ge yatırımları ve patent geliştirme konusundaki liderliklerini koruduğuna dikkat çekti. Koç Topluluğu bünyesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış 14 Ar-Ge merkezi olduğunu vurgulayan Turgay Durak, Ar-Ge merkezlerinde 3 bini aşkın personelin görev yaptığını da belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk Patent Enstitüsü tarafından açıklanan '2013 Yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar' verilerine göre ilk 10'da Arçelik birinci sırada yer alırken, Ford Otosan ikinci, Tofaş altıncı, Türk Traktör dokuzuncu oldu. 2013 yılında Arçelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ikinci kez 'En İnovatif Şirket' ödülünü kazandı. Tüm bu gurur veren gelişmeler ışığında Koç Topluluğu olarak, Türk şirketlerinin global piyasalarda rekabetçiliğini artırmak için teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi her yıl güçlendirmeyi hedefliyoruz."

"İHRACAT SONUÇLARIMIZ GURUR VERİYOR"

Bu yıl da Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından verilen ödüllerde Koç Topluluğu Şirketleri'nin başarılarını sürdürdüğünü vurgulayan Turgay Durak, "Tüpraş ihracat liderliğini korurken, Ford Otosan ikinci, Tofaş beşinci, Arçelik altıncı sırada yer aldı" dedi. Turgay Durak, ayrıca, Koç Topluluğu'nun 2013 yılında 15,7 milyar dolar kombine ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirdiğini vurguladı.

"İstikrarlı finansal sonuçlarımız şirket değerimizin performansına da yansıyor" diyen Durak, 2013 yılında Borsa İstanbul bileşik 30 endeksinin ortalama değeri, geçen yılın ortalamasına göre yüzde 23 artarken, Koç Holding'in ortalama piyasa değerinin yüzde 39 arttığını da vurguladı. Türkiye'deki holding şirketlerinin net aktif değerlerine göre ortalama yüzde 34 iskonto ile işlem görürken Koç Holding'in ortalama sadece yüzde 3 iskonto ile işlem gördüğüne de dikkat çeken Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gururla görüyoruz ki Koç Topluluğu, uluslararası finansal piyasaların Türkiye için güvendiği ve inandığı en önemli adreslerdendir. 2013 yılında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moodys'in Koç Holding'in uzun vadeli kurumsal kredi notunu 'yatırım yapılabilir' olarak belirlemesinin gururunu yaşadık."

"TOPLUMSAL YATIRIMLARIN VE STRATEJİK HAYIRSEVERLİĞİN ÖNCÜSÜYÜZ"

Vehbi Koç Vakfı'nın faaliyetleri açısından 2013 yılının gurur verici yeni haberleri getirdiğini vurgulayan Durak, "Ülkemize ve toplumumuza karşı duyduğumuz sorumluluk bilincini yaşatan, ayırdığı kaynaklarla Avrupa'nın en büyük vakıflarından biri haline gelen Vehbi Koç Vakfı kurulduğu günden bu yana ülkemizin kalkınmasına destek olmak, en iyi örnekleri yaratmak ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretmek amacıyla çalışıyor. 2013 yılında inşaatı devam eden Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Kampüsü'nün ilk fazı 2014'ün ilk yarısında tamamlanacak. Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ve Eğitim – Araştırma Hastanesi'ni kapsayan ikinci faz gerçekleştiğinde ise 400 yatak sayısı, son teknoloji cihazlarla donatılmış görüntüleme merkezleri, yoğun bakımları, yetişkin ve çocuk acil servisleri ile Türkiye'nin sağlık alanındaki en büyük projelerinden biri hayata geçecek. Sağlık Bilimleri Kampüsümüzün onkoloji ve çocuk hastalıklarına adanmış özel hastane servisleri ile ülkemizde ve dünyada da önemli bir merkez olacağına inanıyoruzö dedi. Vehbi Koç Vakfı'nın model okul projesinin de 2014 yılında hızlanacağına dikkat çeken Turgay Durak, "Model okul projemiz tamamlandığında bir vakıf, kurum veya hayırsever okul inşa etmek istediğinde, okulun mimarisinden eğitim modüllerine kadar gerekli tüm bilgileri içeren Model Okul Kılavuzu'ndan faydalanabilecek" diye konuştu.

"SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ ÜLKEMİZ İÇİN UZUN SOLUKLU, KALICI ÇÖZÜMLER YARATIYOR"

Koç Topluluğu'nun toplumsal yatırımlarının bütünsel, uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısı ile iki temel üzerinde ele alındığına dikkat çeken Turgay Durak, ilk temeli oluşturan Vehbi Koç Vakfı'nın yanında, ikinci temelin neredeyse bir sivil toplum örgütünün iş hacmine eşit büyüklükte gerçekleşen Koç Holding'in yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri olduğuna dikkat çekti. "Çalışanlarımız ve bayilerimizin gücüyle yürüttüğümüz Meslek Lisesi Memleket Meselesi ve Ülkem İçin projelerinin ülkemiz için uzun soluklu, kalıcı çözümler yaratmasını memnuniyetle izliyoruzö diyen Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engellilerin iş ve sosyal hayata daha fazla katılmaları için fiziki şartların iyileşmesine destek verdiğimiz, bu konuda toplumsal bilinç ve duyarlılığın yaratılmasını amaçladığımız 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' projemizin uygulama süresini projenin yarattığı etki ve gördüğü ilgi üzerine bir yıl daha uzatma kararı aldık. Proje ekibimiz, bu yıl tüm Koç Topluluğu çalışanlarının Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'ne katılmasını sağlayarak, Ülkem İçin gönüllüsü bayilerimiz olan elçilerimiz aracılığıyla bu eğitimleri Türkiye'nin dört bir yanına taşımayı sürdürecek. Öte yandan her bir şirketin kendi sektör ve sorumluluk alanına göre engelliler için yeni ürün ve hizmetler tasarlamasına ve sosyal çalışmalara ilave destek vermesine de devam edilecek."

(GK) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Turgay Durak Koç Holding Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title