Haberler

Koç Holding: "Büyümemizi Sürdürmek İçin Fırsatları Takip Edeceğiz"

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, “İş süreçlerimizi sürekli gözden geçirip yenileyerek, pazar ve çevre koşullarını izleyerek büyümeye devam edeceğiz” dedi.

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, "İş süreçlerimizi sürekli gözden geçirip yenileyerek, pazar ve çevre koşullarını izleyerek büyümeye devam edeceğiz" dedi.

Koç Topluluğu'nun 'Bizden Haberler' dergisine röportaj veren Tamer Haşimoğlu, Kaynakları daha verimli kullanmak, karlılığı ve büyümeyi sürdürebilmek adına, daha yüksek katma değer oluşturabilecek alanlara odaklanmayı tercih ettiklerini anlatarak "İş süreçlerimizi sürekli gözden geçirip yenileyerek, pazar ve çevre koşullarını izleyerek büyümeye devam edeceğiz" dedi.

2014'te yeni yatırımlar yapan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu, bu alanlara yaptığı yatırımların tam yıl etkisinin 2015 yılında alınması planlanıyor. Bu yıl, Turizm, Gıda ve Perakende Grubu şirketlerinin toplam satışlarında, geçen yıla oranla yüzde 13'lük bir büyüme öngördüklerini söyleyen Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, yılsonu satışlarının da 5,5 milyar TL seviyesinde olmasını beklediklerini belirtti.

Maret ve Harranova tesislerini satan Tat Gıda'nın Moova markasını bünyesine katmasıyla ilgili olarak Haşimoğlu, " Türkiye'de yaklaşık 90 milyar TL büyüklüğünde bir hızlı tüketim ürünleri pazarı var. Bunun yarısını gıda ve içecek sektörü oluşturuyor. Gıda ve içecek harcamaları, hane halkının tüketim harcamaları içinde yüzde 20 ile konut/kiradan sonra en fazla yer tutan ve sürekli büyüyen bir kalem.

Tat Gıda, toplam gıda sektörünün ağırlıklı olarak domates ürünleri, süt ürünleri, et ürünleri ve makarna alt segmentlerinde faaliyet gösteriyordu. Her biri farklı kanallardan hammadde sağlayan, farklı üretim teknolojileri kullanan ve farklı dağıtım kanalları ve yöntemleri ile tüketiciye ulaşan işlerdi. Biz kaynaklarımızı daha verimli kullanmak, karlılığımızı ve büyümemizi sürdürebilmek adına, sektörün geleceği ve pazarın durumunu da dikkate alarak daha yüksek katma değer yaratabileceğimiz alanlara odaklanmayı tercih ettik. Bu stratejinin ilk uygulaması, şarküteri ve et ürünlerini ürettiğimiz Maret markasını, bina, arsa ve ekipmanları ile birlikte devretmek oldu. 6 Ağustos'ta satışın tamamlanması ile et ürünleri alanındaki faaliyetimiz sona erdi.

Bunun yanı sıra Haziran ayında, bir süredir atıl durumda olan Harranova'daki tarım işletmesi ve domates işleme tesisinde Koç Topluluğu olarak sahip olduğumuz toplam yüzde 90 oranındaki hisseyi, Harranova sermayesinde yüzde 10 paya sahip The Morning Star Company'e devretmek üzere sözleşme imzaladık. Bu suretle, domates işinde tarım faaliyetini sonlandırarak üretim, pazarlama ve satışa odaklanma yolunu seçtik. Bu devir ile birlikte, Harranova şirketinin portföyünde bulunan müşterilerimize Tat bünyesinden hizmet etmeyi planlıyoruz. Amacımız tedarik sürecinden, üretim, dağıtım ve pazarlama süreçlerine kadar en iyisini yapabildiğimiz alanlarda var olarak büyümek.

Bu satışlardan sağladığımız kaynak, büyümeyi istediğimiz alanlarda yatırım yapmak ve Tat Gıda'nın finansal yapısını güçlendirmek için kullanılacak. Bunun bir örneği olarak, Temmuz ayı başında, Moova Gıda San. ve Tic. AŞ.'nin tamamı için satın alma sözleşmesi imzaladık ve geçtiğimiz günlerde hisse devrini gerçekleştirdik. Moova peynir üretimi ve süt işleme tesisi, Batı Bölgelerdeki süt kaynaklarına yakın olmasının yanı sıra, 2011 yılında devreye girmiş yeni ve modern bir tesis. Bu bize, mevcut fabrikalarımızdaki bazı prosesleri buraya kaydırma ve tesisteki altyapıyı yeni ürün yatırımları için kullanma imkanı da verecek" dedi.

Yeni yatırım planlarıyla ilgili olarak Haşimoğlu şunları söyledi: "Tat Gıda, 2013 Aralık ayında Türkiye'de ilk olarak çocuk meyve suyunu pazara sunmak üzere Polonyalı MASPEX şirketi ile yüzde 50-50 ortaklık kurdu. Tedi markalı havuç bazlı meyve suları Şubat ayında raflarda yerini aldı. Türkiye gıda ve içecek sektörünün yüzde 24'ünü meyve suları ve gazlı içeceklerin yer aldığı "alkolsüz içecekler" oluşturuyor. Öte yandan Türkiye nüfusunun yüzde 25'i, Tedi'nin hedeflediği 14 yaş altı kesim. Türkiye'de kişi başına meyve suyu tüketimi yıllık 7 litre ile Avrupa ortalaması olan 21 litrenin oldukça gerisinde. Yurt içi pazarda Tedi'nin konumunu sağlamlaştırdıktan sonra, önümüzdeki dönemde farklı içecek kategorilerinde büyüme ve çevre ülkelere ihracat opsiyonlarını değerlendireceğiz.

Tat Gıda'da yatırım kararlarımıza esas teşkil eden üç temel stratejimiz var: Mevcut kategorilerimizde yeni, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünler ilave etmek. Örneğin Sek, pastorize süt pazarının lideri olarak bu yıl içinde, gerçek meyveden ve gerçek çikolatadan üretilen SEK Çocuk Sütleri ve yetişkinler için SEK Kahveli İçecekleri piyasaya sürdü. Bu ürünlerle Sek, sadece kendi portföyünü değil, pastorize ürün pazarını da büyütüyor. Bir diğer stratejimiz, Tat Gıda portföyü ile uyumlu olan ve pazarlama, satış, dağıtımda sinerji oluşturacak ve şu anda faaliyet göstermediğimiz yeni kategorilere girmek. Bu konuda araştırmaya ve çalışmaya devam ediyoruz. Son olarak, önümüzdeki dönemde kendi markalarımızla ihracata ağırlık vermek de hedeflerimiz arasında yer alıyor". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Koç Holding Türkiye Sek Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title